Jdi na obsah Jdi na menu

Dábluv advokát

SEMAFOR PRO ZDRAVÝ NÁKUP!                    12.1.2018

Obří potravinářské firmy v Evropě plánují, že zavedou takzvané semaforové označení výrobku, kdy na přední straně označí nutriční hodnoty v zeleném, oranžovém nebo červeném poli podle obsahu cuikru, soli či tuku, ( červená varování, zelená vše v pořádku). Cílem je jednotné barevníé označování, které bude snadno pochopitelné a společné pro všechny státy napříč Evropou.

už ted jsou potravbiny opatřené tabulkami a výživovými udaji a referenčními hodnotami příjmu. A tloučtíku stále neubývá, pořád hodně solíme a jíme přeslazené potraviny. Tam kde by měla v tuku, cukru a soli svítit jasně čerbvená, bude v případě nutričního semaforu vše zelené s upozorněním,, že doporučená dení dávka tvoří sotva třetinu výrobku. Zkeátka že si můžete deně dopřát jen kousek oplatky, podobné je to se současnými výživovými tabulkami.

Pytlík brambůrek se dle tabulek tváří v pořádku za předpokladu, že lupínku sníme u televize maximálně hrst.  Co je ale záludnější- na první pohled šikovné opatření může opět zavádět k prodeji opět těch licht výrobkum což se už dávno ukázalo jako velmi zavádějící. Tuky totiž nahrazují škroby nebo želůatina, cukr pak umělá sladidla. Navíc obsah cukru, tuku a soli nebude v prumyslově vyráběných potravbinách patrně jediným zlem.

 

 

DOTĚRNÁ OSIDLA HISTERIE                        4.1.2018

Uvodní táýdnmy nového roku nejhspíš šeredně zkalí kampan před prezidentskými volbami, i předvolební rozčarovánín voliču, jejichž favorik vypadne ( jednoho nebo druhého z kola ven). Jako bychom měli takový přebytek času a energie, že musíme trochu toho či onoho ztratit v žabomyších válkách jejichž vítěž usedne do prezidentského křesla na Pražském hradě. Cel.á ta dotěrná předvolební masáíž je o to absurdnější, že v českých poměrech nemá zdaleka takový význam, jaká je jí připisován.

Přímá volba prezidenta nemá smysl tam,. kde platí ustavou daný prezidentský systém a hlava stávu nese významně vyší politickou zodpovědnost, v nmašem ustavním pořádku kde vládne premiér, jde jen o licemrou maškarádu, jejímž cílem jde o skutečnost, odvbést pozornost od skutečných problému, a prohřešku politiku. Zavedená byla po čachrech poslancu při poslední tradiční prezidentské volbě, z níž vyšel vítězně Václav Klous, nuikoli z bohumilých pohnutek,. reformovat a prohlubit demokracii.

Přímé volbě prezidenta není třeba věnovat takovou pozornost, než je nezvytně nutné. Nervy máme jen jedny říkjá dábluv advokát.

 

 

NÁKUPY KE ŠTĚSTÍ                         24.12.2017

Tradičně se v našich médiích před vánocemi objevují plamené výzvy k omezení konzumace materiální ve prospěch konzumace materiální, polibek pod jmělím přece vaše dítě potěší víc jak mobil vykřičené značky. Je tomu ale skutečně tak? Na základě mnohaleté studie vánoc- na vlastní kuži si s tím nejsem jist, tichjé chvíli plné citu a romantiky už dávno neabsolvujeme v souladu s kalendářem, nýbrž jak je osud přinese. O vánocích se orosí zrak hlavně dědečkum a babičkám, kteří se radují z činorodosti, pokračovbání svých genu. Co ale my ostatní, kteří jsme právě připálili smaženou housku do rybí polévkxy, ztratili klíče od skřínky, děsně nás bolí hlava od všeho toho shonu.

Mnoho z nás si nemůže než přiznat, že vánoce jsou svátky příliš hektický, plný stresu a skřípění zubu- a jako takový k tichému usebrání či moudrému rozjímání naprosto nevhodný. A že vlastně dobré jídlo a dárky pod stromečkem jsou na něm to nejhrzčí. Už voláte fuj fuj?

Kdo nikdy takovou myšlenbku nezhřešil? Už první vrhne vanilkový rohlíček. pokud SI OVŠEM DŽŘÍV NEUVĚDOMÍ,  že i příprava lahůdek a shánění drahých daru jsou výrazné projevy lásky. Badatel by asi pohovořil o neverbálním projevu lásky ( pozor to může být i facka), a konstatoval, že muže bát stejně hodnotný jako tisíckrát vyřčený. miluje tě i tisíckrát vyřčený.

Nezazlívejme tedy vánocum jejich materialistickou hodnotu a podobu a radujme se že nás někdo má talk rád, že kvůli nám vydělkal peníze a vystál frontu na buhvíjaký modní krám. Na chvilky tichého porozumění a sladkých sluvek přeci máme celý zbývající rok.

 

 

PONUKÁNÍ K HŘÍCHU                       20.12.2017

Papež Františček okořenil začínající adventní čas výzvou k věřícím a církvím celého světa, aby si ráčili ve vnímání významu nejpruslunější a nejčastěji pronášené modlitby konečně po pár tisíc let udělat pořádek. Otčenáš zná snad každý, dokonvce i každý nevěřícví Tomáš,. takže jde o téma které se dotýká opravdu všech. Papež si vzal na paškál verš neuved nás v pokušení, protože v něm tak nějak v řádky prosakuje informace že je to sám buh, kdo ponouká lidi k hříchu. Anebo by tak alespoň mohl nějaký pomyšlený věřící pochopit. František V TOM DĚLÁ JASNO- to otec nedělá- otec pomáhá lidem vzchopit se, aby pokušeníé odolali.

S biblí to máte vůbec těžké.- Nejdřív byla napsána v Aramejštině, následně přeložena do herbrejštiny, z hebrejštiny do latiny, teprve pak po dlouhé cestě do dalších jazyku. Třeba do čestiny v roce 1630: To byla ale čestina kralická, z kterí by se dnešní čtenář moc nedozvěděl. Takže musel přijít ještě jeden překlad- do čestiny srozumitelnmé v moderní době. To už jsou čtyři překlady, z nichý tři překlady již přeloženého textu. A tendence překládat dál trvá, protože jak jyzyky stárnou, předklady stárnou s nimi. A co je zastaralé to je nesrozumitelné.

Vratme se ale k pokušení. Je sice pravda že je důležité mu odolávat, ale pravda je i to, žev bez pokušení by nebyl život tím čím je. Kdyby nebylo čemu odolávat nepoznalo by se, jask na tom se svou vulí nebo vírou kdo je. Bez pokušení by nebylo dobro ani zlo.- Ani legrace takže díky za ně.

 

 

RADIACE A SAMÉ SPEKULACE                        13.12.2017

Nad Evropou se objevil radiakticvní mrak. V ovzduší byla naměřena vyší míra ruthenia 106, tedy prvku, který je váýsledkem štěpení atomu v atomových reaktorech. Experti ujistovali, že naměřené hodnots zdraví neohrozí. A začali se množit spekulace- pochází mrak z Ruska? Netestují tam náhodou nějaké atomové zbraně? mluvilo se i možném pádu satelitu, jehož energetzické články či bakterie mohou tuto látku obsahovat.

Ruské úřady později potvrdili, že mrak pochází z továrny Majak z Čeljabinsku. Firma se ale hájí, že s rutheniem už léta napracuje. Je zaražející že zatím nebyli zveřejněny oficiální relevantní udaje, navíc se o celé záležitosti dozvěděla veřejnost až po nejméně měsíci.

Během vteřiny díky internetu víme o každé banalitě. O zásadním riziku radiaci- jsme však dlouho žádné zprávy neměli ( a vlastně nemám,e dodnmeška). Zato jsme se na přelomu zářií a října radovali že roste kvanta hub. Něco takového už ti starší z nás bohužel už jednou zažili.

 

 

JEDEN ČAS KLIDNĚ ALE NE ČASOVÝ CHAOS                      2.11.2017

V období střídání čase se tradičně ozývahí aktivity a vyslovují se po zachboování času po celý rok. Ačkoli v unii se změnu zatím prosadit nedaří, Polsko se možná vydá svou cestou.

 

 

NA ÚŘADECH SE BAVÍ, BOTIČKA PRO UFONY?                     13.10.2017

Hned z několika městských a obecních uřadu mi přišel dotazník, který mi zaslal jakýsi youtuber. Podle toho žýe užady byli z ruzných kraju, se zdá, že dotyčný rozeslaql své otázkly na všechny uřady své země. V dokumentu, který zřejmě+ skončíb jako podklad, nějakého víceméně vtipného videa,. se vyptává na místní zkušenosti s ufony. Bere to pěkně zeširoka. Ptá se třeba jestli má váš místní orgán zkušenosti s ufony., Má specializovanou UFO jednotku, jak je připraven na přílet UFO a komunikaci s nimi a zda a zda v pruběhu jeho pusobnosti někdy došlo k přestupku spočívající v hádce či urážce od tvora mimozemské civilizace., Nejvíc mně ovšem rozesmála poslední otázka řečeného dotazníku- máte botičku z k zabránění odjezdu vozidla i pro dopravní prostředky ( létající talíře), kteří nemahjí kola a levitují.

V uvodu svého dotazníku připomíná, že svíé dotazy zasíká na základě zákona, o svoboedném přístupu k informacím. Přes ten samozřejmě nejede vlak, přisluščné uřady jsou povini odpovědět- at už si o dotazech myslí cokoli. Doufám jen. že se uředníci otázkami pobavili stejně dobře jako já, nakonec je lépe mít svobodný přístup k informacím i za cenu k jeho občasnému využití k recesi, než ho nemít vůbec. možná ale při pomyšlení při botičce pro létající talíř, mužum a ženám za PSACÍMI STOLY TROCHU ZATRNULO.  Dotazy ohledně UFO neslouží veřejnému zájmu,. ale byznysu či webové slávě nějakéhio koumáka,. TaK JEN DOUFEJME,  že si z něj neveznmou příklad další vynálezaví youtubeři.

 

 

E-RECEPT NENI STRAŠÁK                       3.10.2017

Nějaký čas u nás fungují elektronické recepty, moderní forma předpisu léku, který pacient muže tento recept obdržet mejlem´, pomocí SMS nebo poštou. Zavedl je zákon v roce 2007, od roku 2018 manjí být vydávány povině. Spíše se vůči nim ale šíří kritika. Ozývají se česká lékařská komora, někteří lékaři a lékárníci. Jsou prý nepřipúraveníé a uživatelsky nepřáítelské.

Z pohledu pacienta jde ale o posun dopředu. Na vytištěném papíru s kodem je více informací než na klasickém receptu. Pacioent se hlavně dozví kolik činí doplatek, jakou částku uhradí pojištovna, rozluští dávkovbání a vydí datum platnosti receptu. Předepisování léku je takto přehlednější.

 

 

ULEVA ZA 86000                      13.9.2017

Když toleranci tak nulovou, zní nové heslo Italských strážníku. Do vymáhání zákonu se vrhli s razancí v zemi naprosto nevídanou- skončilo bohorovné mávání rukou nad maličkostmi a někoikadení siesty následované ospalou latergií. Kdo měl s italskými muži zákona co do činění v minulosti, ten bude asi letos s jejich činorodostí překvapen. Stejně tak výší pokut, jež nyní strážníci provinilcum napařují.

Nejnověji dostali dva italští mladíci pokutu v přepočtu 86000korun za to, že si na odlehlém místečku v rybářském městečku ulevili do moře. Jak píše místní tisk oba kjsou nezaměstnanbí, takžr asi pokutu nezaplatí. Přičemž jim bude zvýšená až na milion korun. Pak zřejmě přijde exekuce. A to ještě mohou mluvit o štěstí- dvěma studentum v Janově bylo nedávno za močení v ulici uloženo pokuty čtvrt milionu korun.

Že je to moc a že močení do moře tak nějak patří k občanským svobodám. To si sice leckdo muže myslet, ale zákon je zákon a musí se dodržovat.

 

 

ŽEHRÁNI V ŽEHROVICÍCH                        31.8.2017

Kamené Žehrovice budou na letošní srpen ještě hodně dlouho vzpomínat. Zpackaná rekonstrukce tamní školní budovy totiž katapultovala nenápadnou vesnici, rozkládajíci se po obou stranách staré silnice spojující Prahu s Karlovými Vary, do centra pozorniosti. Žehrovická nová škola, o které se s ironickým úsměvem mluví v hospodě i u holiče, vypoadá jako cosi jako mezi bledou tváří zophyzděnou modrým monoklem pod okem, opelichaným architektonickým kočkopsem a kartonbovou novostavbou šaten aqaparku. Stala se názoprným příkladem nevkusu, nedostatku podpory a rezignace na estetické hodnoty. Je znamením doby, neméně vým,luvým než to- ze známé písně Karla Kryla- i znamením studu.

Zabývali jsme se tím dlouho s dospěli jsme k tomu, rwagovala nekvašeně starostka zmíněné vesnice- nechápe co komu na nové škole vadí, a hájí se tím, že vše je v souladu se zákonem, budova nenmi v péčři památkářu, a v Čechjách si muže každý se svým dokmem dělat co se mu zlíbí.

Ano zajisté. Nevkus a zabedněnost jsou u nás beztrwestné. Stávají se normou. Žehrovictí už na ně ani nežehrají nejspíš si zvykli. A to má jejich neslavně archotektonicky proslulá obec aslavnou tradici, dlopuhá léta se tu těžil pískovec, znám,ý žehrovák. použitá při stavbě tak krásných stavebm, jako Karluv most, Nárosdní divadlo, nebo chrám sv. Víta.

 

 

KDO BUDE PSÁT NOVÝ ATLETICKÝ PŘÍBĚH                        26.8.2017

V polovině srpna se uzavřela jedna atletická éra- Boltova éra. Od roku 2008 kdy vyhráol olympiádu v Pekingu a sebevědomě prohlásil, že se chce stát legendou nebylo většího taháku. symbolický kolohnát nemusel trgat rekordy, stačilo aby se pousmál nebo zašklebil, podrbal za uchem nebo natáhl pomyslný luk- a diváci byli paf.

Bolt se s atlůetickými ovály rozloučil a najednou je na nich zoufale prázdno. Přes učast řady špičkových atletu to bylo znát i na mýtinku diamantové ligy. Chybí tahoun, globální hvězda, někdo kdo dávno překročil mantinely stadionu., koho zná i strejda z nejzapadlejší vísky, by jinak o královně sportu ví jen tolik, že kdysi skvěle běhával Zátopek.

Kdoví jak dlouho budem čekat, než se objeví borec b,lížící se, byt třčeba s přimhouřením očí Boltovu formátu. I proto že stivka je zcela výjimečná disciplína, jakub Vadlejch, i kdyby mrskal oštěpem ke stovce nemá šanci. Ani nikdo z vrhaču.

Věřme, že se někdo takový v dohledné době najde. Někdo, kdo bude dobrý a jemuž plábnysté načrtnou jiný zajímavý příběh, než byl ten o chudém Jamajském chlapci, který si podmanil sportovní svět. S Boltovým stínem v zádech to sice nebude mít nikdo snadné, ale s Boltem nac startu by to měl mnohem těžší.

 

 

KTERAK MUŽE KONJUKTURA I VADIT                       20.8.2017

Ekonomové a statistici na vás chrlí pozitiovní čísla. Hospodářství v česku roste, korna posuiluje a nezaměstnanost je nízká. Některé firmy uiž delší dobu biojijí o každého pracovníkja. Prý se zvyčšují i platy.- Díky zlwepšující se situaci na trhu práce roste spotřeba domácností. A kde se muže tam se staví.

Jenže běžnmý člověk muže v některých službách pocitovat diskonfort. Když potřebujete něco atypického, otavujete nebio se musíte objednaT DOPÚŘEDU.  zvlášt řemeslnické firmy velkou poptávkou zpohodlněli. by vybírají si zákazníky. Už přes měsícx si snažím najít firmu, která by vyřízla z plechu triviální obdelkník.

Řemeslníku je málo, problémy mohou být lokjální a snad bv každé době človběk narazí na neochot. Ale pamatuji si, jAK V DOBÁCH TAKZVANÉ KRIZE,  kolem, roku 2009 stačilo lusknout prsty  a na opravu se sešlo několik nabídek.

Pacghut rustu muže pocítit i každý spotřebitel. Nenápadně se totiž sdražují potrasviny. A to už ne pro všechny mužer být přínosné. Přesto se makrnická ukazatel pruměrněré mzdy zvyšujwe, příjmy rozhodně nerostou všem. Dvě třetiny zaměstnancu na průměrnou mzdu nedosáhnou, a ani penzistum duchody nezvratně nerostou. Takže s nadšením a utrácením opatrně.

 

 

BEZ CHROCHTU TO ZATIM NEPUJDE                        17.8.2017

Deselovým autem- se pro typický zvujk jejich motoru autobazarech či v autoserviosech občas přezdívá chrochtavé. V poslední době to vypadá, že jim pochrochtávání pěkně rychle zarazíme. jakoby se schylovalo k jakémusi motoristickému aparthejdu. Efektivcní veřejné přísliby pčříslušných činovníku a ještě efektivnější spekulace, medií se ještě jako obvykle- s realitou dist rozcházjí. Je holým faktem, že opřes noc se dieselum nezbavíme, není číkm je nahradit. A také není proč nad nimi lámat hul.

Máme tu samozřejmě sandál  cinknutým softwerem, ( který byl udajně vyvinut za pomocí eologické dotce), S tímj se ale nic moc děůlat nedá, miliony vozu s kouřícími motory nemůžeme zčistakjasna vyměnit. Prvě nyní se v německu dohadují, jak je upravit aby mělůi nižší emise.

Teotericky by tyto vozy měli automobilky vyměnit či vykoupit za vyhovující. To je ale vzhledem k jejich mioci vyloučeno. Nezbude nám tedy, než žít s nimi dál,. nechte ui nich alespoň opravit softwer, a hlídat výměny filtru. A čekat na nmovou generaci chrochtučistých- první taklový motor už vyvinul Pegot.

 

 

JAK PODAT SMĚNKU U SOUDU                         8.8.2017

Dobrý den mám v rukou směnku s kterou jsem se kryl, když jsem známému pujčil 20000korun, abych měl jistotu. samozřejmě že mně nezaplatil, to ani po upozornění a písemné výzvě. pořád se vymlouvá že to zaplatí, a to už 5měsícu po splatnosti. Už mu nevěřím. Jak ted mám dále postupovat? Nechci o ty peníze přijít.

Pokud máte v rukou opravdu dobrou a správně vyplněnou směnku se všemi požadovanými udaji a jejich pravost nebude u soudu zpochybněna ( nic tam nechybí), jako i další listiny k tomu potřebné, ( onu smlouvu o pujčce, detajli o vypujčeníé sepsané v návrhu na soud, zaplacení soudní poplatek), stačí vše řádně podat na příslušný soud. Tím bude soud, kde mná dlužnmík své bydliště a svůj trvalý pobyt.

 

 

VŠEHO DO ČASU                            29.6.2017

Čtaři dna stávkování stačili Slovenským odborářum, aby pro zamněstnance automobilky Wolksvágen vybojovali platové podmínky, které by většina z nás, obyčejným smrtelníkum, s otevřenými usty a vytřestěnýma očima oznařčila za pohádkové. V pruměru 51000měsíčně, k tomu den dovolené navíc a jako nášup 40procent výdělku v době pracovní neschopnosti.

Tak to vydíte když se chce, tak to jde! Také bychom měli přitlačit na pilu, aby ti naši zaměstnavatelé pustili chlup. je slyšet takřka vzápětí po oznámení výsledku stávky. uspěch našich slovenských odborářských bratru pochopitelně ponouká k následování. A nebude vůbec divu, než se roztrhne pytel se stávkujícími a firmám nezbude, než jim alespoň dočasně vyjít vstříc.

Jenže právě v tom je zakopaný pes. O tom že jednotlivé fáze hospodářského cyklu se v kapouitalismu střídají jako na kolotoči a po konjuktuře a boomu dříve či později příjde krize, věděl užř své Karel Marx. A poton  začnou firmy přebytečné zaměstnance vyhazovat a těm,  které nbevyhodí platy zase pro změnu snižovat. A pohádka o slavnmém vítězství odborářu nad kapitálem už zustane jen stále méně neuvqřitelnou vzpomínkou.

 

 

ROŠÁDA V PŘEDTUŠE KRACHU                      23.6.2017

Červnové tanečky lodivodu sociálních demokratu jsou sice vděčnou potravou pro zahraniční media potřásající české politické rošády s lehkým pohrdáním, znechucené vopliče strany odulé příliš dlouhým šafařováním ale přesvědčit nedokáže. Premiér Bohuslav Sobotka zavedl sociální koráb na mělčinu. Přesvědčovat voliče že jde o taktický plán, z něj v jejich očích dělá ještě většíhi neknubu, než si myslí.

Stejně bweznadějná je sázka na ministra vnitra Chovance jako nejlidovějšího chlapíka, který se vtírá do přízně voliču vyvoláním pasniky z uprchlíku a lobováním za to, aby kAŽDÝ  český muž a žena, mohli chodit po ulici ozbrojeni. Pokud ČSSB sátí na obrublost, strašení a populismus, vypovídáí to o kraschu ideí v jejich straně víc  než sami mohou tušit. o náměsíčném návrhu předsedy Štecha, který by nejraději vyhladil všechny podnikatele, raději ani nemluvě.

Majákem v této kritické situaci by-  nejen pro oranžovou stranu- ale pro celou společnost byla politická osobnost, která by se stala alternativou nejen k Sobotkovi, ale i k celé předčasně stárnoucí politické generaci. jenomže po takové není ani vidu ani slechu.

 

 

NA ZAHRADĚ JEN OBLEČENÝ                       20.62017

Kouza nahatého seniora, terá si s obnaženým zadkem seká svojí zahrádku pobavila. Méně humorným shledávám přstup sousedky, která kontaKTOVALA POLICII,  neboť jí pánovo pozadí irituje i přes značně vysoký rákosový plot, dokonce se bojí domu pozvat návštěvu, protože ( kdyby si zřejmě stoupla na špiíčky a přes ten plot k pánovi nahlížela), by byla pohoršená.

A uplně nejméně humorný mi přjde přístup uřadu, kterým muži vyhrožuje dvouletým vězením za výtržnost. Uznávám že výhled na souseduv zadek nahatý nemusí být každémupříjemný, ba naopak. Žijeme však v době., kdy nahota JE JAKSI PŘIROZWENOU  součástí života,. I na nenudistických plážíách běžně narazíme na ženy s prsy se bimbajícími ui pasu a nokoho nepohoršují. Stjně tak konečník těch nejrosolovatějších zadku skrývá jen snurka, dějeli se tak na veřejných místech, nikdo vaše znechucení nekonmpenzuje výhružkami a VĚZENÍM.  za pobuřování, tm spíš by jeden předpokládal, že si muže odložit na vlastní zahradě., Jak je vifdět nemůže.

Každopúádně bych si přála žít ve společnosti, v nížv je tím, co vás muže nejvíc pohoršit souseduv nahjatáý zadek.

 

 

PULNOC V SEDM RÁNO                    17.5.2017

Sedm hodin ráno je zatraceně noční doba, kdy normální lidé spí. Tento prezidentuv výrik pobouřil mnohé lidé daleko víc než trapná fraška při podávání nepodávání demise nedemise. Spánek je holt v dnešní době vzácná věc a nedostatkové zboží, a tak jsme na narážky na ranní vstávání holt citlivý. A když se nám někdo, kdo v sedm ráno evidentně vstávat nemusí řekne., že normální je v tu nepopulární hodinu ještě spát, takže kdo nespí, vlastně ani nornální není není divu,. že se nás to dotkne. Tím spíš, že v sedm ráno musí vstávat statisíce rodiču, nutících nevyspaslé nevrlé děti vstávbat a pospíchat do školy.

Prezident evidentně z rozrušení z toho, že premiér nepřinesl na hrad demisi, kterou před tím přislíbil vypistil z ust slova, která ho usvětčila od naprostého odtržení od reality, ve které je odsouzeno žít milion lidí, jejichž zájmy si tak rád do ust naopak bere. V uzavřené bublině vlastní nabubřenosti nežije jen prezident- je to rozčšířená infekční choroba českých politiku, která kosí jejich soudnost jako morová epidemie.

Škoda že pouze dáblova, a ne žáídného skutečného advokáta napadne navrhnout pro politiky plujícáí na obláčku vlastzní nadřazenosti adekvátní trest- pár dnu žít a chodit do práce jako my ostatní. A každýv ráno vstávat v sedm hodin.

 

 

KDYŽ SE CHCE TAK TO JDE                        10.4.2017

po dlouhém čase jsem se nad ránem zapoměl v utulné kavárničce s rozezpívanou atmosférou a po cestě domu mi nezbylo, než si vzít taxi. Smířil jsem se s tím, že za cestu utratzím tolik, co za večeři a víno dohromady, poedcenil jsem ovšem věčný nešvar většiny Pražských taxikářu, kterým je neustálé nmadávání, knourání a lamentování. Svbalnatý muž s holou hlavou a krkem jako tahací harmonika žčebral na osus tak úpěnlivě a pak zase hned nadával na svět tak sprostě, až se mi po naplno proožité vinárenské noci začal zvedat žaludek. Nejenže jsem utratil za cestu z jedné čtvrti města do druhé, více nbeřž za vlak z Prahy do Ostravy, ale ještě tu dělám zapšklému a ukňouranému cizímu pánovi co mám pocit, že je to pořád ještě málo, zpovědníka z donucení.

Vozit lidi po městě je přitom prastará živnost, která sloužila už od času drožkařu ke spokojenosti jak jim samým, tak i zákazníkum. o tom jak se to dělá, by mohli vyprávět třeba řidiči, kteří jezdí pro firmu Uber, ti vás svezou bez nářku, ušklebku a nadávání, navíc za poloviční cenu. Podobné jako mrštné taxislužby z menších měst, který lakají zákazníky za podobný menší poušál.  Za pár korun jste na místě a oni jsou ještě vděčni žev jim jdou kšefty.

Naštvaná ale zlenivělá konkurence, uporně hájící místa na lukrativních místech, je za to nenávidí. A vlastnbě jen proto že jim je díky nim vidět, že když se chce tak to jde.

 

 

ZADARMO NENÍ NIC                          16.3.2017

Asdtronomických 670milionu, bude stát mléko distribuované dětem do škol. Společně s ovocem a zeleninou tak bude dobročinná výživa školáku příjde takřka na limiardu. Jednoho napadne. co vše opravdu užitečného by za to šlo pořídit.

Je fajn myslet na děti ale zpusobem, který je skutečně smyslplnbý. 

 

 

HOSPODY BEZ HOSTINSKÝCH                         9.3,.2017

Lokomotivy bez strojvudcu, letadla bez pilotu, proč by nemělui začít vznikat hospody bez hosatinskýchM? Alespion by nikdo nenaléval pod míru, neačřil řídké kafe a nepřipisoval tajné čárky na účet. Když se kácí les tak zkrátka létají třísky. A přci jen je lepší hospoda bez hostinskéhop než žádná.

To je přesbě důvod, prč na vesnicích v obavách o zavedení EET, a zákaszu kouření přibývají klubovny, na jejíž provoz se sjkládAJÍ ČLENOVÉ,  takříkajíc po družstevním zpusobu. Co si koupí, to si společně zaplatí a také vypijí. Složt se musejí i na elektzřinu a topení. Nikdo z nich ale není podnikatelem, který by měl z prodehje zisk, což je způsob jak obelstít EET, tak i zákaz kouření. Člůenové klubu si za symbolická poplatek pořídí kartu v klubu, čímž se veřejný perostor změní za prostor spolkový. Jestli budoýu hrát, šachy divadlo nebo kouřit, už je jen na jejich dohodě,. Jediný kdo ostrouhá budou hostinský.

Na malých vesnicích, kde není kam zajít na kus řeči a pivo, působí hasičárny na stejném principu už desítky let. Kromě hasiču se tam po večerech setkávájí myslivci, ochotníci nebo třeba fiortbalisté. Anešbo labužníci pohodáíři,. jask se jmenuje klub, jejiž uživcatelé se užívají pohodičku v hospodách bez hostinských už 11let.,

Bude zajímaví sledovat jak to dopadne. Příliš mnoho psui znamená sice zajícovu smrt, ale příliš mnoho zajíci muže naopak znamenat, že se nejdřív jk smrti uščtve myslivec a pes, v našem případě příliš neodbytný a otravný uřední šiml.

 

 

PROČ ZÁKON NA TO CO FUNGUJE?                      5.3.2017

Dostat v obchodě igelitku zdarma by už nemělo být možné. Poslanci schválili novelu v obalech, která takovou praxi zakazujem Opatření by mělo platit od začátku roku 2018 a opírá se o směrnici EU:

podle té by totiž roční spotřeba plastových tašek do konce roku 2019 neměla přesáhnout 90kusu na osobu. Je to nařízení proéspěšné pro ekologii, jenže se ukazuje, že nutit obchody nějakiou vyhláškou je zbytečné. Benefit pro zákazníky ve formě tašky zdarma už propdejci většinou ukončili a někteří ruší prodekj jednorázových tašekj uplně.,

Vyhláška určitě zasahuje do přirotzeného vztahu mezi zákazníkem a prodejcem, když mu nařizuje, co ze sortimentu muže být zdarma a co zpoplatnit. Ostatně kdo přesně rozkličkujwe, zda taška zdarma nebyla už svým zpusobem zpoplatněna v ceně kupovaného artiklu.

Je skutečně jisté, že zpoplatnění tašky závazně omezí spotřebu. Řada lidí si jí při koupi hlavně potravin stejně koupí.

Zvláštní je, že nezpoplatněný budou moci zusdtat jen mikrotenové sáčky, které jsou běžně po obchodech k mánní a svádějí k zabalení všeho, od pečivo, přes banány,. mouku až po krabicové mléko. Přitom i ony zaplavují životní prostředí,. A dál mužem pokračovat- vše bez ohledu na tašky, je totiž nesmyslně přebalováno,. nehjledě na to, že obaly zboží jsou už od výrobcu nafouknuté.