Jdi na obsah Jdi na menu

Masa

KOHOUT NA VÍNĚ                         22.3.2018

1kohout nebo kuře, sůl, mletý černý pepř, 50g másla, 8malých cibulek, 100g neuzené prorostlé slaniny, 16malých žampionu, 2stroužky česneku, 1lžíce hladké mouky,  1lžíce rajčatové passety, 250ml červeného vína, 1lžíce krupicového cukru, 500ml kuřecíh vývaru, 1íno a cukr přivedeme k varu. lžíce nasekané hladké petrželky.

Kohouta nebo kuře naporcujem na 8dílu, osolíme a opepříme, vložíme do hrnce na polovinu rozehřátého másla  a opečeme ze všech stran. Přidáme oloupané cibulky, na proužky nakrájenou slaninu a vše opečeme, až cibulka lehce zezlátne. Vložíme očistěné žampiony a rozdrcený česnmek a několik minut podusíme. do vypečené štávy v hrnci vsypeme mouku a orestujeme jí. Přidáme passatu, vínNa talíčřích poo a cukr přivedeme k varu. Přilejeme vývar,  přivedeme opět k varu a zmírníme teplotu, aby tekutina jen mírně pobublávala, hrnec zakryjeme poklicí a dusíme jen hodinu, dokud maso není měké. Maso s cibulkama a houbama přiložíme do nahřáté servírovací nádoby. ŠTávu se zbytkem masa rozmixujem, Dchutíme solí a peřem. Vzniklopu hladkou omáčku přelejem do mísy s masem a ihned podáváme,. Na talířích posypeme petrželkou.

 

 

PEČENÁ KUŘECÍ KŘIDÝLKA S BYLINKAMI                         1.3.2018

2kg kuřecích křídel, 1d kefírového mléka, 1/2l oleje, 2stroužky česneku, 1lžíce citronové kůry, bylinky a sůl.

Nejprv si připravíme 4lžíce nakrájených bylinek, ( pažitku, mátu, estroghen, tymián, bazalku). V míse smícháme kefír, bylinky a sůl, nakrájený česnek a citronovou kůru.

Očistěná křidýlka rozdělíme v kloubech na tři díly, peč

 

 

VAJEČNÁ OMELETA S BUŘTY                         9.1.2018

6vajec, 2lžíce mléka, 1lžíce oleje, 2šalotky, 3buřtzy, 2rajčata, sůl a pepř, 2lžíce nasekané petrželky.

Do mísy vyklepneme vejce, přidáme mléko, trochu soli a vyšleháme. Buřty nakrájíme na kolečka. Cibuli nakrájíme a na rozpáleném oleji jí polovinu v pánvi orestujem.

Přidáme polovinu buřtu a společně kje opečem. Přidáme na plátky nakrájené rajčwe a společně je oreatujem, pak zalijem vaječnou směsí.

smažíme dokud vejce neztuhnou ale ne dlouho, aby omeleta nebyla příliš vysušená. Stejným zpusobem připravíme i druhou omeletu.

 

 

ZAPEČENÉ BUŘTY V KEČUPU A PIVU

1cibule, 2lžíce plnotučné hočřčice, 200ml kečupu, 120ml světlého piva, 4buřty.

Buřty rozkrojíme a vyskládáme do zapůékací mísy. potřeme hořčicí a zasypeme cibulí.

Zalijeme kečupem aby byli ponořené. Pečeme v předehřáté= tropubě při 180stupnu 15minut. Na závěr je polijeme pivem a ještě 15minut dopečeme,.

 

 

TRADIČNÍ NAKLÁDANÉ UTOPENCI

600ml vody, 6bobkových listu, 6kuliček nového koření, 1lžičika barevného pepře, 1lžička soli, 300ml octa, 1,5kg buřtu, 3sterilovanbé sladkokyselé okurky, 4cibule.

Dábvkou uvedenou v receptu naplníte 3sklenice. Svařímne vodu

 

 

MASOVÉ KOULE                       30.12. 2017

7plátku toustového chleba, 500g mletého krutího masa, 2vejce, sůl, mletý černý pepř, tymián, bazalka, 50g stropuhaného parmazánu, 150g bílého jogurtu, 4lžíce olivového oleje, 1cibule, 2stroužky česneku.

Toustový chléb natrháme na kousky a rozmixujem. mleté maso dobře promícháme s jedním vejcem, osolíme a opepříme, vmícháme tymián a nasekanou bazalku, sýr a jogurt, třetinu rozmixované strouhanky z toustového chleba. Ze směsi rukama namočenýma v oleji vytvoříme koule. zbylí jogurt rozmícháme se zbylím vejcem a špetkou soli. V této směsi ze všech stran dukladně obalůíme masové koule a pak je vložíme do misky s rozmixovaným toustovým chlebem. Obalené koule naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečřeme při 180stupnu 40-45minut. Hotové posypeme zbývajícím nastrouhaným sýrem a necháme ve vypnuté troubě několik minut stát.

 

 

ZÁVITKY Z KANČÍHO MASA                    1.12.2017

4plátky kančí kýty, sůl, mletý čermý pepř, 1lžička mleté slaqdké papriky, 1lžíce plnotučné hořčice, 4plátky šunky, 4vejce uvařená natvrdo, 2lžíce oleje, 2cibule, 1lžíce jalovčinek, 1lžíce světlé jíšky, 1lžíce nasekané zelené petrželky.

Maso naklepeme a osolíme, opepříme a posypeme paprikou. Každý plátek potřeme hořčicí, položíme na ní šunku, na ní vejce a stočíme do závitku. Zavážeme nití. V kastrole rozehřejeme tuk, zpěníme na něm drobně nakrájenou cibuli, avložíme do ní závitky. Okořeníme je podrceným jalovcem a ze všech stran opečeme.- Podlkejeme vývarem a zvolna dusíkme doměka. De potřeby doléváme. Když jsou závirtky měké, vyjmeme je a štávu zahustíme jíškou. Závitky vložíme zpět do kastrolu, přidáme petrželku a dle potřeby dochutíme.

 

 

PSTRUH S ČILI A TEPLÝM BULGEROVÝM SALÁTEM                           16.11.2017

2filety zer pstruha, sůl, 2lžíce limetkové štávy, kůra z 1limetky, 2stropužky česneku, 3lžíce olivového oleje, 1/4lžičky mletéhjo čili, mlwetý černáý pepř.

Salát- 100g bulguru, 100g sušených brusinek, hrst máty.

Filety opláchneme, osušíme a osolíme z obou stran. V misce smícháme limetkovou štávu s nastrouhanou limetkovou kůrou, utřenými stroužky čwssneku, dvěma lžičkami oplivového oleje, čili a pepřem. V pánvi rozpálíme olivový olej, vložýíme do něj filety kuží dolu, opékáme 3-4minuty. Pstruha otočíme, přelejeme připravenou marinádou, opékáme dalkší 2minuty., Ihned poté pánev přemístíme do předehgřáíté trouby a rybu dopečeme 4-5minut. Na talíře rozložíme teplí salát a na něj položíme upečené filety.

Salát- Bulgur připravíme dle návodu na obalu. sMÍCHÁME HO S BRUSINKAMI A MÁTOU.

 

 

MLADÁ HUSIČKA NA MEDU                       11.11.2017

1čerstvá nemo bražená mladá husa, 1větší cibule, 2lžíce rozinek, sůl, 2lžíce medu.

Husu očistíme, dbře osolíme a necháme nejlépe do druhého dne zakrytou odležet. oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli rozložíme na dno pekáče. Přidáme rozinky a podlijeme vodou. odleželou husu podlijeme medem a vložímne jí prsy do pekáče. Zakryjeme poklicí a pečeme v rozehřáté troubě vyhřáté na 180stupnu 30minut. Pak husu otočíme a dále pečeme zakrytou. po 30minutách teplotu snížíme na 150 stupnu a husu pečeme dalších 20minut. Jeli maso ještě tuhé, trochu husu podlijeme a dále pečeme pod poklicí. pokud je maso na povrchu jíž měké a má zlatavou barvu, husu odkryjeme,. opatrně jí polejeme výpekem a dopečeme dokřupava.

 

 

ZADĚLÁVANÝ KRÁLÍK                    30.10.2017

Sůl, 1bobkový list, 1lžíce celého černého pepře, 5kuliček nového koření, 1králičí předek ( krk, hrud a přední nohy), 1větší mrkve, 1/2kedlubny, 1/2brokolice, 120g květáku, 60g másla, 50g hladké mouky, 200ml smetany, špetka mušklátového květu.

Do kastrolu nalijeme 60ml vody osolíme jí, přidáme bobkový list, pepř, nové koření a povaříme, Maso omyjeme studenou vodou, oddělíme nohy, trup rozřízneme na polovinu, vše namočíme na 15minut do studené vody. Pak vložíme do vařícíé body s kořením, uvaříme doměka a vývar přecedíme. Všechnu zeleninu očistíme, mrkev a kedlubnu nakrájíme na poloviny, brokolici a květák rozdělíme na růžičky. Kvběták uvAŽŘÍKME V OSOLENÉ VODĚ DO POLOMĚKA,  brokolici pouze spaříme vrozcí vodou. V pánvi rozehřejeme máslo, zasypeme jín moukou, za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Vmícháme jí do přecezeného vývaru z masa, za stálého mícghání povaříme a znovu přecedíme. Pak přidáme smetanu a muškátový květ, promícháme a necháme zvolna vařit. Uvařené králíčíb maso odebereme z kostí, nakrájíme na stejnoměrné kousky, vložíme do společně připravenou zeleninou, do omáčky a vaříme ještě 5minut, dokud není zelenina měká.

 

 

SRNČÍ MEDAJLONKY S LESNÍM OVOCEM                       24.11.2017

700g vykostěného srnčího hřbetu, sůl, drcený černý pepř, 2LŽÍCE OLEJE, 2lžíce citronové štávy, plátky anglické slaninjy, 1lžíce másla, 3lžíce medu, špetka čili, 100ml sladkého růžového vína, 1lříčka škrobové moučky, 300g směsi lesního ovoce ( maliny, ostružiny, borůvky a jiné).

odblaněné maso nakríjíme na plátky Lehce je naklepemwe, osolíme, opepříme, potřeme olejem, pokapeme citronovou štávou a necháme hodinu odležet,. Po stranách je obtočíme lehkým plátkem slaniny, zajistíme párátkem. Na vytřené rozpálené pánvi je opečeme z obou stran, přesuneme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhříáté na 180stupnu 10minut. Do pánve přidáme máslo a med, zbývající citronovou štávu, čili a vše prohřejeme. Ve víně ropzmícháme škrobovou moučku, nalejeme do pánve a přidáme ovoce, Za stálého míchání necháme přejít varem. Madajlonky rozdělíme na talíře a přelijeme omáčkou s ovocem.

 

 

PEČENÁ PAPRIKY S MLETYM MASEM                         2.9.2017

1cibule, 1vejce, 6stroužku česneku, 600g mletého masa, 2lžíce strouhanky, 4snírtky tymiánu, mletý černý pepř, 6barevných paprik, olivový olej, 200g šery rajčAT,  400ml rajčatové pasety, 2bobkové listy, sůl, 2lžíce krupicového cukru.

Cibuli s česnekem oloupeme, čtyři striužky necháme vcelku,. zbytek spolu s cibulí nasekám,e nadrobno. K mletému masu přidáme vejce a strouhanku, nasekané lístečky tymiánu, osolíme, opepříme a promícháme.

Papriky seřízneme, zbAVÍME JE SEMÍNEK A NAPLNÍME MASOVOU SMĚSÍ,  zakápneme olejem a vložíme dop zapékací formy. Pečeme v troubě vyhřáté na 190stupnu 15minut. Poté k nim přidáme celý česnek a rozpulená rajčata, Necháme dalších 5minurt péct.

teprve pak přilijeme rajčatovou pesetu,. přidáme bobkový list a dochutíme solí, pepřepřem a mírně přisladíme cukrem. Pečeme ještě 30minut,. než omáčka sama zhoustne, a rajčata ztratí štiplavou kyselost. Hotové plěné papriky ozdobíme snítkami tymiánu a ihned podáváme.

 

 

 

KUŘECÍ PAPRIKÁŠ S NOKY

Noky- 2vejce, sůl, 6 lžic hladké mouky, 4lžýíce dětské krupičky.

Parikáš- 1menší kuře, 3cibule, 2stroužky česneku, 1menší merkev, sůl, 2stonky řepíkatého celeru, 2červené papriky, 1čili paprička, 4lžíce rostlinného oleje, 3lžíce mleté papriky, mletý černý pepř.

Do mísy nalijeme 100mol vody, vyklepneme do ní vejce a promícháme. Přimícháme mouku, krupičku, sůl a mícháme, až vznikne hladké těsto. Přes cedník s většími dírami propasírujem těsto do vroucí osolené vody a vaříme, dokud noky nevyplavou na povrch. Pak je scedíme a promícháme s trochou oleje.

Kuře očistíme a naporcujem. kousky masa osolíme a okmínujem,. Cibuli a česnbek oloupeme. Oškrábeme mrkev a celer. Papriky zbavíme stopky a semínek a čili papričku opatrně očistíme. Vše nakrájíme na kousky. )

Na oleji opečeme porce kuřete ze všech stran dozlatova. Pak je vyjmeme a na opečené štávě osmahneme cibuli dozlatova. Pot=é přidáme česnek, mrkev, celer, zaprášíkme paprikou a krátce orestujem. Do hrnce vrátímer kopusky kuřete, zalijeme vodou a dusáíme 40minut.

Na posledních deset minut vaření přidáme do paprikáše nakerájenou papriku a čili papričku. Paprikáš podáváme s madarskými noky.

 

 

HOVĚZÍ ŠAŠLÍK SE ZELENINOU                       25.8.20172vejce,

600g hovězího masa na steyky, větvuičky rozmarýnu, 150g slaniny. 250g zelených fazolek, 200g šery rajčat, 4šalotky, sůl, 2klasy kukuřice.

Marináda- 80ml oleje, 3prolisované stroužky česneku, mletý černý pepř, čili.

Maso nakrájíme na kostky, napíchneme je na větvičky rozmarýnu, potřeme marinádou a maqrinujem nejlépe přes noc- Slaninu necháme zesklovatět. Vložíme na ní fazolky, rajčata a šalotku nakrájenou na měsíčky. Na prudkém plameni orestujem a osolíme, opepříme a okořeníme rozmarýnem, chvíli podusíme. Uložíme na teplém místě. Marinované maso osolíme a zprudkla grilujem na rozpáleném grilu z každé strany 3minuty společně s kukuřicí. Grilovanou kukuřici přidáme do zeleniny, vše přeložíme do mísy a navrch položíme geilované špízy.

¨Marináda- olej smícháme s česnekem,. pepřem a čili.

 

 

¨GRILOVANÉ ROLKY                       20.8.2017

2menší cukety, sůl, olivový olej, stroužek česneku, nakládaná sušená rajčata, 1balení sýra Cotage, mletý černáý pepř, bazalka, plátky anglické slaniny.

Cuketu podélně nakrájíme na tenké plátky, osolíme a necháme asi 15minut vypotit. Na oleji lehce osmahneme nahrubo nasekaný česnek, přidáme nakrájená sučšený rajčata a nakrájený sáýr Osolíme a opepříme, nakopnec přidáme nasekanou bazalku. Na plátky cukety klademe plátky anglické slaniny a naplníme připravenou směsí. Srolujeme malé závitky, které púropíchnmeme párátky. Na rozpáleném grilu grilujem 5-10minut.

 

 

VEPŘOVÁ PANENKA NA ŽAMPIONECH                    12,.8.2017

800g vepřové panenky, sůl, basrevný pepř, 3lžíce olivového oleje, 1lžíce másla, 300g žampionu, 100g porku, 2cibule, 4stroužky česneku, 2snítky rozmarýnu, 100ml bílého suchého vína.

Vepřovou panenku očistíme a osolíme, opepříme a potřeme olejem. V pánvi rozpustíme olej s rozpustěným máslem a orestujem nakrájené žam,piony, porek, cibuli a česnek, snítky rozmarýnu, zalijem vínem, necháme vyvařit na polovinu, poté dochutíme solí a pepřem.

maso orestujem na zbylém oleji ze všech stran, přendáme do pekáčku a pečeme v předehřáté troubě při 200sdtupnu 8 minut. Vyjmeme a necáme minutku odpočinout. Pak jíé nakrájíme a spolu s houbami rozdělíme na talíře. Podáváme s pečenými bramborami a zeleninou.

 

 

KUŘECÍ PRSA S OMÁČKOU HOLSIN                         7.8.2017

1/2hrnečku omáčky holsin, 1/4hrnku medu, 2lžíce citronové štávy, 2lžíce sojové omáčky, 1lžíce sezamového oleje, 1lžíce strouhaného zázvoru, 4stroužky česneku, 4kuřecí prsa, pražená sezamová semínka, šalotka.

Promícháme omáčku holsin s medem, citronovou štávou, sojovou omáčkou, sezamovým olejem, zázvorem a drceným česnekem tak, aby se ingredience dobře spojili.

polovinu směsi přesuneme do mísy, a dáme do mikrovlnky. Po ohřátí dáme stranou.

kuře vložíme do uzavíratelného plastového sáčku a přilijeme zbývající část směsi.

Marinujem 30minut při pokojové teplotě nebo až 24hodin uložené v lednici.

Rozpálíme gril, položíme na něj kuřecví prsa a zavřeme víko.

Grilujeme 4minuty z každé strany a poté přesuneme maso na prkénko.

Nakrájíme na plátky a zlehka přelijeme ohřátou směsí. Těsně před podáváním posypeme sezamovými semínky a najemno nakrájenou šalotkou.

 

 

KUŘECÍ ŘÍZKY V CUKETOVÉM KABÁTKU                    ´21.7.2017

1mladá dlouhá cuketa, 4kuřecí řízky, 80g tvrdého sýra, 2hrstky lístku tymiánu, 4plátku šunky, sůl, 2stroužky česneku, mletý černý pepř, 2-3lžíce oleje, vývar.

Cuketu nakrájíme po délce na tenké plátky, krátce je spaříme horkou vodou, rychle zchladíme v horké vodě a osušíme. Řízky lehce naklepneme a vyřízneme do nich kapsu. Naplníme jí balíčkem sýra obaleném v hrdti nasekaného tymiánu a zabaleného do plátku šunky. Řízky osolíme, potřeme prolisovaným česnekem, posypeme pepřem a zbývajícím tymiánem. Z každé strany položíme na řízek plátek cukety, zahjistíme špejlí. V pánvi rozehřejeme olej, řízky opečeme z obou stran dozlatova, podlijeme trochou výgvaru a dusíme doměka 10-15minut.

 

 

KUŘECÍ PRSA S OMÁČKOU HOISAN                            5.7.2017

1/2hrnku omáčky hoisan,. 1/4hrnku medu. 2lžíce citronové štávy, 2lžíčky sojové omáčky, 1lžíčky sezamového oleje, 1lžíce strouhaného zázvoru, 4stroužky česneku, 4kuřecí prsa, pražýená sezamová semínka,. šalotka.

Promícháme omáčku holsin s medem, citronovou štávou, sojovou omáčkou, sezamovým olejem, zázvorem a drceným česnmekjem tak, aby se ingredience dobře spojili.

polovinu směsi přesuneme do mísy. Ohřejeme v mikrovlnce a odložíme stranou.

Kuře vložíéme do uzavíratelného plastového sáčku, přelijeme zbývající část směsi.

Marinujeme 30minut při pokojové teplotě nebo 24hodin uložené v lednici.

Rozpálíme gril, položíme na ně kuřecví prsa a zavřeme víko.

Grilujeme 4minuty z kAŽDÉ STRANY A POTÉ PŘESUNEME MASO NA PRKÉNKO.

Nakrájíme na plátky a potom nakrájíme na plátky. a zlehka přelijeme směsí. Těsně před podáváním posypeme sezamovými semínbky. najemno nakerájenou šalotkou.

 

 

PERFEKTNÍ STEYK                      1.7.2017

4rumpsteyky, solné vločky,. namletý černý pepř.

Steyky omyjeme a osušíme, pak je grilujem při teplotě 250stupnu, z každé strany 1,5minuty. Pak je dáme na 3-.4minuty do mírné zony grilu. před podáváním pořádně osolíme a opepříme.

 

 

GRILOVANÁ KUŘATKA S PEČENÝMI BRAMBORY                             29.6.2017

2malá kuřata, 2lžíce olivového oleje, mletý barevný pepř, sůl, 4brambory uvařené ve slůupce uvařené do poloměka, 1lžíce bylinkového másla, 4lžíce bílého vína, 1lžíce medu, 1lžíce nastrouhaného zázvoru.

Kuřata omyjeme,. odřízneme z nich prsní řízky\ i s kuží a křídelkem, všechno maso potřeme olejem, opepříme, osolíme a necháme v lednici hodinu odležet,. přpravíme si čtyři čtverce alobalu, do středu každého položíme osušenou bramboru, přidáme kousek bylinkového másla, kapku olivového oleje, osolíme, a každou bramboru do alobalu dobře zabalíme. Na rozpálený gril položíme nejprve kuřecí stehna a zabalené brambory, po 10minutách přidáme prsíčka. Maso během griolování otočíme, když je téměř hotové, začneme je potírat směsí vína, medu a zázvoru a dopečeme ho do zlatova.

 

 

KUŘECÍ FAJITAS                     11.6.2017

600g kuřecího masa, pepř a sůl, koření fajtas, 2čili papričky, 2stroužky česneku, 150ml olejwe, 2jarní cibulky, 150g barevných paprik, 2červené cibule, 1pomeranč, 1limetka, 1lžíce cukru, koriandr, 1bílí jogurt, 8tortil.

kuřecí prsa očřistíme a nakrájíme na nudličky. okořeníme solí a pepřem, mexickým kořením fajfas, kouskem drovně nakrájené čili papričky, nasekaným česnekem. pokapeme olejem, promícháme a necháme marinovat.

Jarní cibulku a papriky nakrájíme na kousky a napiíchujem na špíz střídavě s naloženým masem. Špízy opečeme z obou stran na pánvi a dáme diopéct do trouby. Červenou cibuli nakrájíme na plátky a marinujeme v omáčce složené z pomerančové štávy, několika plátku čili papričky, solí a trochu cukru. Necháme odležet,.

Na omáčku smáícháme bílí jogurt s limetkovou štávou, drobně nasekanou čili papúričkou a koriandrem. Dochutíme solí a pepřem. Špízy podáváme s jogurtovým dipem, marinovanou červenou cibulí a tortillami.

 

 

ČEVABČIČI S BRAMBOREM A SALÁTEM                       28.4.2017

500g mletého hovězího masa, sůl, pepř, 1menší cibule, 1menší nemačkaný strouže česneku, 1vejce, 1lžíce strouhanky, olivový olej, 1000g brambor, 100g rozpuštěného másla, svazek jarní cibulky.

Salát- 3rajčata,  1červená cibule, 150ml vody, 20og krupicového cukru, 50ml octa.

Maso dáme d mísy, osolíme a opepříme, přidáme najemno nasekanou cibuli a česnek, vejce a strouhanku. Vše dukladně proprcujem a zpracujem šišky, Na pánci nechám,e rozpálit olivový olej a čevabčiči na něm opékáme ze všech stran dozlatova,. kr

oloupané a na měsíčky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě. poté scedíme, rozdělíme na talíře, polijeme rozpustěným máslem a posypeme nasekanou jarní cibulkou.,

rajčata nakrájíme na měsíčky, červenou cibuli nadrobno. Přpravíme zálivku z vody, krupicopvého cukru a octa, kterou salát zalijeme. Čevabčiči podávámes hořčicí a salátem, bramborm a nasekanou cibulkou.

 

 

KUŘECÍ PLÁTEK  S BROSVÍ A SÝREM                     

4uřecí pra, sůl, mleý pepř, olivový olej, 4sterilované broskve, 8plátu tvrdéhob sýra,

Salát- 150g listového salátu, olivový olej, štáva z 1citronu, petrželka.

Kuřecí pra osolíme, opepčříme a opečeme na rozpáleném oleji. Na osmažené maso položíme pulku brtoskve a překryjeme jí 2plátky sýra, poté vložíme do trouby a zalékáme pár minut při 180stupnu.

Omytý salát natrháme, ochutíme solí, zakápneme olivovým olejem a citronovou štvou. Hotové plátky podáváme s hranolky a posypané petrželkou.

 

PEČENÝ BUČEK S JABLEČNÝM PYRÉ A GLAZOVANÝM ZELÍM                        27.4.2017

800g bučku, sůl, mletý černý pepř, 1středně velká cibule, 4stroužky česneku.

Na pyré- 4jablka, 1citron, 100g krupicovéhio cukru, 6hřebíčku.

Na zelí- 50g krájené slaniny, 400g bílého zelí, 50ml jablečného octa, 50g třtinového cukru.

Kůži na bučku nakrojíme na čtverečky, osolíme a opepříme, vložíme do pekáče s oloupanou cibulí a očřistěnými stroužky česneku, podlijeme vodou a pečeme při 180stupnu 90 minut doměka, do zlatočervené barvy,.

Pyré- Jablka očistíme, zbavíme slupek i jadřincu, nakrájíme na kosdtičky, zalijeme citronovou štávou, přidáme cukr a hřebíčky a vaříme doměka. Hřebíčky vyhjmeme a jablka rozmixujem do hladkého pyré.

Zelí- V kastrole orestujem slaninu, přidáme zelí nakrájené na nudličky, zalijeme octem a přidáme cukr, sůl a pod pokličkou dusíme do měka. poté pokličku sej,eme a vyvaříme veškerou tekutinu, cukr necháme částečně zkaramelizovat, tím nám zelí zglazuje.

 

 

JEHNÉČÍ KOTLETY S OŘECHOVOU KRUSTOU                          23.3.2017

11ég másla, 100g třtinového cukru, 225g směsi na koláč, 1vejce, kůra z pulky citonu, 2lžíce medu, 2lžíce sojové omáčky, 750g jehněčích kotlet s kostí, sůl, mletý černý pepř, 3lžíce řepkového oleje, pul hrnku nasucgho opražených vlašských ořechu.

Med našleháme se sojovou omáčkou, až vznikne hustý sirup. Maso necháme ohřát na pokojovou teplotu a pak ho rozkropjíme na polovinu, aby vznikli 2části po 4kotletech. Osolíme je a opepříme, vložíme do pánve s olejem rozehřátým na střední teplotu a opečeme ze všech stran do zlatohněda. Kotlety postavíme masitou stranou nahoru na plech vyložený papíremj na pečení, vložíme do trouby na 230stupnu a pečeme 10minut. Pak je potřčeme připravenou směsí medu se sojovou omáčkou, rovnoměrně na ně nasypeme rozdrcené ořechy, dobře je přitiskneme. Pečeme ještě asi 10-15minut. hotové kotlety vyjmeme z trouby a necháme ještě 5minut dojít. Pak každou porci rozdělíme na dvě části a podáváme na nahřátých talířích.

 

 

JEHNĚČÍ KOTLETKY SE ZELENINOU                            13.3.2017

800g jehněčích kotlet,  1kg sušeníé čili papričky, 3snítky tymiánu, pepř, 2lžíce olivového oleje, sůl, 1kg červené cibule, 6stroužku česneku, 400g barevných paprik, 250g keříkových rajčátek, 100g černých oliv bez pecek, olej.

Kotlety očistíme,  nakrájíme na jednotlivé porce, lehce naklepeme, osolíme a opepříme,. posypeme nadrcenou čili papričkou, tymiánovými lístky,  zakapeme olivovým olejem a necháme na teplém místě 30minut odležet.

Oloupanou cibuli a česnek nasekáme. Paopriku očistímer a nakrájíme na kousky. Rakjčátka rozpulíme. Cibuli, česnek a olivy promícháme s paprikou, přidáme snítky tymiánu a osolíme, opepříme a zakápneme olejem. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a kotlwety opečeme z obou stran,. poté přidáme zeleninu, vložíme do trouby předehřáté na 200stupnu dopékáme po dobu 12minut. Na poslední 2minuty pečení přidáme do pekáčku také rajčátkla. Jehněčí kotletky vyjmeme z trouby a necháme 10minut odpočinout. Podáváme s pečenou zeleninou a opečenými bramborami a zdobíme natrhanými lístky tymiánu.

 

 

 


POMALU PEČENÁ KRKOVICE

Pečeně- 900gvepřové krkovice, 1lžíce dijonské hořčice, sůl, pepř, 2větvičky šalvěje, 2červené cibule, 6sroužku česneku.

Čočkový salát- 300g červené čočky, 2lžíce olivového oleje, 3stroužky česneku, 1mrkev, 100g porku, 1červ ená paprika, 1lžíce vinného octa, 1/4svazku petrželové natě. 

Krkovicio očistíme, svážeme provázkem, potřeme dijonskou  hořčicí, osolíme a opepříme,. posypeme lístky šalvěje a přeložíme do pečící formy.

Cibuli a česnek oloupeme, vmícháme k masu a pečeme v troubě předehřáté na 130-150supnu. doměka.

Čočku vložíme do mísy s osolenou vodou, spaříme do měka a scedíme, propláchneme studenou vodou, necháme okapat, vložíme do mísy a zakápneme olivovým olejem.

Zeleninu oškeábeme, zbavíme semínek a nečistot, nakrájíme na drobné kousky, přidáme do mísy k čočce a dochutíme solí a pepřem, octem a nasekanou petrželkou.

 

 

KRUTÍ ROLÁDA PLNĚNÁ SUŠENÝMI RAJČATY                        13.3.2017

600G KRUTÍCH PRSOU,  1lžíce medu, sůl, 2snítky rozmarýnu, 100g sušených rajčat, kůra z citronu, pepř, 1brokolice, 2červené papriy. 3stroužky česneku, 2čili papričky, 2lžíce olivového oleje.

Krutí prsa očistíme a rozkrojíme tak, aby nám vznikl co nejtenčí plát masa, který naklepeme. Potřeme medem,  posypeme rozmarýnem a osolíme, opepříme a na kraj dáme sušená rajčata.

plát masa s nádivkou srolujem, svážeme provázkem, přeložímev do pečící formy, posypeme nastrouhanou citronovou kůrou, a snítkami rozmarýnu a zakápnem olivovým olejem. Vložíme do trouby předehřáté na 190 stupnu asio 10minut zapékáme. poté zakryjeme a po dobu 60minut dopékáme doměka.

Brokolici rozebereme na jednotlivé růžičky, vložínme do vroucí osolené vody, krátce spaříme. Papriku očistíme a nakrájíme na kousky. Česnek oloupeme, čili papričku nakrájíme na proužky. V pánvi na rozehřátém oleji krátce orestujem zeleninu a dochutíme solí. Krutí roládu nakrájíme na plátky, podáváme s křupavou pikantní zeleninou.

 

 

 

 

 

HOVĚZÍ NA VÍNĚ S ČESNEKEM                     20.2.2017

100g slaniny, 800g hovězí kýty nebo jiného hovězího masa, sůl, drcený pepř, olej, 1velkou cibuli, 1paqličku česneku, 1/2lžičky mletého zázvoru, 25g drcených rajčat, 200ml bílého vína, 200ml masového vývaru, 1citron, 2lžíce cukru.

Slaninu nakrájíme na klínky. Hovězí maso očistíme,. prošpikujem slaninou a převážem prováízkem. Pak ho osolíme a opepříme.

Cibuli nasekáme najemno, česnek rozebereme na stroužky ale neloupeme. V hluboké pánvi rozpustíme olej a maso na něm ze všech stran zprudka opečeme. opečené masop vyndáme a do výp=eku vložíme nakrájenou cibuli a neoloupané stropužky česneku. Krátce orestujem.

Přidáme zázvor, drcená rajčata a zalijeme vínem a vývarem. Promícháme a krátce povaříme.

Vložíme opět opečené maso, přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme doměka. Podlévbáme během dušení. Měké maso vyndáme a omáčku dochutíme solí, peřem, citronovou štávou a cukrem. Maso nakrájíme na plátky a podlijeme ho omáčkou. podáváme s bramborovými noky.