Jdi na obsah Jdi na menu

Úvod z ćasopisu

VIRTUÁLNÍ HŘBITOV SE ROZRUSTÁ                        31.3.2018

Je to podobné jako chodit nba hřbitov. Jen nepotřebuje konvičku a jiné nářadí, stačí vám počítač. Přirozeně totiž přibývá virtuálních pomníčku na sociálních sítích. Odkaz lidí, kteří opustili tento svět a měli někde svůj profil, může být dlouho i po jejich smrti udržován dlouho komunitou jejich přátel a fungovat jako virtuální pomníček. Vůbec nejnabvštěvovanějším hrobem mezi youtubery je nyní kanál zpěvačky Kristínxy Crem,ble, kde jsou přihlášeny k trva,lému odběru novinek čtyři miliony lidí. Talůentovanmé zpěvačce si internetové sláva stala osudnou, když za ní 10června 2016 přišel na autogramiádu fanatický zamilovaný fanoušek a kvůli neopětované lásce jí zastřelil.

Podobně existujíé i miliony podobných, méně frekventovaných učtu a už dnes je zřejmé, že v budoucnosti bude virtuálních pozustalostí rychle přibývat. Přeji klidný týden a krásné velikonoce.

 

 

SVĚT PSU- JE JARO, JARO JE TU                       25.3.2018

Na odpolední procházku se psem si už nemusíme brát čelovku ( a na tu ranní teplé spodky), počítat naopak můžeme s ptačím orchestrem nad hlavou arašící trávou pod nohama. Zkrátka už je tady zas.

Kdo? No přece jaro. I když všechna roční období dokážou být krásná,  každé má něco do sebe, jaro je zkrátka jaro. Alespon pro mně,. jistota že at se kolem nás či uvnitř nás děje cokoli, at jsme rozéými optimismi, nebo zarytými pesimisty, spolehlivě se dostaví a rezolutně nám zjeví, že naděje neumírá a svět je navzdory všemu, co se v něm děje přece jen krásný.

Na doboučké květy sněženek statečně si prržející cestu skrz zmrzlou zem, na křehkou barevnou krásu křehkých krokusu následovaným zalat´ým lijákem frotyzií těžko hledětpochmurným zrakem.

Nevím jak krásu květin vnímají našií psí kamarádi. Ale že i oni bezpečně vědí, že jaro už je ve vzduchu a mají z toho radostm, váím naprosto přesně.

Naše Viktorka lítá jak zběsilá po zelenajících loukách, občas z bujnosti odhryzne ze stromu rašící větvičku, apřinese mi jí jako alternativu aportku., A co vyzkoušet vodu v rybničku, jestli už není na koupání, když sluniíčko tak krásně dubnově svítí., Je uplně super paničko nechceš to také

 

 

KVĚTY- CO BUDE DNES K OBĚDU? CVRČCI SE ZELÍM                         22.3.2018

Mám už dlouhá desetiletí v oblibě scifi literaturu. A jedním z tradičních námětu bývá i hladovění lidstva a drsný boj o potravu. Něco takového ale není jen problém vzdálené budoucnosti- i v současnosti hladvějí tisíce lidí po celé zeměkouli. Možnmá se tak schyluje k revoluci, která by mohla problékm s nedostatkem potravy vyřešit, Začneme jíst hmyz.

Zní to na první pohled dost nechutně, ale jde dle mého jen o předsudek. Ideální variantou v takové situaci je mouka,. Budoucnost je v mouce vyrobené z hmyzu, v evropě se totižý většina lidí brouku, které vidí před sebou na talíři, zvedá žludek. Pr už se chystá nová legislativa. I Eropská unie vidí hmyz jako potravu třetího tisíciletí, takže je příznivě nakloněna, jeho oficiálnímu uznání jako potravinu.

Nechci samozřejmě nikoho nutit, aby se od zítřka začal ládovat brouky, ale za zamyšlení tohle téma určitě stojí. Více se dočtete v květech. Přeji klidný týden.

 

 

KVĚTY- CO SI DNES VEZMU NA SEBE?                     21.3.2018

Nikdy mně nebrala moda, ale co mně v raných devadeosátkách uhranulo, byli second handy,. Proč? Prost+ jsem tu jako kluk, jenže vyrustal v dostupných oděvech socialistického československa jen občas zpestřenými džínami z tuzexu, našel poklady po nichž jsem toužil. A bylo uplně jedno že jsou obnošené, často až k roztrhání. Ornžové kožené boty, vytahaná obnošená triška s potiskem mých oblíbených kapel, bunda s klapucí, kožený křivák a obří čepiceraritní zále. V často zatuchlých krámech měli uplně všechno. Asamozřejmě jsem v nich nekupoval sám, ale statisíce možná miliony ostatních. každý s přišel na své, někdo pátral pi večerních šatičkách, jiný hledal papírovou bundu nebi šuštákové tepláky.

Postupně čassu se situavce rapidně změnila takže second handy jsopu dnes jen raKdo v nich nakupujeritní záležitostí. kolega se pustil do zkoumání trhu s obnošených oblečením, a TO NEJEN U NÁS A TO I VE SVĚTĚ.  Jaká je situace jinde?

Přežijí second handy? Kdo v nich nakupuje? Přeji klidný týden.

 

 

 

KVĚTY_ PANI UČITELKO MUŽETE SE STAVIT U MNĚ DOMA?

Skoro to vypadá, že celá planeta žije poslední dobou sexuálním napadením. Producenti obtěžují herečky, heroci herce, kněží malé chlapce, rodiče děi, učitelé žačky. Ae překvapivě se nemluví o tom, že žáci sexuálně vydíérají své učitele.

Medii minulí týden proběhla zpráva o vyděšené učitelce základky, ve slovenských Rudnanech. Mladou učitelkzu zde poté, co vyšloa z brány školy, čekali dva kluci, ovšem jeden s přirozením v ruce,. Žena se snažila zrychlit, kluk jí ale následoval a neustále jí klad nějaké otázky, přičemž měl stále plné ruce práce.

Možná je tento případ ojedinělý, ale učitelé zminují i situace, kdy žáci během vyučování začali v lavicích masturbovat. Nechámeli jisté extrémy stranou, zcela běžné jsou pak sexuální náražky během kontaktu s pedagogy a ataky na sociálních sítích. Přeji klidný týden.

 

 

KVĚTY- KDYŽ SE VRAŽDÍ SVOBODA                         3.3.2018

Na Slovensku byl zavražděn mladý novinář a jeho přítelkyně. Podle policejního prezidenta, otřesný zločin zřejmě souvisel s novinářskou prací. Udajně se v posledních dnech svého života věnoval případum lidí z okolí lidí slovenské vládní strany směr, kteří jsou podezřelí z danových uniku.i

moc dispozici k odporné vraždě zatím moc není, jisté je však jedno, jde o zřetelný signál, že zločinci na slovensku zahájiíli hrdelní utok, na šíření svobodných informací. Právě novináři a jejich práce, jsou mnohdy jediným ohrožením pro ty, kteří si s dodržením zákona hlavu nelámou,. Na slovensku a samozřejmě i u nás, se politici a policisté právcě předhánějí v tom, jak tvrdě a nekompromistě v při vyšetřování vraždy mladého žurnalisty postupovat a co všechno pro ochranu slova hlásat., Ale je pozdě. vyšetřovat se mělo už dávno předtím. stejně jakjo chránit svobodu. Přeji klidný týden,.

 

 

SVĚT PSU- MÁ MALÁ PEGGY                         28.2.2018

V srpnu 2018 mojí babičce řekla její známá, že bnude mít malé kudrnaté pudlíky. Já jsem hned věděla,. že jedno štěnátko si vezmeme. Jako následnici naší malé černé pudlinky Lilinky. P/oté co jsme si s babičkou řekli že tedy ano, a slíbili si že o tom nikomu nepovíme, jsme čekali na zavolání že jsou kudrnáči na světě., By\la tam tři štěňátka ( černmé s pálením, krémové a bílé), dva pejsci a jedna fenečka. Ona byla nejakčnější a to jí zustalo, dostala jméno Peggy.

Plynul čas a z té naší malé hodné pudlinky se stávala všežroucí obluda. No to byla práce., Ale to už tak se štěňaty prostě chodí. Peggy jsem se v prvních týdnech u nás sbnažila něco naučit. Dělám t dodnes a obě nás to baví. Kromě obyčejného sedni a lehni umí už třeba i výskoky do náruče a na nohy.

Jednou se k nám zatopulalo kotátko. Dstalo jméno Sára a Peggy si malou kočičku zamilovala. Dnes se obvě prohánějí po dvoře i se slepičkami. K Jejím nejoblíbenějěším činnostem patří prvokování všeho, co si jí včímá, at už je to ježek na zahradě nebo pes co jsde kolem.

Pegynka je také hlídací pejsek. Je malá ale odvážná a také trochu žárlivá. Když jdem na procházku, pustzím njí na volno a ke mně se přiblíží nějaký pes, kteříé si mně chce očichat, zbystří a hneds řevem, přižene. Ae jen straší neublíží ani mouše. Pegy je asi ten nejlepší pes na světě a já jsem neštastnější panička protože s ní mužer trávit nejlepší chvíle.

Pegy je jiná než pejsci co byli v naší rodině před ní. Možná není nejkrásnější ani nejinteligentnější,. dokonce ani neumí padesát povelu, ale je moje a snaží se mně udělat štastnou,. a to vždy. Jev to moje chlupaté štěstí a já tu budu vždy pro ní.

 

SVĚT PSU- JAK ČELIT ZLU                     23.2.2018

Vím už jsme o množírnách psali několikrát. A vím také to, že přesvědčujeme přesvědčené., předpokládáme, že mezi našimi čtenáři nebude mox těch, kteří by do problematiky nebyli zasvěceni. Nicméně případ- který byl nedávno zveřejněn- je natolik otřesý a rozsáhlý, že se k němu prostě musíme vrátit.

Ve sklepě jednoho domu na Pelhřimovsku v hruzných podmínkách živořilo mnoho psů, převážně čivav a dalších malých plemen nacpáni v malých přenoskách, na mnoha vrstvách výkalu, zablešení, obalení vlastními extrementy, s poškozenými očima, polámanými přerostlými drápky.

Když na konci ledna po mnoha stížnostech veterináři společně s policisty konečně zasáhli, zvířata byůas odebránba a rozmístěna po útulcích po celé republice, vůči majitelce bylo zahájeno trestní řízení. zpráva jako z hororu proletěla sdělovacími prostředky, nejen milovníci psu masově vyjadřovali své pohoršení na sociálních sítích.

Je dobře,. že se problemastika množíren poslední dobou dostává na světlo světa, Je chvályhodné, že jí konečně začali věnovat pozornost i zákonodárci. I když je otázka- zda se hned první opatření, které= mají zatočit s množírnami, neminou účinkem. Od začátku listppadu platí novela veterinárního zákona, jež chovatelum kteří chovají p+ět a více fen,. ukládá povinnost tuto skutečnost nahlásit příslušné krajské veterinární správě. Cílem zřejmě mělo být dostat chjopvatele pod kontrolu. I když jsem programová optimistka a dokážu ocenit dobrý umysl, v tomto případě se mi nějak nwedaří uvěřit tomu, že by se bezkunpúoplerníé kšeftaři pohybující se na hrANICI PODSVĚTÍ,  okamžitě disciplinovaně se vydali na úřad vydat. bohužel jako mnohem pravděpodobnější se mi jeví ta varianta, že to udělají zase jen ti bezproblemový organizovaný chovatelé nebo spořádaní obětavci, kteří se ujímají právě týraných zvíéřat výše zminovaným zpusobem azrovna se jim sešlo pár fenek, které není kam, umístit.

Bohužel to stejně tak vidím s pocviným čipováním psu od roku 2020, bude platit pro zvířata od pul roku věku, a bude spokjeno s poviným očkováním proti vzteklině, takže se mu nebude možné vyhnout. z množíren ale odcházejí štěňata osmuitýdení či mnohem mladší. Ta nadále nebudou ani čipovaná ani očkovaná.

no dobře ale co si tedy počít? Co mužem udělat pro to, aby se podobné horory jak ten z Pelhřimovska už neopakovaly. klíčové podle mého je přesvědčit veřejnost, aby štěňata z množíren přestala identifikovat a přestala je kupovat. Jinak řečeno ta nejoblíbenější slovo osvěta, šířit jí nejen v časopisech, na bilbordech, v rozhlase a jinde, v televizi a na sociálních sítích. Stejně jako při rozhovorech s lidmi ve svém okolí, příbuzenstvu. Je možné chodit se psy do škol a školek. Skvělé by bylo, kdyby se podařilo doasta toto téma do školních osnov a učebnic.

Každý občan naší země by měl vědět, že psi se nekupují a neprodávají někde na parkovišt, žw každé štěně má mít maminku, tui je třeba při koupi na vlastní oči vidět, stejně jako prostředí ve kterémn bylo štěně odchováno. Že musí být očkované a odčervené a že záznamy o tom musejí být uvedeny v jeho zdravotním prukazu. Že štěně vyrustající v izolaci a v nevhodných podmínkách často bývá zdravotně i psychiocky poznamenáno na celý život.

My jako kynologickýá časopis samozřejmě z mnoha duvodu ( včetně těch zdravotních a kontrolních) preferujeme koupi psu s průkazem puvodu  ale i když se někdo rozhodne pro levnějšího bezpapíráčka neznamená to že by měl rezignovat na výše zminované základní požadavky.- Soucit pejskem v nelidských podmínkách nejlépe projevíme tím,. že je ho množitele nahlásíme ne tím, že ho kopupíme, a tak tyto podmínky\ defacto podpoříme. Rovnice je jednoduchá- kdy\ž se nenajdou kupci, nebudou existovat ani množírny.

 

 

KVĚTY- A HLAVNĚ TO NEŘÍKEJTE RODIČUM

Možná se o tom ještě příliš nemluví, ale i u nás sr znovu začíná objevovat nový fenomén. Jde o právo dětíé spolurozhodovat o jejich medicínské péči. Nastala změna, která má zakotvení v zákoně. Dítě přestalo být pasivní obětí našeho léčebného a diagnostikovaného úsilí, ale může se k němu vyjádřit.

Pediatra na celém světě už dlouho znepokojovalo, že někdy léčí děti proti jejich vuli. Ž e i v bohulibvém procesu medicínské pomoci bývá občas dětský lékař vnímám dětmi jako jejich nepřítel, který jim chce působit bolest. Tak se pravidla mění. A nejen nové pohledy v medicíně, ale i zákony dávají postupně i odpovědi na otázky,. co může dítě dělat, kdy v púostupu vlastní léčby nesouhlasí s rozhodnutí rodiču a lékařu? Jaká má práva, pokud nexchce být podrobbenmo konk,rétnímu vyšwetření nebo chirurgickému zákroku?

Asi nejdál jsou v této oblasti v Kanadě, kde je podle Kanadské lékařské ochrané asociace, jediným určujícím faktorem fyzický a duševní vývoj dítěte a jeho schopnost pochopit postupy léčby ktrá je podle něj na ně vystavována. zjistí li lékař že je v tomto smyslu v tom schopné, nepotřebuji již žádný souhlas ze strany rodiču, stejně tak je v moci lékaře posoudit, zda si dítě uvědomuje dusledky odmítnutí léčby, to i pak respektovat,. podobně i takm kanadští nezletilci oprávnění nesouhlasit s tím, abgy jejich zdravotní dokumentace byla vydáínas rodičum. Přeji klidný týden.

 

 

KVĚTY- PRODLUŽTE SI ŽIVOT, JDE TO?                     15.2.2018

Obecně se dá použít poušální tvrzení, že žijeme v blahobytu. Aespon v české republice si nemůže moc lidí stěžovbat, že nemá co jíst a kde spát, případně marně shání práci. Neválčíéme- jistě mnoho především starších,. lůidí velnmi těžko vychází s důchodem. I mladé rodiny mají často problémy, jak platit všechny složenky. Ale i tak přesto bych řekl, že nijak zle si určitě nežijeme. V kontextu zatížené situace je pak zarážející fakt, že generace která by na tom měla být teoreticky zdravotně dobře, tedy třixcátníci viditelně chřadne. Infarkty a mrtvice, které trápili především starší lidi, postihují stále mladší. Není vyjímkou, že třicátníci mají problém s cholesterolem, a jiné-. 7

Krátké zamyšlení i závqěry lékařu pamk méně vícxe idenfikují příčinu. Je jí právě onen blahoby\t. Nedostatek pohybu, tčná a sldká strava a stres. Potziticvní je, že cestu ke zdrAVÍ MÁ MLADÁ GENERACE PLNĚ VE SVÝCH RUKOU.  Kromě dšědičnosti jsoz tyto faktory plbně ovlivnitelné. Přeji klidný týden.

 

 

KVĚTY- DOBŘE SE NA MNĚ PODÍVEJTE, ALE STEJNĚ SE NIC NEDOZVÍTE                    12.2.2018

Víme že bychokm knihu neměli soudit dle obalu. Nicméněš všichni to děláme, poznamenal britský psycholog, který se zaměřuje na zkoumání lidské tváře,. Podle obličeje. At se nám to libí nebo ne soudíme ostatní. Je těžké a řekl bych téměř nemožné, chovat se jinak, i když nám rozum a zkušenosti napovídají,. že v reálu bývá člověk zcela odlišný, než jej vnímáme podle jeho obalu. Lidská tvář ovlivnuje téměř vše, povolání , vzt\yhy a uspěch. Víc se dočtete v květech.

Zcela jistě se dozvíte i o mimice, která reaguje na naše pocitx,. a právě tady bycgh se odvážil tipovat, jak budou fungovat mimické svaly v okamžiku, kdy nadneseme téma zanedbaných mostu v české republice. Je to katastrofa shodují se odborníci, náprava bude dlouhá a bolestná.

A dál z obsahu už jen telergraficky- nnajdete skvělý rozhovor s naganským hrdinou Dominikem Haškem, o pár stran dřív můžete nahlédnout do epicentra zákulisí luxusu Monte Carla, nebo si přečíést o děsivých případech domu hruzy, v nichž rodiče vězní své děti. Je toho samozřejmě daleko víc stačí jen otočit stránku. Přeji klidný týden.,

 

 

KVĚTY- PREZIDENT                        7.2.2018

¨Pokorný a vstřícný prezident? Ne nebiojte se nixc se nezmění.

Máme nového oprezidenta. No vlastně máme dál stejného prezidenta, který ovšem prohlásil, že chce být pokornější a vstřícnější,. což by naznačovaqlo velkou změnu. Chtěl bych být poněkud pokornější, méně soběstačný, sbevědomý, vstřícnější vůči názorum lidí, kteří mají jiný názor. A být méně arogantní., řekl Miloš Zeman krátce po sečtení všech volebních hlasu.

plně respektuji demokratické volby. miloš Zeman dostal víc hlasu než jeho vyzyvatel Jiří Drahoš, takže není o čem moc spekulovat. Přesto nevěřím, že by se Zeman změnil a choval se tak, jak zřejmě zmámen puvodní euforií- slíbil. Tedy vstřícně a pokorně. Což vlastmně dokázal krátce po zmíněném výroku, kdy si tradičně utahoval z novinářů. Jak říká otřepaně, ale zcela PRAVDIVÉ klišé- starého psa novým kouskum nenaučíš.

na druhou stranu tak tím někjak všichni počítáme. ti kdo Miloše Zemana zvolili, (těm by změna prezidenta chování zcela jistě vadila a chyběla), i ti, i ti kteří ho nevolili ( ti jeho slovum o pokoře stejně nevěří).

Ale život není jen politika. Všude kolem nás jsou krásné a úžasné věci, stejně jako smutné a tragické- většinou o poznání víc než volba prezidenta, Přeji klidný týden-.

 

 

KVĚTY- STOVKA NA DOSAH                      25.1.2018

Poslední dobou- asi je to tím, jak stárnu- vedu s přáteli stále diskuze o délce lisdského života. Čísla mluví jasně, lidský život se prodlužuje a magická stovka je skoro na dosah. Je ale všechno skutečně tak optimistické. Není to jen dočasný výkyv, po kterém bude následovat, především v dusledku civilizačního tlaku, opět pokles průměrného věku? jisté je, že vědci na celém světě intenzivně pracují na univerzálním nástroji, který by lidstvo k té zmíněné stovce definitivně přiblížil.

Stáří je příčinou chorob, neměli bychom tedy léčit tyto choroby, ale předcházetb jim léčením procesu stárnutí. Více podrobností se dočtete v květech. Přeji klidný týden.

 

 

 

KVĚTY- BLÍŽÍ SE MRAKY

Čas od času je dobré být mírným pesimistou. Nebo jinými slovy- nepodléhat euforii a přemýšlet i o možbnostech slepých cestách. Kolega se v duležitém textu tohotob vydánbí zaměřil na hypotéky a nemovitosti. podle něj naše země směřuje do Evropských učebnic ekonomie- vynou vývoje posledních let má totiž hned několik unikátu.

Nejrychlejší rust cen nemovitostí, nejnižší množství lidí žijících v nájmu, poměrně nejvyší počet hypoték v rámci Evropské unie. to se může ukázat být hodně třasdkavou směsí. Včšak také řada ekonomu opatrně poukazuje na to, že opakujíli se krize zhruba po pěti letech, mohli bychom užř další očekávat možná už příští rok. nasvědčuje tomu něco? Více už v Květech. Přeji klidný týden.

 

 

SVĚT PSU- DOBRÁ VULE NESTAČÍ                         24.1.2018

Psi na řetěze u boudy u nás už nejsou běžnou realitou. Nepobíhají tu smačky hladových psích tuláku, přesto ani dnes nemají naši psiu pokaždé na růžích ustláno.

I když dnes už není společensky unosné psi bít nebo týrat, i když držení v kotcích přinejmenším trvalé, se všeobecně odsuzuje, ačkoli dokonce začínmá převládat názor, že psu ke spokojenému životu nestačí jen zahrada, stále víc majitelu dokonce i na vesnicích s nimi vyráží na pravidelné vycházky, objevují se zase jiné problémy. A to dokonce i u těcgh, kteří by pro svého psa udělali první poslední a poctivě se snaží, aby se měl dobře.

pravda problémy to nejsou tak křiklavé a alarmující, ale přesto o to závažné a velmi nebezpečné, že působí skrytě. Nepramení z nezájmu, ze zlé vule ani z nedostatku, ale právě naopak- své kořeny mají v nadbytku.

Pryč jsou časy, kdy jsme potkávali štěňata dog smutně za sebou táhnouxcí zadní nohy v dusledku křivice- poruchy vývoje kostry zpusobené nedostatečnou výživou. Dnes mnohá štěňata velkých a obřich plemen trpí problémem právě opačným. MAJITELÉ  ve snate št+ěnatum přilepšít je krmí příliš dobře a bohatě. Už sama o sobě vydatná,. vysoce kvalitní, granule dále doplnují ruznými přídavky. Nadměrný přísun energie pak u štěnat zpusobuje, že v poměru správnému vývoji kostry rostou příliš rychle. Mívají prošlůáp=lé tlapky, vadný postoj, kulhají.

na tomto případě se krásně ukazuje pravdivost starého rčení., že ceszta do pekel muže být dlážděna dobrými umysli. A neplatí to jen pro výživu.

Dříve a nani to tak dávno- sio se správnou výchovou psu lámal hlavu jen málokdo. Na cbvičistě docházel oproti dnešku málokdo. Psí sporty ani psí školky neexistovali, nikdo neměl potuchy o tom, že by snad mohli existovat trenéři či psychologové psu. I v tomto ohledu se situace změnila k lepšímu. Dnes začínají být skoro vyjímkou lidé, kteří se svým štěňátkem nechodí alespoň do psí školky, kteří se nezajímají o jeho výchovu nebo jí provádějí doma na koleni. Nedávno jsem si dělala malý soukromý pruzkum mezi novopečenými pejskaři u nás parku. Z mnoha majitelu štěnat a mladých psu, s nimiž jsem na toto téma zavedla řeč, s nimiž polovina s pejskem někam chodila, z těch zvbývajících skoro polovina jevila o to zájem a žádala doporučení, kam se vrtnout. S nejedním z nich sem se tam pak potkala u nás za lesem na cvičisti. Takový zájem je chvályhodný a prospěšný ale- opět se k tomu musí přistupovat s rozumem a opatrností. Školička kde se najednou vejde dvacet psu všech velikostí, kde vás nabádají at svou čivavu necháte, že oni se někak srovnají, může napáchat mnohem víc škody než užitku. Na všechno je dobré pro všechny a hlavně- největší právi při výchově musíte odvést vy sami. Ani sebelepší psí škola to za vás neudělá.

Dalčším pro dnešek typickým problémem je míra zatěžování psa. Všude slyšíme a čteme, že když si člověk pořáídí bordelku, australáka nebo třeba ohaře, musí jim poskytnout dostatek vyžití. Již ménmě se dozvídáme o tom, že v tom to ohledu všeho moc škodí. Právě hyperaktivní plemena potřebují stejně jako dostatek pohybu dostatek klidu. A často si ho nedokážou naordinovat sama. Majitel pak vzdychá., jak je ten jeho pes k neutahání, a přidává další procházky dal´ší tréninky, zkouší další psí sporty, nebo donekonečna hází míček. A pes chce stále víc a víc, jeho vnitřní nmeklid se zvyšuje, působí stále vystresovaněji. I tady platí- všeho moc škodí. Pes nutně potřebuje dlouhé klidové fáze a správný majitel mu je musí zařídit, i kdyby se zdálo že to je proti jeho vuli. Na tom že psa po práci nebo výletě odložíme na jeho místo a donutíme ho tam delší dobu setrvat, třerba i tak že ho zavřeme do klece není nic špatného. Právě naopak, je to v jeho prospěch.

Nejtěžší samozřejmě je rozpoznat, kdy už je toho dobrého tak moc kdy začíná škodit. Odborné znalosti a zkušenosti, které vám budem i v tomto roce přinášet, by vám měli mimo jiné napomoci k tomu, aby jste se v těchto věcecgh dokázali rozhodovat správně.

 

 

TÉMA                  17.1.2018

Vážení čtenáři, opakuje se to rok co rok tenhle čas. Hlava plná plánu, co vše uděláme v novém roce jinak, lépe a radostněji. samozřejmě i letos jasně vede fanfaronské předsevzetí, začnu hubnout podpořené tím, že v pruměru češi před vánocemi přiberou nejméně 2kg. o zázračných metodách, jak ze sebe ty kila navíc rychle a bezbolestmě setřást, i o tom, žwe žádná z oněch zaručených diet nakonec dlouhodobě nefunguje se už popssakli tuny papíru. Jenže věřir je tak krásné. A prumysl shazopvání dál vydělává miliony korun a dobře živí armádu lidí, rozestavěný po celé dlouhé silnici hubnutí. od výživových poradcu, kteří z njás tahají peníze z příslibem neexistujíécí diety na míru přes zapáálené fitnes trenéry až třeba po ctihodné psychology. I ti vám za drobné peníze poradí pár fíglu.

Třeba aby jste nechodili nakupovat hladoví, jednak více utratíte a pak následně doma více sníte, když už jste si to přinesli. Také že nemáte kupovat velká balení potravin, prortože vás to bude svád+ět k obžerství. Nebo že se máte vážit jen jednou týdne ve stejný den a dobu, ale ještě lepší udaj o tom, zda opravdu hubnete dává udaj pasu. A že barevná pestrost v jídle na talíři zdvojnásobuje chut. A kalorický nápoj ( alkohol, štávy, míchané nápoje), je lepší pít z úzkých sklenic. vejde se ho tam méně. A k televizi si nedávat žádné jídlo a už vůbec ne, vysílají li komedii- číkm delší a veselůejší film, tím více mlsáme ( za hodinu je to o mnohem víc jídla) a také že nemáte snídat vestoje.

Ano i na to existuje obšírná vědecká studie, podle které je udajně prokázáno, žec druhého denního jídla v tom případě sníte až o třetinu více než lidé, kteří u prvního jídla seděli. Při jídle vestoje jíme totiž rychleji, na jídlo se nesoustředíme, vlastně na něj zapomenemem když si pak sedneme k dalšímu jídlu, máme pocit že jsme vlastně nic nejedli. Takém se máme vyhnout pekárnám, rychlým občerstvením a cukrárnám, odkud to voní na míle daleko, povědomě totiž máme tendenci si vonavé jídlo ulovit.

Také je prý jídlo lepší jíst pčři jídle- potmě nebo ve světle při svíčkách člověk ztrácí kontrolu, má pocit že ho nikdo nevidí, nehlídá si velikost porce.

jo a jíst pomalu, čím rychleji jídlo zhltnete, tím zesílí váš pocit, že jíte teprve chvilku, takžře jste toho moc nesnědl. a máteli ještě hlad počkejte dvacet minut, aby se vám jídlo v útrobách usadilo. A tajké si pořidte do kuchyně menší hrnce, lidé kteří si nabírají jídlo z velkých kastrolu, snědí prý až o polovinu víc. jíme totiž očima a prto je lepší i malý talíř, protože ho vrchovitě zaplní i malé porce.

U stolu se soustředíme jen na jídlo- koukáteli přitom na televizi či čtzete noviny, sníte toho víc. jo a bacha na návyková jídla.

Psychologie hubnutí má sekci, věnující se cvičení.

Ao tom že opravdu při hubnutí rozhodují mališčkosti, svědří i převiodní tabulka výživových poradcu. Věděli jste, žev pokud si dáte denně jeden rohlík navíc, přiberete jenm jeden kilo navíc. a deset kilo ročně navrch vám přidá pouze jedna dvanáctka deně, nebo třetina tabulky čokolády. Jo jo hubnutí je věda,.

Ale pokud se to s tím shazováním kil nepovede, nevěstwe hlavu i snaha se cenmí. A navíc si můžeme říct- vždyt je rok 2018. A jak víme osudové osmičky v dějinách českého národa hrají významnou roli- .

 

 

SVĚT PSU- VÁNOČNÍ ZÁZRAK                        16.1.2018

Sad každý rok se kolem vánoc se v tisku roztrhne pytel s články varujícími před zvířaty coby vánočními dárky. Oprvdu to je takové neštěstí, když se pod stromečkem ocitne třeba takové štěně?

Já si to tak uplně nemyslím. Samozřejmě že je třeba odmítnou zvíře jako nechtěný dárek, vnucený vůči vuli obdarovaného. Nebo jako zcela nečekanou ŠOKUJÍCÍ NOVINKU,  na kterou není nikdo připraven.

Ale na druhou stranu- pokud je v rodině už dlouho pořízení psa protřepávaným tématem, pokud se z nějakého duvodu rozhodnete splnit přání svých potomku, nebo jsme jim to dokonce už slíbili, pokud po čtyřnohém příteli sami tajně toužíme a tušíme, že náš partner je na tom podobně, nebo pokud je to jeho časté toužebné opakované přání, tak proč ho vlastně nesplnit právcě o vánocích? Řečeno s klasikem Jankem Ledeckým- sliby se mají přece plnit právě v tuto dobu. Kdy jindy by se měli dít zázraky, a že takový psí přírustek do rodiny, je nějakým zázrakem jen si to představte- vobící purpura, rozzářený stromeček, pod ním hromada dárku, která náhle ožívá- a jeden dáreček si to štráduje rovnou k dětem. Můžete si být jisti, že na takové psí vánoce budiu vaše potomci i po letech s dojetím vzpomínat, já jsem si tuto chvíli jako malá představovala každé svátky, a když zazvonil Ježíšek doufala jsem, že tentokrát to přece jen vyjde. Nevyšlo a vlastně mně to dodnes trochu mrzí.

Jasně načasovat všechno, aby to mělo takto ideální pruběh, není lehké a mnohdy ani možné. ale pokud nejde o zrovna uplně malé děti, i přísliby se počítají. co takhle přibalit jako dárek fotku štěňátka, které zatím ještě musí být u maminky?

Nebo obrázek vybraného plemene s tím, že jste na čekací listině? Samozřejmě muže pod stromečkem padnout i ustní příslibm, že se během následujících svátku nebo pár dnu po nich, kdy se utulky začínají plnit právě nechtěnými živými vánočními dárky, rdině společně do některého vypraví, a opuštěného pejska si tam vybere. Aby mu poskytla nový domov.

A nebo- pokud obdarovaníému momentální podmínky nedovolují pořčídit si momentálně psa, jako dáreček zabalíme listm, o virtuální adopcio nějakého psího sirotka, kterému lze měsíčně přispívat na krmení, veterinární péči a třeba mu i zasílwt nebi osobně nosdit hračky či mlsky, nebo s ním zajít na procházku.

S pořízením pejska se vždy pojí hodně radosti, ale také spouusta práce a velká zodpovědnost, pokud si tohle uvědomíte a jste ochotni to příjmout, je vlastně uplně jedno, kdo do rodiny nového člena přivedete. klidně i o vánocích.

 

 

KVĚTY- DO ZELENÉHO!                          12.1.201

sad největší strašák mého mládí byla vojna. I když vysoškoláci chodili jen na rok, později na pět měsícu. I tak se z nástupu na vojnu pro mnohé stávala noční můra. Vojna už je naštěstí ( alespoň dle mého skromného názoru) v propadlišti dějin, česká republika má dnes profesionální armádu., A také by se dalo směle napsat, že situace je zcelůa opačná.

po službě touží mladí kluci a holky, chtějí se stát důstojníky, terénními bojovníky i armádími specialisty a pracovat pro svojí zemi. Co je jejich hlavní motivací?  proč je armýda najednou tolik zajímavá? A jak to chodí na jediné střední vojenské škole v zemi? Přeji klidný týden.

 

 

KVĚTY- UŽ ZASE ZVONÍ BUDÍK?                         4.1.2018

Poslední dobou spím dost špatně. jednou je mi vedro, jednou ruší pruvan, pak se mi na hlavě porvou kočky. Ani o víkendu to není o moc lepší stejně vstanu, jako by byl pracovní den. možná mi chybí pravidelných dvacet po obědě, které si dopřával muj děda a dožil se krásného věku. Možná piju m,oc kafe. Možná chodim spát moc pozdě.

Každopádně je jisté, že spánek je klíč k mnoha problémum a neduhum. Všem kteří s ním mají problémy ( i těm kteří spí

naopak moc), bych doporučil si přečíst náš článek v květech, v němž se možná dozvíte i příčinu svých potížích. Přeji klidný

týden a pevný spánek.

 

 

 

KVĚTY - PŘESLAZENÁ PLANETA

Chuti na sladké jsem propadl už někdy kolem třicítky. Do té doby nic. Jako dítě jsem čas od času narát spočřádal tabulku čokolády nebo krabičku karlovarských oplatek, ale tím muj vztah k sladkému končil. S přibývajícím pracovním stresem jsem začal konzumovat cukr ve velkém a VÝSLŮEDEK SE BRZY DOSTAVIL.  Stal se ze mně tlouštík a se závislostí bojuju dodnes.

A určitě nejsem na zeměkouli sám. statistiky hovoří jasně. Začátkem 20století byla v Evropě bylas spotřeba roční 1kg cukru na obyvatele. Nynější spotřeba se v ruzných zemích pohybuje mezi 40-60kg za rok. Žádná jiná surovina neznamená v pruběhu posledního desetiletá takový boom. Co se ale zkusit s přívaly cukru poprat? Přečtete si v Květech. a můžete začít. Přeju klidný týden.

 

 

 

 

KVĚTY- KOUZLO ZROZENÍ                       24.12.2017

Porod je jeden z nejduležitější okamžik života. Právě ony chvíle- tedy přicházení na svět a následné dva týdny významně formují naší další existenci. Dítě i to nezralé, potřebuje doteky a fyzický kontakt. Nebude to asi jediný prvek formující osobnost člověka, nicméně depresivní či melancholické stavy, by zčásti mohly odrážet to, jakým zpusobwem se člověk narodí. Může to mít vliv na jeho schopnost se vyrovnat se stresovou situací.

Ten kdo se lépe vyrovná s porodem a zakřičí si, naznačí vám- ty mi nic nedělej já nic nepotřebuju, má v tomto ohledu prognózu lepší. Více už ve velkém rozhovoru s lékařem novorozencu v květech.

Za celou redakci přeji všem příjemné a krásné vánoce.

 

 

SVĚT PSU- SVĚTOVKA JE JEN JEDNA                       21.12.2017

Reportáže z výstav psu ve světě psu běžně nepřinášíme. V tomto čísle jsme však učinili vyjímku, máme pro to dobrý důvod. Světovka je totiž jen jedna.

V názoru na psí výstavy samotní pejskaři nejsou jednotní. Pro jedny představují vášen a adrenalin., jemuž se nic nevyrovná, pro druhé snobskou záležitost, pro další zbytečnost.

Nechceme nikomu vymlouvat jeho názor, nicméně at už si myslí kdokoli cokoli, výstavy do kynologickéhjo světa jednoznqačně patří. nejsem si jistá, zda si jejich kritici z řad majitelu psu uvědomují, že kdyby nebylo váýstav, neměli by s největší pravděpodobností ani svého zlatého retrívra, bišonka nebo boxera. protože cílené chovatelstvíé je bez výstav nemyslitelné. Kde jinde by si chovatelé mohli porovnat výsledky svého snažení,. jak jinak než přímou konfrontací jejich odchovu a jejich posouzení nezávislím odborníkem by dokázali zachovat jednotnou linii a udržet plemeno jakoé celek v rámci, který vytyčuje standart. A kde by se veřejnost mohla na vlastní oči přesvědčit,. jak vůbec všichni ti psi vypadají.,

pokud má smysl existence tolika ruzných plemen, mají smysl i výstavy.- což samozřejmě neznamená, že by museli být zrovna šálkem vašeho čaje a místem, kde vás baví trávit víkendy. Leč existují vyjímky, neboť přinejmenším jedna.- a tou je podle našeho názoru výstava světová. Její význam převyšuje obyčejnou přehlídku psu určenou převážně zainteresovaným a odborníkum. Je to skutečně kynologickýv svátek a obrovská, velkoryse pojatá akce pro milovníky psu. Kromě předvádění a posuzování psu v kruzích návštěvníkovi nabízí bezpočet dalších aktivit zahrnující nevítané míře široké spektrum kynmologických oblastí od vystavování po nejruznější sporty a pracovní činosti, nabídku potřeb pro psy až po skutečnou nefalšovanou psí šhou.

Atmosféru finálových soutěží pak lze přirovnat snad jen k té, která vládne na fotbalových stadionech při důležitých zápasech.

Světové výstavy už dnes nejsou jen záležitostí ušlechtilých psu, brány otevírají křížencum a voříškum, perjskum bez domova a pomocníkum handicapovaných, zkrátka předvádějí báječný psí sět, v celé jeho nekonečné pestrosti a mnohotvárnosti. Nevěříte? Tak se začtete do načší reportáže nebo se na světovku přijdte na vlastní oči podívat. Už v roce 2021 k tomu budete mít příležitost u nás doma.

 

 

KVETY- NOVÝ KOUŘ                    20.12.2017

Tabák provází lidstvo od pradávna. Nejdřív se dlouhá staletí žvýkal, pak se začal kouřit. Kouření se stala zásadním společenským fenoménem, zalpáluit si cigaretu patřilo až do konce minulého století k projevum světáctví a nedvbalé elegance. Pak ale začalo vycházet najevo, že učřinky spalování tabáku jsou pro lidské zdraví smrtelným nebezpečí.-

S rozvojem moderních technologií však před nedávnem přišla i nenápadné revoluce vb klouření. Elektronické cigarety, kouření ejrosolu, hitem poslední doby je napařovbání tabákové směsi. Jak je to se škodlivostí těchto náhražek? A jak je vnímá mladá generace? O rizicích a pozitivech se dočtete v květech. Přeji klidný týden.

 

 

ULCEROZNÍ KOLITIDA A CROHNOVA CHOROBA                       15.12.2017

Chronické onemocnění je těžké vřemeno pro pacienta, jeho rodinu i jeho lékaře. To platí především o chorobě, která není běžná a jejíž příčina je jen částečně objasněná, takže praktický lékař se s ní setkává jen vzácně. třeba v Německu je střevním zánětlivým onemocněním postižena jedna osoba ze dvou padesáti. lidé konfrontováni s touto diagnozou reagují s pocitem velké nejistoty. Napadá je mnoho znepokojivých otázek- co skutečně znamená mít chronické onemocnění? KJaký pruběh bude pravděpodobně mít? Jak ovlivnáí munj život? A jaké následky to bude pravděpodobně mížt na mojí budoucnost? Pruzkum u nemocných s IBD ukázal, že většina z nich se cítí být nedostatečně informována o své chorobě. I když žádná brožura nemůže nahradit přímý rozhovor s lékařem, každý další zdroj informací je duležitáý. Zvláště mu to pomuže odstranit nejistotu a uzkost formulováním konkrétních otázek, které mohou být probrány s jeho lékařem.

Tato brožurka představuje pokzus vyhovět vysloveným přáním a stát se zdrojem informací,. Doufejme že především zodpovínme otázuky, které jsou dlůe našich zkušrností pacienty kladeny lékařum nejčastěji. Ještliže po přečtení této brožurky zustanou některá témata utajená, dejte nám vědět. Vaše názory jsou pro nás důležité, ,mohoui nám pomoci vše podstatné doplnit v jejím dalším vývoji.

 

 

DIETA PŘI CHRONICKÝCH ZÁNĚTLIVÝCH ONEMOCNŇÍ STŘEVA

Správně vybrat a využít jídlo při crohnově chorobě a ulcerozní kolitidě je obrtížný úkol pro pacienta pro lékaře a pro nutricionistu. Příznaky nepravidelné střevní činnosti- nepravidelná stolice, průjem, bolesti v břiše, nevolnost nebo ubytek hmotnosti, vyvolávají v pacientovi představu, že choroba je berzprostředně závislá na dietě. Často trpí pacvienti bolestí nebo průjmem po jídle. Mnoho lidí očekává, že se dozví striktní a neměná pravidla, co jak jíst a pít. Jenomže na rozdíl od chorob závislých na dietě ( jako je cukrovka, dna, ), pro chronická zánětlivá střevní onemocnění žádná taková pevná a dietetická opatření neexistují, přesto je však dieta velmi významná.

Spolu s medikamentozním léčením,. chirurgickými výkony a jinými opatřeními, představuje léčba dietou základní předpoklad uspěšné terapie.

 

 

SVĚT PSU- VÁNOČNÍ DÁREK                      13.12.2017

Snad každý rok kolem vánoc se v tisku roztrhne pytel s články varujícími coby zvířaty jako vánoční dárky. Opravdu to je takové neštěstí, když se pod stromečkem ocitne třeba takové štěně.

Já si to tak uplně nemyslím., Samozřejmě je třeba odmítnout zvíže jako nectěný dárek, vnucený proti vuli obdarovaného. Nebo jako zcela nečekanou šokující novinku, na kterou není nikdo připraven. Ale na druhou stranu- pokud je v rodině pořízení psa už dlouho přetřásaným tématem, pokud se z nějakého duivodu rozhodneme splnit přání svých potomku. nebo jste jim to už dokonce slíbili, pokud po čtyřnohém příteli sami tajně toužíme a tušíme, že náš partner je na tom podobně, nebo to je jeho opakovanmé toužebné přání, tak proč ho vlastně nesplnit právě o vánocích? Řečeno s klasikem Jankem Ledeckým, sliby se mají právě plnit v tuto dobu. Kdy jindy by se měli dít zázraky, a že nějaký ten psí púřírustek do ropdiny je nějakým zázrakem, jen si to představte, vonící purpura rozzářený stromeček, pod ním hromada dárku, ktrá náhle ožívá, a jeden dáreček si tio štráduje rovnou k dětem. Můžete si být jisti, že na takové psí vánoce, budou vašio potomci i s dojetím po léta vzpomínat. Já jsem si takovou chvíli jako malá představovala každé svátky, a když zazvonil Ježíšek doufala jsem, že tentokrát to přece jen vyjde., Nevyšlo a vlastně mně to dotedka trochu mrzí.

Jasně načasovat všechno., aby to mělo takto ideální pruběh, není lehké a mnohdy ani možné. Ale pokud nejde o zrovna uplně malé děti, i přísliby se počítají. Co takhle zabalit jako dárek fotku štěňátka, které zatím ještě musí být u maminky. Nebo obrázek vybraného plemene s tím, že jste na čekjací listině. Samozřejmě mužr pod stromečkem padnout i ustní příslib, že se během následujících svátku nebo během pár dnu po nich,. kdy se utulky začínají právě plnit nechtěnými živými vánočními dárky, rodina společně do některého z nich do některého vypraví, a opuštěného pejska si tam vybere, aby mu poskytla nový domov.

A nebo- pokud obdarovanému momentálně podmínky nedovolují počřídit si vysněného psa- jako dáreček zabalíme list o virtuální adopci, nějakého psího sirotka, kterému lze měsíčně přispívat na krmení, veterinární péči a třeba mu zasílat či osobnmě nosit hračky krmebí, nebio s ním zajít na procházku.

S pořízeníkm pejaka se vždy pojí hodně radosti, ale také spousta práce a velká zodpovědnost., Pokud si tohle uvědomíte a jste ochotni to příjmout, je vlastně uplně jedno, kdo do rodiny nového čtyřnohého člena přivede. Klidně i o vánocích.

 

 

KVĚTY- NO NEKUPTE TO

Vzpomínáte na fenomén jeden z uplynulých desetiletí? Polská tržistě se stala legendou a místem, kde se za neuvěřuitelné ceny sežene uplně všechno a kam se vyplatí- i když nebydlíte u hranic vyplatí zajet.

Už během 80let se na trhy jezdilo ty pravé nájezdy paK ZAČALI V DEVADESÁTÝCH LETECH.  Z ce,lé republiky vyjížděli přepněné autobusy směr Polsko, aby se vracely přeplněné všemožným zbožím. S postupním rozvojem nákupních center, internetovéhjo obchodování a vietnamských obchodu sláva odpadla.

A jak to v Polsku vypadá dnes? Existují ještě slavné tržiště? Vyplatá se tam vyrazit? Velkáý text nejen na nakupování velkýxch tržist, ale všude za hranicemi najdete v Květech. Výhodné nakupování a klidný týden přejem.

 

 

KVĚTY- JÁ SI TO SNAD HODÍM                 5.12.2017

Stále častěji se odborníci shodují, že ve společnosti přibývá lidí s psychosopatickými sklony,. Drtí nás zjevně tlak civilizace, to je celkem logické. Pžřekvaopující je ale skutečnost, jak moc trpí psychickými problémy zvířata, a co je ještě zajímavější- jak moc psů, koček či koní zralích na psychiatra přibývá,

Čím to je? A jak se léčí deprese třeba u psa? V květech najdete rozhovor  s dr. Alexem Skácelem, odborníkem na psychologii zvířat, v jehož orsdinaci se zmíněné problémy řeší. Ještě ale než se pustíte do čtení předesílám, že za mnoho potíží zvířat mohou jejich chovatelé. Přeji klidný týden.

 

 

KVĚTY- DEJTE MI VÍC                         18.11.2017

Před časem mně pobavil kreslený vtip, ve kterém si zaměstnanec říká šéfovi o vyší plat slovy-  potřeboval bych přidat. A ten mu s úsměvem odpovídá- tak přidej.

V reálu je to naštěstí, především díky ekonomické situaci jiné, mnohdy vám totiž zaměstnavatel může plat skutečně zvýšit. Duvodu je řada.- třeba rostoucí ekonomika nebo nedostatek pracovních sil. v Květem se tématu odměnování v České republice, věnujeme velmi podobně, a to nejen současnému stavu, ale i vizím do budoucna či souvisejícím ekonomickým jevum. Přeji klidný týden.

 

 

KVĚTY- KAM AŽ TO ZAJDE?                       11.11.2017

Orná půda mizí. Každý den se jí od roku 2000 ztratilo 25he, což je v souhrném učtu ohrmné číslo. gRUNT,  na němž hospodařili generace předklu, a jenž položil základ bohatstvíé této země, je pomalu přeměnován na skladové haly, betonová parkoviště, ale samozřejmě i na obytnou zástavbu. Hrst dobré pudy muže obsahovat více organismu, než žije lidí na zeměkouli, jenž těžko se dá celí proces obrátit- tedy z betonové plochy udělat kvalitní ornou pudu.

uŽ DÁVNO SE NAVÍC PUDA NEBYUŽÍVÁ K TOPMU,  aby nasytila zvířata a lidi. Jen na pětině plochy, oprti roku 1990, seěstují nbrambory, ovšem, v pěstovábní řepky,

 

 

KVĚTY- ŠIKULKY V MONTÉRKÝCH                      2.11.2017

To že je u nás nedostatek řemeslníku ( o těch dobrých ani nemluvím), je tradiční tuzemská mantera. O to víc pak člověka překvapí, když si třeba u truhlářské firmy objedná nový nábytek a zjistí, že mu ho bude dělat sympatická slečna. pomalu totiž přibývá dívwek které se dají na řemeslo, jež bylo po dlouhé= staletí výhradně mužské.

Jak se jim žije? Proč se tak rozhodli? A mají šanci se prosadit? Více už v reportáži tady u nás v Květech, přeji klidný týden.

 

 

KVĚTY- CO BUDE DÁL?                      30.10.2017

Odoleno. Co se k výsedkum dá ještě napsat. Že se stala divná věc? Že vyhrál člověk, žev jehož život je poznamenám nejen temnou komunistickou minulostí, ale i spoustou současných kouz, v nichž nby mohl být trestně stíháín. Že to přece není možné? Že tomu nevěříte?

Ne takhle to není. Vše co se o víkendu stalo, jr naštěstí jen výsledkem demokracie., byst častop předvolebními sůiby, mohutnbě přežvýkané a marketingově nalakované. Ač osobně z výsledku zklamán, jsem štastný že žiji v demokratické zemi. I pro to že ti, že vezmoáu moc do svých rukou, budou jednou skládat účty,. I proto že věřím, že i když to na první pohled vypadá obludně, jsou i ve sněmovně i strany, které chtějí a budou sloužit lidem. Život je příliš krátký na to, aby člověk ztrácel naději. Prtotože naděje rozhodně ve volbách neumřela. Přeji klidný týden.

 

 

SVĚT PSU- UPADEK NEBO VÝZVA                   25.10.2017

Ti dnešní psi už nejsou co bývali, slýcháme často zvláště z úst kynologických pamětníku. Pracovní vlastznosti se u nich vytrácejí, z někdejších pracanmtu se stávají gaučáci.

Sportovní kynologové hudrují, že někdejší pracovní plemena už nejsou použitelná v praxi, jako skutečně pracovní. Že jsou méně razantní, tvrdá, odolná. Totéž v bleděmodrém se týká kynologie lovecké. Kolik ze zájemcu jež si pořídí madarského ohaře nebo jezevčíka,  bígla či kokršpaněla, alesponb uvažuje o tom, že by se s nimi věnovali loveckému výcviku, pro který kdysi byli vytvořeni. Honiči nehoní, norníci nenorují, málokterý ovčák má dnes možnost pást ovečky., Je fakt že ze stále více psu se stávají už jen společníci, jasným důkazem upadku a degeneraci psího rodu? Od samého počátku společného soužití člověk přizpzsoboval psa svým potřebám. Psdi kopírovali vývoj lidské společnosrti, rweagovali na její aktuální požadavky. Před vynálezem střelných zbraní zvěř štvali, zaháněli do sítí, pozděli jí vystavovali a naháněli lovcum do rány,. Zkerátka dělali zrovna to co od nich lidi chtěli, dky vrozené adaptabilitě ( již člověk chovatel dovedě využíval), se měnili s tím, jak se měnila a vyvíjela společnost. A málo platné-  hlavním požadavkem,  kteráý na psa klade dnešní donba,n není lovit zvěř který valem ubývá, být nebezpečný všemu cizímu, přílišná hustota obxvatel, ai dávit kde se co šustne ( neboť většinou to nejsou potkani ani myši, ale králíčci a morčátka mazlíčci našich dětí.

At se nám to líbí nebo ne, pes se i tomuto trendu, změněnýkm podmínkám a požadavkum člověka přizpusobuje. Tak jako to dělal v minulosti.  Takže dřív obáváni dobrmani jsou stále víc měkčí, psi typu bul se nesnaží zakousnout každého psího soka na potkání. Kdo tento trenf nezachytí, je odsouzen k problémum či zapomění.

Kolik náderných plemen honiči je odsouzeno k vyhynutí, prortože štvanice jsou zakázané a oni v sobě mají příliš velkou touhu hnás se za kořistí.

Ne dnešní psi už ve své většině nejsou co bývali- protože takové je lidstvo nepotřebuje. Vyjímky stále existují nicméně trend je jasný- z někdejšího pracovního užitkového zvířwete se stáváí společník. Prbvě to je uloha dnešních psu a věřte, není o nic snažší než byli ty v minulosti. Krev není voda, puvodní instinkty s chovem dlouho posdporované vev většině plemen stále převažují, Poprat se s tím a dokjkázat vybalasncovat potřeby psu je potřebami moderní doby, to je teprve výzva. Možná nejcvětší, jaký jsme kdy s našimi souputníky čelili.

 

 

KVĚTY - ZÁCHRANA VZPOMÍNEK                         24.10.2017

Co kdyby jste si mohli pamatovat každý rok,. kažsdý měsíc,. každý den a prakticky každou minutu svého života? Kdyby jste nedokázali zapomenout jedinou tvář všech lidí, s nimiž jste se kdy poznali? A jediné jméno eré keb konkrétní tváři patří? Ba každého narozeniny a každého výročí, dokonce i každého telefoní číslo? Přesně takhle je na tom Bob Petrela, kteří patří k jedněm z mála lidí světa, jimž byla diagnostikována porucha zvaná hyperthymezie, tedy abnormálně vyvinutá autobiografická pamět. Drtivá většina obyvatel zwměkoule má spíš opačné problémy? Jak pečovat o svou pam+ět? A dá se zabránit vzpomínkám? Váce si přečtete v Květech. Přeji klidný týden.

 

 

KVĚTY- KOUZLO DÁVNÝCH RECEPTU                          13.10.2017

Vzpomínám si, jak mně kdysi babička kurýrovala jakýmsi tajemným a náležitě odporným lektvarem. Nesnášel jsem ho, pokaždé jsem jako dítě vzdoroval ale- to jsem ohodnotil až s odstuúpem času. Onen nápoj mně vždy rychle vyléčil. Vybavím si jeho děsivou chut pokaždé, když na mně sedne nachlazení a říkám si, jak rád bych ho vypil aby mi bylo lépe. Bohužel recept se v naší rodině nedochoval.

Samozřejmě mi je jasné, že bez lékáu a klasické medicíny se neobejdeme, ale spoustu neduhu se dá léčit pomocí přírodních extraktu, bylin a čaju. Více si přečtete v Květech, přeji klidný týden.

 

 

KVĚTY- UŽ ZASE ZVONÍ BUDÍK?                       3.10.2017

Poslední dobou spůím dost špatně. Jednou je mi vedro, jednou ruší pruvan, pak se mi na hlavě porvou kočky. Ani o víkenmdu to není o moc lepší stejně vstanu, jako by byl pracovní den. Možná mi chybí pravidelných dvacet po obědě, které si dpopřával muj děda a dožil se krásného věku. Možná piju moc kafe., Možná chodim spůát moc pozsě. Každopádně je jisté, že spánek je klíč k mnoha propblémum a neduhum.

Všem kteří s ním mají prob,lémy ( i těm které spí naopak moc), bych doporučil přečíst náš článek, v němž se možná dozvíte i příčinu svých potíží. Přeji klidný týden a dobrý spánek.

 

 

SVĚT PSU- NEVZDÁVEJTE TO!                        30.9.2017

Nejen lidé ale i psi dnes žijí déle. To se nám líbí, už huřwe se smiřujeme s daní, kterou je nutno za to zaplatit nazývá se stáří. Právě onio je aktuálním tématem tohoto čísla.

Jak říká známí citát, stáří je bohužel jediný způsob jak žít dlouho. Muže se ho děsit a popírat ho, můžeme o něm vést spory, můžeme s ním nesouhlasit, ale to je tak všechno, řečeno s Cimrmanem co se s ním dá dělat.

Opravdu? S tím že stárneme a spolu s námi ( mnohem rychleji i naši psi), skutečně nic nenaděláme. Je ale v naší moci jim stáří zpomalit, oddálit a v neposledníé řadě zpříjemnit. Pokroky v oblasti medicíny jsou obrovské, i díky nim se prodlužiuje průměrná délky života. Existuje spousta léku a doplnku, které dokáží příznaky stáří zmírňovat či odsouvat,

Léky ani lékaři ale nikdy nezmůžou všechno. Neméně důležité je přizpusdobit stárnoucímu organismu životní podmínky, stravu pohyb a ubytování. Kloubum starých psu neprospívá chlad, ani když byli celý život ubytováni venku. Je načase to změnit! Heslo sportem rozuměno závoděním, ke zdravbím se netýká psích senioru, neochota zavčas ukončit skvělou závodnmí kariéru může později mít pro psa fatální následky.

Ale ani opačný přístup, tedy ani nadměrné hýčšklání a šetření psa v tom smyslu, že už po něm nebudeme nic chtít, nebudeme ho trápit procházkami a dopřejeme mu chudáčkovi_ co mu na očích vidíme, není tou správnou metodou.  I tady je ideáolní zlatá střední cesta. psa se stále snažit udržovat v kondicvi přiměřenými tělesnými i duševními aktivitami, nerezignovat a nevzdávat to. I starý púes se muže a měl by- učit novým kouskum, i on by měl chodit deně na procházky.

Jestliže v mládí dodává pes energii nám, ted bychom se měli snažit mu to vrátit a svou péčí a nadšeníkm ho aktivizopvat. Ze všeho nejduležitější nejsou léky, ani veterinární zákroky, ani speciální strava a ani žádné doplňky. Jsou fajn ale samy od sebe nestačíé.- Nejduležitější je, aby starý pejsek stále zustal právoplatným a milujícím členem domácnosti abychom u sebe nalezli sílu velkoryse přihlížet ne vždy příjemné pruvodní jevy stárnutí, trpělivost snáčšet vrtochy psích dědečku a babiček, schopnost radovat se z maličkosti a víru, že náš čtyřnohý přítel a my s ním, zažijeme ještě spoustu štastných okamžiku, a že naše soužití stojí za to. Zkrátka žít buidoucností a netrápit se minulostí. A když příjde čas, rozloučit se se svým přítelem s dobráým pocitem, že jsme pro něj udělali maximum. Že jsme to nevzdali předčasně jen proto že už byl starý.

 

 

KVĚTY- POSLEDNÍ SVÉHO DRUHU

Brazilská policie právě vyšetřuje krvavý masakr indiánu z amazopnského deštného pralesa kmene,. který se nikdy nedostal do kontaktu s civilizací. Možná vám to přiojde až příliš vzdálené. Možná máte pocit, že se nás to ani v nejmenším netýká. Možná vám to přijde i logické a nevyhnutelné.

P/odle mého je to ale tak pro současný život na zeměkouli tak pruzračné, že je třeba se tím zabývat. V zájmu jedné civilizace ničíme jinou. Slabší, nevyspělou, berzbranou. Když nic jiného tak si přečtete článek- smrt má jméno civilizace., Přeji klidný týden.

 

 

KVĚTY- VELKÝ ČASOPIS, VELKÝ FORMÁT                     13.9.2017

Možná jste si už všimli, ale od tohoto vydání vychází týdeník Květy ve větším formátu. Snažili jsme se touto upravou zlepšit čtenářský komfort, tedy dát víc prostoru nejen čtenářum, ale i jejich obrazovému doprovodu, fotkám i infografikám. Jsem přesvědčen že vám tato novinka bude vyhovovat.

Rád bych také upozornil na nový seriál, aktuálně věnovaný blížícím se volbám. Oslovili jsme 10politických stran, položáili jsme jim klíčové otázky spojenbé s životem v této zemi. Přeji klidný týden.

 

 

SVĚT PSU- POVINÁ ŠKOLNÍ DOCHÁZKA                       1.9.2017

Přichází září, děti se vracejí do školních lavic a my pejskaři prop změnu do psích škol a na cvičistě. zatímcop pro lidi je školní docházka poviná, chození na cvičák bývá ještě dnes často zpochybňováno.

Vlastně se zase není tak moc čemu divit, zvláště v případě starších ročníku, kteří ještě pamatují leckdy brutální metody a elitářsktví panujícívch na Svazarmovských cvbičistích. Sama mám v živé paměti, na kolik jsem byla se svým prvním psem, francouzským buldočkem odmítnuta, i na uštěpačné poznámky kynologických borcu. Byla jsem mladá a nezkušená, nevydržela jsem to dlouho. A trvalo víc než tři desítky let, než jsem si na cvičák znovu troufla, síše z povinosti- když už jsem si pořídiola aktivní pracovní plemeno, než s chutí či dokonmce s nadšením. Žádné dejavu se však nekonalo- ač se jednalo o jednu z nejstarších pražských kynologických organizací, vše bylo jinak.

V kurech pro začátečníky se nás zpočátku sešlo skutečně pestrá směsice- německý ovčák vedle šelty, rtajler vedle vestíka, voříšci, dorazila dokonce i jedna neohrožená čivava., Žáedné stahováky a žádné ostnáče, žádný křik, výcvik prbíhající pozitivní metodopu a založené nas hluboké znalosti psychologie achování psu. Jak jsme se rozkoukávali, postupně jsme začínali chápat, že v prvá řaqdě musíme vycvičit sebe sami, naučit se ovládat, správně se chovat, držet se zpříma, dávat jasné pokyny a trvat na jejich sp=lnění. Jistě to vše jsme teoreticky věděli- většina z nás byt výcvikových začátečníku,  si už o výcviku něco přečetla, něco zaslechla nebo věděola. Ted jsme si na vlastní kuži zjistovali, že něco vědět je věc jedna a v praxci se tím dusledně řídit a chovat se podle tho druhá. A překvapiívě těšžká.

Naštěstí jsme měli instruktory, kteří nás sedovali zkušeným okem a neskutečnosu trpělivostí upozornovali na všechny naše prohřešky. Postupně jsme začínali chápat že výcvik psa není jen sedni, lejni a vstan, že jde především o způsob komunikace, a pochopení pravidel hry.

Že to nei zbytečná buzerace  ale nutnost. Že aby pes mohl užívat svobody, musí předtím púoznat a osvojit si, co je nutné. Někteří se s námi po pár měsících rozloučili a některé z nás to chytlo, pokračovali jsme, začali jsme skládat zkoušky, věnovat se skutečné sportovní kyniologii.

Ale to už je nadstavba a zábava, koníček jen pro někoho. Kdežto základy by měl absolvovat uplně každý, Myšlenka poviné školní docházky i prop psy se mi nezdá tak uplně od věci.

 

 

KVĚTY- NA CELÝ ŽIVOT                     31.8.2017

Na světě je pár věcí které si nekoupíte. Třeba kamarády. Jistě, koupit je vlastně můžete, ovšem když vám peníze dojdou, zmizí pravděpodobně i tihle kamarádi na lising. Opravdoví přátelé to je něco trochu jiného. Jsou na celý život a tvoří ttakzvanou součást vaší rodiny. Většinou je nacházíte během dětství nebo v období vašeho dospívání. Ale objevit se ve vašem světě mohou i na stará kolena. Velký text na zmínběné téma najdete v Květech.

Záíroven bych rád zmínil drobnou výzvu- napište nákm jak vnímáte přátelství vy, a klidně připojte i svůj osobní příběh. Určitě se k tékmatu budem vracet,. Přeji klidný týden.

 

 

KVĚTY- VŽDYT JE TO TAK VÝHODNÉ                           26.8.2017

Neznám snad nikoho kdo by se nikdy nechytil, nenaletěl, prostě nesedl na špak. I přes velké mediální kampaně proti šmejdum, parazitujících nejčastěji na seniorech, se však dnec chovají i některé renomované firmy. triku úpřibývá a rozšiřuje se i záběr, terčem už nejsou jen stařečci poblázněni obědem a výletem zadarmo.

Pastičky jsou políčeny i na děti a pubertáky. kolega se snažil zmapovat nynější situaci, a vznikl tak poměrně obsáhlý text, kde se můžete seznámit s aktuálními případy. Doufám že se vám díky článku, podaří alespoň zčásti se vyhnout případným problémum. Přeji klidný týden.

 

 

KVĚTY- KDO TAM ŽIJE?                       20.8.2017

Bez lkesa by nebyl svět takový na jaký jsme zvyklí. Možná by spůíš nebyl žádný. I proto je až šokující, jakým zpusobem se lidská civilizace k tomuto nenahraditelnému biotopu postavila. Stromy nba celém světě mizí po milionech, rozmanitost nahrazují monokulturní hvozdy sloužící přeedevšíkm k těžbě dřeva, mění se i obyvatelstvo lesu. kolega se právě na to zaměřil.

Pokusil se zmapovat situace tuzemské lesní founy, je zajímavé, jak podlišné na aktuální situaci moghou být názory specializovaných odborníku.

Každopádně pokud právě míříte na hounby či jen tak na procházku mezi stronmy přečtete si náš text. A dívejte se kolem sebe. Přeji klidný týden.

 

 

 

KVĚTY- NEVYHAZUJ TO                         17.8.2017

Už jako dáítě jsem rozebíral nejruznější věci. Děduv holící strojek, gramofon, starý tranzistorák a angličáky. Občas se mi zase podařilo dát rozmontované věco dohromady, takže moc dobře vím, jaké usilí to obnáší. Dnes globálně funguje poněkud jiný princip.

Jakmile zařízení přestane pracovat, vyhodíme je a koupíme nové. Na opravy a opraváře se jaksi zapomnělo. I když jak píše- v hlavním textu tohoto vydání nabízí kolega- možná se blíží velká opravářská revoluce.

Takže pozor, nic nevyhazujte a vše si o tom přečtete v Květech. přeji klidný týden.

 

 

SVĚT PSU- RAČTE DÁL                        7.8.2017

Pryč jsou časy, kdy majitelé psu byli považovány za trpěnou, ale podezřelou menšinu s omezenými právy.

At si říká kdo chce co chce, at sio škarohlídi nadávají a staromilci vzpomínají na staré dobré časy dnešní doba je psum nakloněna jako žádná předtím. Pes se stal důležitou součástí života většinové společnosti. Na svědectví o tom narážíme všude- psí oddělení dnes mají v každém supermarketu, veterinární ordinavci zaměřenou na domácí mazlíčky najdeme pomalu na každém druhém rohu, psi mohopou někde dokonce i bezplatně jezdit městskou hromadnou dopravou, psí školy a školky rostou jako houby po dešti. Progresivní společnosti Googl se chlubí, že do jejich kanceláří mohou psi, že si jejich zaměstnanci psi samozřejmě mohou brát psi do práce. Nedávno mně překvapilio v našem největším obchodě s elektronikou, když na mně, zpusobně čekající se psem venku, až si tam manžel něco vyzvedne, začali iniciativně volat a lákat mně dovnitř, at si to čekání zpestřím kafem. Ale já mám psa upozoprnila jsem je pro jistotu na to, co bylo berztak zřejmé.

Samozřejmě i s pejskem my máme pejsky rádi, dostalo se mi překvapivé odpovědi.

Součástí tohoto trendu jsou i stále se rozšiřující možnosti, jak se psem trávit prázdniny. Protože mezi potencionálními klienty hotelu, penzionu a restaurací už pejskaři začínají pomalu být v převaze, jejich provozovatelé, jako majitelé cestovních kanceláří a ubytovacích agentur, by museli být padlí na hlavu, kdyby tento rostoucí segment nechali bez povšimnutí. Ze dříve v nejlepším případě trpěné či dokonce odmítané a opovrhované klienty se stali vážení hosté.

Už při vyhledávání ubytování na internetu vám hned zev začátku nabídrnou filtr se psem nebo bez psa- pokud své=mu psu chcete dopřáít speciální záížiotek, můžete si objednat pobyt ve psím hotelu, kde se mu postarají o zvláštní menu.

Prostřednictvím speciáolně vyškoleného personálu zajistí program pro volný čas nebo hláídání v době,m kdy si budete chtít zaplavat v krytém bazénu nebo zajít do kina. P/rotože přece jenom se najde i dnes několik míst kde se se psdem zatín dá nejít. Zatím.

 

 

KVĚTY- O KAMIÓNECH A SMÍCHU                          5.8.2017

Prázdniny jsou v médiích označovany jako okurková sezona, s nimž přišli Evropský židé odcházející po nejstrašnější válce do Izraele. Není to tak docela přesné, prtože v Izraei zrají okurky po ceký rok. A také zběžný pohled na současnou záplavu událostí naznačuje,. že i v době dovolených zrají jedna za druhou.

Vezmemeli si třeba rozhodnutí Pražských radních vjezd kamionu na 12metru na uzemí hlavního města. Představa, že nešlo jen o předvolební tanedček a někdo to snad opravdu mohl myslet vážně musí vyvolat nejen u občanu středočeských obcí, kde by tranzitní doprava zpusobila spoust, bezesné noci a co s tím?

Líbí se mi slova- který pronesl Miroslav Horníček- člověk kteráý se směje je jako baterka která se nabíjí. Jako náš malý příspěvek proti chmurám všedního dne proto příjmete převážně veselý rozhovor s hercem Bobem Kleplem. veselé léto.

 

 

KVĚTY- I ZA STO LET

Ráj jsem si vždycky představoval jako knihovnu, nikdy jako zahradu, řekl slavný argentínský spisovatel Luis Borges.

I když to v jednu chvíli, především po bleskovém nástupu elektronických knih, vypadalo na rychlý konec omoho Borgerova ráje, všechno poněkud vzalo jiný konec. klASICKÝM knihám se daří a nakladatelé, které jsme v hlavním textu tohoto vydání vyzpovídali, nwemají o jejich existenci obavy ani ve výhledu dlouhých 100let. Takže vzhuru do ráje. přeji klidný týden.-

 

 

KVĚTY- JÍDLO V PRÁCI                       21.7.2017

Je mi jasné, že když celí den dřepím v kanceláři, neměl bych se pruběžně ládiovat jako dřevorubec. Ovšem teorie kterou mám dokonale zažitopu v praxi nefunguje. Je zřejmé, že odborníci doporučují stravovat se podle charakteru povolání, alwe to mi jaksdi nejde. Překvapivě mně hlad nepronásleduje když jsem v terénu,. ale jakmile dosednu na židli tAK  se objeví.

Kolega napsdal velmi zajímavé téma- tedy jídelníček dle povolání, do tohoto vydání zpracoval, rozmlouval s mnoha specialisty, kteří se výživou zabáývají, objevil spoustu překvapivých zajímavostí. Přeji klidný týden.

 

 

BLESK- VAŠE RECEPTY                          1.7.2017

Červen je doba voňavých jahod, které konečně dozrály u nás doma v česku, tak si je musíme dopřát tak trochu do zásoby., Při psaní ovocných receptu jsem přemýšlela, kteráý je muj nejoblíbenější ovocný zákusek, ale pak jsem přišla na to, že nerozhodněš vede tato trojice- linecký kjoláč s tenounkou vrstvou těsta plněný tvarohovopu nádivkou, jahodami a máslovou drobenkou, jahodové knedlíky s odpalovaného těsta s tvarohem, pak docela opbyčejné české lívance které dělávala má babička na železném tácu. potírala je rozpuštěným máslem, sypala cukrem a skořicí a k nim servírovala jahody s cukrem a smetanou.

Pokus se chystáte letos sklízet nebo nakupovat drobné letní ovoce, měli by jste si z něj také něco dobrého upéct. Na následujících stránkách najdete naše sladké recepty, kterým málokdo odolá. a pokud přece jen nejste na sladké, nesmutněte a listujte dál. Najdete tam grilované masíčko, Burgry a hit letošního léta hot dog. a možná nevíte, že skvělé bifterky doma připravuje Jožo Ráž. Prozradí i to jak se těší na novou koncertní šnuru.

Užijte si začátek léta a za měsíc už budou zralá rajčata, takže si z nich něco dobrého připravíme. A pak sbalíme košík s dobrým jídlem, vydáme se do přírody na malý piknik.

 

 

KVĚTY- ČÍM VÝŠE TÍM LÉPE                           29.6.2017

Také si myslíte, že čím výšeje člověk společensky postavený. tím se má lépe? Sociolog Daniel Frynta jenž se celý život zabývá zvířaty a hledá u nich analogie s chováním člověka, však říká- člověk si intuiticvně myslí, že vysopce postavení jedinci se mají dobře. Když jsme ale změřili stresové zatížení, tak se velice často ukázalo, že vysoce postavení jsou právě ti, kteří jsou na tom nejhuř.

ZískAHJÍ sice vyjímwečné postavení, s nimiž jsou spojeny jisté výhody, ale zároveň musí do jeho udržení investovat ohromné m,nožstvé energie, navíc jsou v neustálém nebezpečí že budou sesazeni. Mají co ztratit. Přeji klidný týden.

 

 

KVĚTY- BUDEME NA SUCHU?                       23.6.2017

Celý život sleduji vodní pramen v podhuří  Jizerských hor. Máme to štěstí, že nám u domu pramení drobný potuček a přes nedaleký mokřad oddtéká do přítoku Nisy. nikdy mně nenapadlo že by mohl vyschnout, že by voda mohla zmizet. ted se toho, v souvislosti rok od roku s větším suchem začínám bát.

Dlouhá léta jsme nadávali že když jdem do lesa, musíme se plaghočit přes bažinu. Ted jsem štastný, že tam je a zadržuje vodu. Časy se mění a voda z naší krajiny mizí. Přeji klidný týden.

 

 

KVĚTY- CO S NÁMI BUDE?                         20.6. 2017

Nástupy sociologu a ekonomu sborově tvrdí, že se duchodový systém ve vyspělých zemí zhroutí a péčui o seniory místo státu budou muset převzít jejich děti. Naposledy se v podobném duchu vyjídřil hned při svém nástupu do úřadu  nový ministr financí Ivan Pilný.

Jistě muže se tak stát, stačí matematický aparát základní školy, aby si člověk vypočítal že něco nehraje. Ovšem pak je dobré klást si otázku, proč státu platit sociální pojištění. Dalších otázek i případných modelu fungování duchodu je celá řada. Přji klidný týden.

 

 

SVĚT PSU- UŹ ABY TO BYLO!                             7.6.2017

Jaro je obdobím nového života, na jaře přichází na svět nejvíc štěnat a právě tehdy logicky přibývá nejvíc novopečených majitelu.

Ti se na přírustek do rodiny nesmírně těší, a když hjo konečně mají doma, rzplývají se nad ním v bezmezném nadšení.

Není divu. Vždyt není na světě moc věcí,  které by víc potěšili lidské srdce, než pohled na dojemné batolící se štěnátko. Když pak hrdý majitel vyrazí se svým pokladem poprvé na procházku, stává se rázem středem obdivu a zájmu. Děti radostně výskají, dámy v nejlepších lůetech se opět vracejí k dětské mluvě, když náhle přicházejí do šišlání. To je ale krásné štěně. Kdyby tak zustalo napořád vidte zní ze všech stran.

Majitel prvního štěněte je hrdý a radostně přizvukuje,. My zkušenější možná z ze zdvořilosti také přikývneme. spíš však mlčíme víme své. Že nenbi všechno zlato co se třpytí. Už jsme si na vlastní kuži poctivě vyzkoušeli,. jak doopravdy vypadá život s tím malým sadoučkým andílkem. Že nám ho uplně převrátil naruby. Že musíme být stále s ním-  pokud ne zrovna fyzicky tak alespoň mentálně,. když v práci přemýšlíme, co asi tenm malý destruktor doma natropí.- kolik bot zničí, podlahových lišt odmontuje, kolik vykuchá polštářu,. kolik sousedu zburcuje. Že se první noci vubevc nevyspíme,. protože jsme si věrni radám odborníku, ustlali vedle jeho pelíšku v kuchyni na zemi. Chceme přece vbyhovět oběma protichudným doporučením,, že by psí miminko zvyklé na společnost sourozencu, nemělo býtv první noci samo, ale že by zároveň nemělo být v posteli, pokud ho tam nechceme mít navěky.

A když se ráno celí malátný potácíme bytem, čeká nás další šichta uhlídat- aby se mrnousek nevyčural na světlý koberec s větláým vlasem, ( pokud možno ani nuikaK JINÁM),  na každý jeho náznak že se mu chce, reagovat zběsilým úprkem ven, at třeba bydlíme v osmém patře výškového dopmu nebo ve třetáím bez výtahu, at venku mrzne, lije nebo lítají kroupy.

Zapomenout můžete na dlouhé telefonické hovory s přáteli, na nerušené sledovaní oblíbeného televizního pořadu, nebo na ponoření se do četby. Jakékoli otálené., at už z duvody unavy nebo nechutenstvíé se nám vymstí.

A dio toho ty nervy- když nepapá nebo spapá něco, co nemá, když začne moc kakat nebo blinkat, a my nevíme proč, když se o něj bojíme na procházkách, protože on je tam maličký a ostatní psi tak herozivě veliký když...

Že by to tak mělo zustat napořád. Proboha. Top at je raději náš miláček poněkud méně rotomilí a k zulíbání, k potěše celému světu. Zkrátka trochu větší, méně zranitelný a rozumější. Už aby to bylo.

 

 

KVĚTY- JAK TO BUDE DÁL?                              6.6.2017

Cirkevní restituce budili pozornost hodně dlouho. Od roku 2013, kdy začal platit zákon  o postupném vrácení majetku cirkvím, však bouře nevole pomalu utichá, z římskokatolické církve vzniká kolos, který by mohl zaujmout tradiční dávnou pozici  nejsilnějšího seskupení ve státě.

Kolega sjezdil zemi a pátral po zpusobu, jakým se snaží církcve s majetkem nakládat, jak se o něj starají,. případně jak podnikají., Přeji klidný týden.

 

 

KVĚTY- CO BUDE DÁL?                         17.5.2017

Tuzemská politická situace nabrala v posledních dnech, především po ubohé hradní scénce, kurz kamsi do oblasti, kde politiku dělají kmenový náčelníci), i když těm možná svým přirovnáním křivdím, tudíž se jm rovnou omlouvám). Na celé anabázi je zajímavé nakonjec sledovat, jaké veletoče podstupuje premiér, aby ze své vlády odvolal ministra financí Andreye Babiše, kolem něhož se vršíb jeden malér za druhým.

Při psaní několika těchto řadku ještě není jasné, jak vše dopadne,. ale logické a k voličum férové, mi přijdou jen dvě cesty. Premiér ministra odvolá a prezident odvolání neprodleně podepíše, nebo ministr financí sám rezignuje.

Ovšem jak už dobře víme, logika v politice nemá místo. A férovost už vůbec ne. Přeji klidný týden.-

 

 

CROHNOVA CHOROBA A ULCEROZNÍ KOLITIDA                      10.5.2017

Motto- Co je to normální? Uznáteli definici, že za normální lze označit funkci orgánu, prbíhající nejdokonaleji, shledáme s hruzou, že u každého člověka nejsou všechny funkce dokonalé. Dospějeme k tomu, že normální vůbec neexistuje. To pak vede k paradoxu že je normální to, co je lehce nenormální.

chtěl bych navázat na citát pana doktora Vondráčka, protože medicína často vede pacienty k představě, že jsou nemocnmí, že nepatří mezi ostatní populaci není to pravda. OP co je normálnější člověk bez jakékoli choroby, který propadl aljholu, o co víc normální je člověk, který oficiálně netrpí žádnou lékařsky definovanou chorobou, ale nic v životě ho nezajímá a po ničem netouží. O to víc pokládám za normálního člověka, který sice onemocněl, ale snaží se v životě něco dokázat, být prospěšným druhým.

Knížky Edice dieta se už po 4roky snaží vysvětlit nemocným, jejich podstatu onemocnění a omezení, které musí dodržovat, aby byli schopni žít plnohodnotným životem. Nespecifické střevní záněty Crohnova choroba a ulcerozní kolitida, jsou nemoci které provázejí pacienta po cwelí život, jejich pruběh tvoří zklidnění stavu a opakovaná vzplanutí. Přesdto při správné léčbě i dietních opatřeních lze některým komplikacím předejít.

Našim cílem je pacienta vzdělávat a nabídfnout mu spolupráci při léčbě jeho nemoci.

 

 

BASENJI TAM TAM                       3.5.2017

Milí přátelé plemene basenji, toto první jarní číslo vás bude lákat na některé z letošních basenji akcí. některé jsou velmi tradiční, sraz v Podmitrově, speciální výstava nebo Conco Cup, některé budou letos uplnou novinkou, třeba dobročinná akce pomoc Africe. upoutávkou na tuto příležitost pořídit si něco hezkého, pomoci dětem v Congu, najdete na zadrním příébalu časopisu.

V tomto čísle najdete také celkové výsledky výstavních soutěží, sportovnícvh výsledku. Vítězum gratuluji a všem přeji cop nejvíc uspěchu v sezoně 2017.

Hlavní ale je si užít přibývajícího SLUNÍČKA. At už to bude u výstavního kruhu, při čekání na coursingový běh, nebo chytání bronzu doma na terase.

 

 

KVĚTY- JSOU VŠUDE KOLEM                       27.4.2017

Azbest, hliník, fluor, amalgán, syntetické pižmo. Kam se kolem sebe podíváte, vyskytuje se nějaká škodlivá látka, zubní pasta, kosmetika, zdi, pohlčovače pachu a potraviny. O něčem s již delěší dobu mluví třeba o azbestu-  jinde odborníci dlouho váhali než vydali varování. Jako aktuálně v případě fluoru, který se přidácá do běžných zubních past.

Prfesor Patočka však na jeho toxicitu a dopady na lidský organismus upozornoval už před dlouhými roky. Je zřejmé, že za mnoho svých tezí se dostal pod palbu kritiku, at už to byli zástupci výrobcu, nebo vědečtí kolegové. V květech najdete obsáhlý rozhovor s profesorem Patočkem. přeji klidný týden.

 

 

SVĚT PSU- VŠECHNO SE POČÍTÁ                        25.4.2017

Toto číslo světa psu je trochu jiné než obvykle.- Fotografie málo známého chrta na obálce, místo tradičního portrétub plemene, rozhovor se ženou, která jejich záchraně zasvětila život proč?

Protože psí svět není tvořen jen těmi veselými, načesanými a vymazlenými souputníky člověka, ale i jejich méně štastnými, či dokonce trpícími soukmenovci. A protože milovník psu by před tím neměl zavbírat oči a tvářit se, že se to jeho osobně netýká.

Názory na charitu čili dobrovolnou pomoc potřebným jsou nejruznější. Někdo jí v přesvědčení- že sám má starostí až nad hlavu- nepovažuje za svůj problém a nechce s ní mít nic společného.,. další zastává názor že každý si má pomoc sám, případně že charita- podvod a pomoc se stejně nedostane k těm potřebným. Mnoha lidem je sice strádajícím a trpícím tvorum, at už lidí nebo zvířat- upřímně lít ale mají za to, že se s tím stejně nedá nic dělůat, že tvbáří tvář neštěstí celého světa je jedinec bezmocný.

Pětice žen, kterou vám dnes představujeme a ješ se rozhodla pomáhat nechtěným často týraným galgm, si to však nemyslí. Nedali se zarazit tím,. že pomoci lze jen nepatrnému zlomečku z mnoha desítek tisíc zvířat jež by pomoc potřebovala, nedali se zlomit nikdy nekončícím přívalem tragických osudu a drastických osudu ba ani dobře míněnými radami, že i u nás máme potřebných psu bezpočet, proč se tedy věnovat těm na druhém konci Evropy a importovat k nám další neštěstí. Ne ony se rozhodli poskytnou bezvýhradnou pomoc trpícím tvorum, protože tváří tvář jejixh krutým osudum, prostě nemohli jinak. Jsou vedeny přesvědčením, že žít spokojený život si zaslouží každý pes. A že když pro to něco udělat mužou tak udělat musí.

Ai jedna z nich puvodně neplánovala, že bude sdílet domácnost s mnohočetnou smečkou, že bude trávit tolik času po veterinách na léčení, těch nejzuboženějších nebo víkendy spanilými jízdami do špANĚLSKA a zpátky zkrátka že jim galgové totálně změní život. A víte co je zvláštní? K lepšímu.

Štastní a spokojení nejsou v jejich láskyplné péči jen zachránění galgové, ale díky nim považují za krásný život jejich nováý majitelé,

Ne není to cesta pro každého. Každý nemůže a nemusí být ochoten obětovat se citzím psum.  Každý z nás pejskařu ale muže udělat alespoň něco. I sebemenší drobnost se počítá. A pomuže nejen psum ale i nám- stát se lepšími lidmi. Koneckobncu už v talmusdu se píše_ pomůžeš li jednomu člověku, pomůžeš celému světu. Není duvodu proč by se toto nemělo stahovat na naše nekjvěrnější přátele.

 

 

MAGAZÍN- LÉKÁRNA                     18.4.2017

Nedávno jsem si všimla, že tak nějak plujeme životem a nevnímáme nuance každého dne. Řešíme neřešitelné problémy,. bojíme se udělat byt jediný krok stranou z cesty našeho zajetého stereotypu a neumíme se dostatečně soustředit na to, co nám nabízejí naše smysli. Bezmezně důvěřujeme zraku, sluch umíme ošálit, chut si kazíme špatnou životosprávou, hmat upozaďujeme a čich nás snad jen upozornuje na nepříjemné pachy.

Včera jsem ale vstala z postele s myšlenkou, že musím začít víc vnímat své okolí. Svět totiž není složen jen ze starostí, nemocí a práce. Svět je složen z krátkých štastných okamžiku, usměvu a objetí, milých pohledu a vuníé, i kdyby každý ze jmenovaných trval jen vteřinu, stojí za to si je pamatovat.,

Tak ráno otevřete okno, zaposlouchejte se do zpěvu ptáku, nadechněte se. možná i vy ucítíte vuni jara, která po roce opět procitá a dává vzniknout novým životum, a bufdete štastni bez konkrétního duvodu- bez radosti nad vyhranými penězi nebo na zakouúenou dovolenou na Bali, budme štastní jen tak.

 

 

KVĚTY- HURÁ VEN!                      7.4.2017

Cítíte to! Vuni jara, dálek a dlouhých výletů? I když se asi ještě párkrátv objeví záchvěvy zimy, příjdou pořádné deště, doba na cestování a poznávání naší země jev tady,. Jako už tradičně, připravili jsme pro vás 50turistických typů, tentokrát jsme se ale zaměřili na méně probádaná místa, památky a přírodní zákoutí.

Doufám, že s výběrem kolergy budete spokojeni. A pokud máte nějaký vlastní tip, určitě nám ho pošlete. Cestovat v Květech budeme letos i nadále. Přeji klidný týden.

 

 

SVĚT PSU- ŽIVOT JE PES                   27.3.2017

Psi jak známo žijí v přítomnosti. Nezajímá je co bylo, ani si nelámou hlavu tím co bude. Berou život takový jaký je. Na rozdíl od nás lidí...

Zpusobem svého života nám každý den připomínají, na čem záleží, co je v životě skutečně důležité. Stačí jim jen naslouchat.

Že se toto tvrzení nepohybuje v rovině planého filozofování, jsme se u nás doma docela nedávno přesvědčili na vlastní kůži. Shodou okolností jsme se před letošními prázdninami stali členové nmaší rodiny akčními hrdiny jako z akčního filmu, jen bohužel kulisy byli skutwčné a hapyend se ještě nekonal i když z dgického časopuvodu, které pro čtenáře kynologického časopisu nejdou podstatné, jsme z hodiny na hodinu přišli o středu nad hlavou,  zřítil se nám dům. Zachránili jsme holý život, za pomoci obětavých zachrán ářu také naše psi-  jiné zvířata- papozušky a kocoura. ŘEšili jsme základníé existenční starosti, kde budeme spát a co si oblékneme.

Po překonání prvotního školu se začalo plížit zoufalství jak vůbec budem dál žít? Budeme toho vůbec schopni? Co přinese budoucnost? A právě v tuto chvíli nám neuvěřitelně pomohli naši psi. Oni v tom totiž od počártku neviděli problém. Že už nežuijeme ve velkém dmě a místo v postelích a pelíšcích musíme spát všichni ve dvou místnostech na zemi. No bož zase jsme si blíž. Že jim už páníčkové deně nevyvayřují? Však i na ty granule se dá docela dobře zvyknout

Že nevíme co bude dál? Ale ted je hezky a teplo, venku svítí sluníčko a tráva zelená, ptáci zpívají, zrovna začíná léto a to je hlavní ne? pokud jin něco kalilo radost, pak jen naše momentální depreese a chmury. Psi jsou vysoce sentzibilní tvorové, vnímající panující náladu, který jim rozhodně nebyla po chuti. Tak alespoň dělaLI CO MOHLI,  aby nás přivedli na jiné myšlenky, honili se v trávě. Lanbužnicky se vyhřívali na sluníčku.- Cpali se nám na klín i pod peřinu. Hlídali nás a vyzývali nás ke hře. Každým svým pohledem, každým pohybem jako kdyby říkali- život je kráýsný páníčku podívej se. Jsme živí nikomu se nic nestalo, a máme se rádi!

Nevíme jak vám,  ale nám osobně to k životu stačí. Nepujdeme ven. Nemohli bychom se chvilku přetahovat o hračku? Nezajedeme se vykoupat? Nebo ještě lépe na cvičák? Život jde dál co se stalo stalo se, tak proč nad tím donekonečna mudrovat. Nepochopili jsme hned důvod, co nám svým chováním sdělují, ještě nějakiou dobu jsme se utápěli ve svých smutcích, ale i jejich normální chování, jejich nakažlivá radost ze životam, jejich neutuchající příchylnost a jejich nakažlivá dobráý nálůada, ale také potřeby které bylo nutno plnit, nám nakonec pomohli se se vščím vyrovnat.

I když se člověku ze všeho nejvíc chtělo ze všeho zalézt don kouta a smutnit, se psy bylo třeba chodit ven, tam už k našemu překvapení čekali lidé ochotni nám pomoct, nejen slovně ale i činy. I mezi pejskaři se jich našla spousta a my jim za to nikdy nepřestanem být vděčni. Díky nim a našim psum.- dnes už zase žijeme skoro normální život. Jiný než dřív ale pořád stojí za to.

Pochopili jsme že jsme sice přišli o hodně, ale ne o to zásadní. Že život je možná někdy že je pes ale že to neznamená, že by byl celý pro kočku.

 

 

SVĚT PSU- TAJEMSTVÍ ZAŘÍKAVAČE PSU                     23.3.2017

Na světě dnes není snad větší psí celebrity, než je Cízr Milan, zaříkacvAČ PSU.  Začátkem březnba zavítal i do Prahy- my jsme byli při tom.

Pověst která ho předchází. Je stejně bombastická jako rozporplná.- Jednbi v něm vidí největšího znalce psích duší, jaklý kdy žil druzí šaqrlatána,. další násiplníka a třetí jen povedenmý marketingový produkt amerického šoubyznysu. Bud jako bud Cízr Milan, je pojem osobnost, který má milion fanoušku na facebooku,. vlastní televizní pořad a dokáže vyprodat obrovské sportovní haly. třeba takové jako je Pražská aréna, kde se zastavil na Evropském turné. Ačkoli vstupenky nebykli levné, prostorná hala byla zaplněná. Mezi tisícovkami natěšených fanoušku, jsme se tísnili my. poněkud skeptický pozorovatelé naplněni předem lehkou neduvěr- dobře v televizi nám Cizr uvádí- jak napůravuje peroblémové psi a jejich problémové páníčci, televizní pořad se natáčí dlouho, ltze ho sestřihávat, doplnovat. Jak chce ale tento přístp aplikovat přd nmaplěným hlučným Pražským davem. Jak chcxe převychovat psa do dvou hodin? A není to šhou jen pro americké publikum,.- Opravdu to bude diváky bavit?

Co se poslední optžzky týče odpovědi jsme se dočkali brzo- diváky to bavilo a hodně. Milanovi malému rtuťovitému mužíkovi lze vyčítat lecos alke něco mu odepřít nelze- je to schopný bavič s velkým osobním kouzlem, kterého jeho fanoušci zbnožnují. I když z podia sděluje informace typu psi jsou naši nejlepší učitelé nebo psi nikd nelžou, protože se na rozdíl od nás neřídí rozumem, ale svými instinkty má to ohlas, jako by to byla vizionářská poselaství, a dav na ně nadšeně reaguje. Když přehrává přehnaná reakce s kterými sde lidé obracejí na psy, třeba abxy se s nimi přivítali, jako schopný herec a komik dokáže vyvolat salvy smícghu. A když vysvětluje co pes potřebuje. shrne to do pár uděrných slov nebo vět které sděluje jako by právě odhernul skryté tajemství. P/si potřebují mít v životě nějaký smysl.

Zatm semi stále daří si udržovat skeptický odstup,. bavím se, ale spůíš reakcemi publika, bavičskými schopnostmi Milana než obsahem toho co sděluje. není to nic proti ničemu nekáže nic, nic proti ničemu žádné bludy, nepropaguje násilí, jak mu je někdy přisuzováno, spíš hlásáí prosté zásady, které má každý jen trochu zkušenější pejskař v krvi. Pak ale přichází čas na praktické ukázky. Na scénu vstupuje slečna, který má problém se svým vlčákem prý tahá na vodítku. Na poduu jsopu rozestAVĚNY MISKY S JÍDLEM  a onja má za úkol kolem nich projít. Pes se zapře do vodítko a táhna k nim vší silou. Jehbo panička má co dělat, aby ho udržela a trasu vůbec zvládla.- Mila říká něco o její energii, o tom že si nevěří, o jejím nejistém  držení těla. Pak vezme psa na vodítko sám a hle-  ten jako beráneik na prověšeném vodítku, ho následuje a misek si ani nevšimnwe. Situace sio v blůeděmodrém opúakuje u raslíka, kteerý utočí na psy, vlastní panička ho v přítomnosti ostatních nezvládá, on s ní mává dělůá s ním co chce, nakonec se zakousne do vodítko a odmítá se hnout. NMilkan se ho ujme nic nežříká a psa se ani nedotkne, a ten púřesto poslušně tape, thajského ridžeka kousek od sebe si sotva všimne. Diváci nadšeně aplaudují- a takjé si uvědomuji že také nadšeně tleskám. Celé t působí neuvěřitelně- přesto přirozenbě- jako kdyby šlo o ty nejposlušnější pekjsky pod sluncem. Do třeticve se objevuje majetnická čivava,. kteráý vyjíždí po každém. kdo sec jen dotkne její paničky.  Anio tušíte správně- po Milanovi samozřejmě ne, od toho snese i ruku položenou na hřbetě. Jak to ten člověk dělá?

Jedná se o jeho tajné vycvičené spolupracovníky? Ale jejich reakce vypadAJÍ přirozeně, stejně tak puisbí jejich přirozené vykulení, navbíc až na jednu vyjímku česky mluvící páníčkové. Takže síla osobnosti asebejistota Cízarova. Jeho enmergie vysílaná ke psu.  Nevím. 

Každopádně jestliže jsem vcházela se skeptickými pochybami, odchbázela jsem zu ní nalomená shlavolu plnou otázek. A přinejmenším s poznáním,. že zuaklínač to zjevně umí s lidmi a se psi.

 

KVĚTY - PODÍVEJ SE NA MNĚ

Co všecvhno se dá podívat z očí. Existují lidé, kteří z pohledu z očí poznají lháře. Většina z nás paK UMÍ Z OČÍ VYČÍST SMUTEK,  vztek a radost.

A paK JSOU  tu špičkový odbornícvi, kteří za pomoci nových technologií, odhalí celou škálu chorob. Cukrovku, revmatoligní artritidu, zánět jater a leukémii, a jiné nemoci.

Jak to dělají a nakolik jsou metody spúolehlivé, se dočtete v květech. Já jen dodám drobnou osopbní vizi, podle ní se možná v budoucnu dělat vyšetření oka jako jedno ze základních. Něco jako měřenmí tlaKU A TEPLOTY.  Přeji klidný týden,.

 


KVÉTY- KAMARÁD DO VESMÍRU                     16.3.2017

Když mi bylo pět tak jsem si vzal do hlavy že poletím do vesmíru. Objevovat nekonečné a neprobádané světy. Každý den jsem na svůj sen myslel. Do rakety jsem si chtěl vzít kamarády ze školky nebo robota. Nakonmec když všichni spolužáci odmítli, bylo jasné že se mnou poletí plechový robot. Čas popoběhl,.  a já se už do vesmíru asi nepodívám. Ovšem jalk čtu dení zprávy o technologickém pokroku, možnáb se o mně bv budoucnu jako o starce, už někjaký ten plecháč bude starat. A samozřejmě spolu poletíme do vesmíru. Více o robotech a lidech v květech.- přeju klidný týden.

 

 

KVĚTY- KDE JSOU ZLATÉ ČESKÉ RUČIČKY?                         9.3:2017

Sáníte marně dobrého elektrikáře? Obkladače na rekonstrukci koupelny? Truhláře nebo zedníka?: Nwejste sami.

Vyučeých odborníku je nedostatek, prodlužují se čekací doby a bohuže se najdou i filutové který jde v prvnbí řasdě ío žčebračení zákazníku. V květech se dozvíte víc, kolega se zaměřil na zmapování situace a doufáme, že se vám naše poznatky budou hodit.

A pokud máte vlastní zkušenost- at už jako zákazník nebo řemeslník- dejte nám vědět. Přeju klidný týden-

 

 

KVĚTY- JAK SONČIT?                     2.3.2017

Přestat s kouřením není určitě snadné. Někomu se to povede napoprvé, někdo se snaží celý život, a skončit nedokáže. Těch druhých je samozřejmě o poznání víc. A pak je samozřejmě spousta lidí, kteří přestat nechtějí.

Nemám nic proti kuřákum- je to každého zcela svoboedná volba- přesto jsme hlavní téma zasvětili v boji s návykem, který je mnohdy velm,i složité zlomit. Jak už to bývá pokud má někdo problém, objeví se i řada vykuků, snažících se na všem vydělat. I o tom se dozvíte v Květech. Přeji klidný týden a uspěšné odvykání.

 

 

SVĚT PSU- NOVÁ SEZONA                       24.2.2017

Tak už to mnohým z nás zase začíná. Vstávání uprostřed noci, cestování přes pul republiky, únava, nervozita a stres. Výtejte v nové výstavní sezoně.

Proč to ti lidé vlastně dělají? Proč se dobrovolně vystavují takovému nepohodlí a ještě za to platí? Proč svůj vzácnmý čas trávní v nevlídných halách plný lidí? Psu a hluku? Na návštěvníka zvenčí, který se mezi tím vším potuluje, a občas zaslechne úryvky hovoru vystavovatelu ( dnes jsme vstávali ve čtyři, vůbec jsme nespali, museli jsme vykoupat a vyfénovat všechny psy. Čekáme tady na posouzení celý den). Tio muže pusobot až nepochopitelně. Že by šlo o peníze? Každý kdo si na vlastní kůžu vyzkoušel, jak drahé je třeba si vyjezdit českého šampiona, s jak nejistým výsledkem člověk své peníze investuje ( ne každý pes na to má a každý majitel to není schopen vidět, vyhrávat chtějí i ostatnbí, je jich hodně a jsou také krásní), ví své. Ani když na poličce máte nepřehlednou řadou zlatých poháru, z čistě finančního hlediska to nemusí znamenat vůbec žádný přínos. Takže pro čest a slávu? To už bude pravdě blíž. Stokrát si člověk muže myslet, že o nic nejde a že mu na titulech nezáleží- jakmile jeho pes vyhrajem, pocit zadoustičiněni a hrdosti se neubrání nikdo. dio by to nechtěl zařít znovu a ještě jednou? Z nedávno vysmívané činosti se stává droga. Člověk je tvor soutěživý, touží v něčem vyniknout a zuískat uznání. Úspěch na výstavě je jednou z možností jak toho dosáhnout.

Nebo kvůli chovu i to je možné? Kde jinde než na výstavě, při přímém porovnání s ostatními si ověřit, jak na tom daný chov je, zda se ubírá správným směrem. Kde jinde se pochlubuiit potenciálním plemeníkem.

A pak tu jsou ještě lidé, pr které jsou výstavy společenskou událostí. Sejdou se tam s těmi, kteří mají steujného koníčka, s nimiž snadno najdou společnou řeč. Poklábosí a vymění si zkušenosti, poradí novým zájemcum o plemeno, potěší se pohledem na ostatní. Vyhráli jsme super, nevyhráli, nevadí ale byl to fajn den.

Thle poslední skupinu mám nejradši, ale vážím si i všech ostatních. Kdyby jich nebylo., kd jinde bychom mohli vidět pohromasděm naživa všechna ta nádherná zvířata stovky plemen,. kde bychom si je mohli nafotit a porovnat, promluvit si s jejich majiteli? A z toho všeho nakonec prodfitujete i vy naši čtenáři. I když výstavy neusí být zrovna vašim šálkem kafe, i když majítaklé spoustu stiných stránek, plošné odsouzení si nezaslouží. Bez nich by to nešlo.

 

 

KVĚTY- JAK NA TO?                            23.2.2017

polnbíček nebo buček? Cereálie nebo volská oka? A co třeba mango avokádo versus hovězí steyk a špercle? Co chleba a housky nebo jen rýži? A semínka čia?

Jedni doporučují jednu variantu, jiní spíš tu druhou a jiní ani jednu. Co by ale měl člověk skutečně jíst, aby si zbytečně nezkrátil život? A dají se někde sehnat opravdu čerstvé potrabviny? Kdy jde o skutečná, vědecky podlůožená doporučení, kdy už jen o marketig potravbinářu? Existují superpotraviny?  Desítky a desítky otázek. Na mnohé jsme se snažili odpovědět v článku- s názvem co mám vlastně jíst? A přdali i praktický kalendář sezoních potravbin.

Tak dobrou chut a klidný týden.

 


BLESK PRO ŽENY                        16.2.2017

VYZNEJTE MU LÁSKU

Všimly jste si, jak časem tamj nějak drsníme. Minimálně ve vztazích. Jak nás otloukají nevěry, zrady, rozchody a zlomená srdce, ale i neustálé kompromisy a hádky, a vstáváme se dál čím cynictější. Došlo mi to během povídání s mám pětiletým vnukem.

Sofinka má takový šišatý obličej, je dvakrát jiný a má modré oči, jsou jí tři roky ale babi, to by jsi musela vidět jak je roztomilá, řekl mi s takovou něhou hlase až jsem se zastyděla. Kdy naposledy jsem o chlapovi mluviola s takovým hlasem, něhou a kdy vy?

Připadá mi že nám jde spíš kritika, nespokojenost a sem tam pěkné naštvání. Samozřejmě ne vždy a ve všem, ale nadácvat na to, že ten vás vám nekupuje kytku ani kl narozeninám, nedá se s nim mluvit, je nudný, neschopný prostě hnup, nám jde mnohem lépe. Je to totiž lehčí než hledat, co je na něm úžasného. Jako obrázek vidíme muže většinou jen v období, kdy jsme na lovu, ale do dvou let je nadšení pryč. Jenže umění je si udržet alespoň kousek zamilování i po dvaceti letech vztahu.

Vám kteréb to umíte moc gratuluju, posímám pomyslný metál. pokud vám to nejde, přečte si téma naší kolegyně Natálie, která pro vás testovala všechny možné zpusioby, jak ulovit muže. Možná by stálo za to malinko lovit i toho, které ho jste si kdysi s láskou vzala.

 

 


KVĚTY-ZA KOLIK?                            16.2.2017

Pamatuji když dolar stál 40korun. Ale také když byl za 17korun. Pokaždé jsem si říkal, že se na pohybech kurzu dajkí vydělat velké peníze, stejně jako bylo zřejmé, jak muže silná, nebo naopak slabá koruna ovlivňovat náš život.

Jednou jsou dražší dovolené, jindy levná dovozová elektronika, víc práce nebo velká inflace. At už chceme nebo ne, naše společnost stojí na penězívch. Možná to vypadá cynicky, alwe hybmou silou je ekonomika. ČNB brzy skončí s introvencemi na oslabení naší národní měny. Co bude dál? Jaké jsou možné scénáře?  Přeji klidný týden.

 

 

 

 

 

KVĚTY- UŽ JE MI DOBŘE                        9.2.2017

Vybavuji si nevidomou pani na oddělení geriatrie,. která si jako vzdor své alergii prosadila kočku na svém lůžku. Ta se jí přitiskla k tělu, položila hlavu na její hrudník  a začala tiše příst. Na ten úsdměv té pani na tváři nikdy nezapomenu, vzpomíná ne jeden z okamžiku při nemocniční zooterapii dobrovolnice Kateřina Štěpová. Ovšem léčebný vliv na člověka mají zvířata i doma, němedcká studie prokázala že lidé mající domácí zvířata doma, chodí mnohem ,méně k lékaři a jsou mnohem zdravější. pŘEJI KLIDNÝ TÝDEN.