Jdi na obsah Jdi na menu

LÉKAŘSTVÍ

PANDA ODHALÍ RIZIKA                       31.3.2018

Genetické testování je dnes velkou nadějí i zdrojem potenciálních obav. Kam bude vývoj pokračovat. Neskončíme výrobou dokonalých jedincu na objednávku? Jisté je, že současné možnosti pomáhají budoucím rodičum, poradit si s mnohými obavami a starostmi.

Takzvané prediktivní genetické testování usnadnuje odhalit, zda u potenciálních rodiču existuje riziko s komplikace,mi s těhotenstvím, nebo hrozba s početím postiženého dítěte,.

Testování konkrétních páru- testování je vhodné nejen pro páry využívajících možností asistované reprodukce, ale i pro ty, které plánují otehotnění spontání. Tento test umožnuje zjistit takzvanou geneticko reprodukční kompatibilitu, s partnerem, teda zda se konkrétním dvěma lidem narodí bez komplikací zdravé dítě. Protože i pokud jsou oba na první pohled zdraví, mohou být přenášeči genetické nemoci, která se může následně projevit právě u jejich potomka.

Pokud jsou oba partneři přenášečem, stejné recesivní choroby, může se jim narodit dítě se závažným genetickým onemocněním. Díky tomuto testování však máme jedinečnou možnost otestovat velmi přesně vytipované geny obouch partneru.

Příroda má poslední slovo- pokud se u páru zjistí že je rizikový, může jim pomoct další genetické vyšetzření. To dokáže předem odhalit genetickou vadu embryií, a zabránit tak genetickým problémum. Odborníci však upozornují následně na to, že vbzdor rychlosti, s jakou se tato oblast dnes vyvíjí, stále nemí medicína všemocná. A stoprocentní narození zdravého dítěte vánm nezaručí. Ještě stále má totiž poslední slovo.   

 

 

AKNLÉČÍ TRPĚLIVOST A DUSLEDNOST                           21.3.2018

Jednou z nejčastějších a psychiku nejvíc deptajících kožních nemocí je akné.

Přesto o této nemoci panuje řada mýtu. Akné je vnějším projevem vnitřní nerovnováhy těla a na jeho vzniku se podílí řada faktoru.

Příčiny vzniku černých teček, zanícených červených pupínku a posléze hnisavých boláku a jizev které následně zanechávají na kůži, jsou jak vnitřní tak i vn+ější.  Ukazuje se,  že na vznik akné majkí vliv genetické predispozice dalůší příčinou jsou hormonxy.

zvýšená produkce androgenu zpusobuje, že mazocvé žlázy produkují víc kožního mazu než plet potřebuje.

 

 

PROČ JSEM TAK NEMOCNÝ, KDYŽ JE MI TEPRV TŘICET?                     15,.2.2018

Kvalita našeho života se na jedné straně stále zvyšuje, na druhé ale i nemoci, infarkty a mrtvice, které trápili především starší pacienty, postihují stále mladší lidi,.

Není vyjímkou, že třicátníci mají problém s cholesterolem, trpí vysokým tlakem, začínají se léčit se sredcem.

Nezdravá strava ( příliš tučné, slané a sladké), slazené nápoje a kouření. K tomu připočítejte nedostatek pohybu ( počítačová generace), a stres, kromě dědičnosti jsou tyto faktory plnbě ovlivnitelůné. Člověk sáím bez lékařské pomoci je schope si prodloužit život i o několik desetiletí.

Mezi daolšáí rizikové faktory patří- pit většího množství alkoholu, používání steroidních hormonu nebo anabolik, přechozené angíny a chřipky, u mladších žen dochází často k infarktum kvůli hormonální antikoncepci a kouření.

Neustále pod tlakem- dochází také kn nárustu duiševním poruchám. Obvykle se propjevují dlopuhodobou sklíčeností a uzkopstí, psychickým strádáním a narušením osobního života postižených, kteří často nezcvládají pracovní a rodiné povinosti.

Duvod je zřejmý- lidé jsou neustále konfrontováni s e stresovými situacemi. Náročné studium, shánění dobrého pracovního místa, nutnost vysokých výkonu v zaměstnání, zajistění rodiny.-

Člověk je zkrátka tvor s biologickými potřebami, psychosociálními.

Autoimunní nemoci, stále větší prob,lém- skupinu chorob, na jejichž vzniku má nesporný podílm chronická zátěž, jsou autoimunní choroby, jejichž podstatou je abnormální reakce našeho imunitního systému, třeba astma, revmatologická artritida či Crohnova choroba či ulcerozní kolitida. Jde o obzvláště zákeřné druhy onemocnění,. kdx se imunitní systém obrátí proti vlastnímu tělu. Zatím jsme nedokázali přesně určit proč se tak děje.

Obecně celý okruh onemocnění imunity lze rozdělit do gtřío skupin- snížená nedostatečná imunita, alergie ( jakási zblázněná imunita), autioimuní onemocnění ( imunita napadáí vlastního nositele, kterého má chránit před vlivem viru, bakterií, nádorových buněk).

Nejčastější autoimuní onemocnění je nyní zánět štítné žlázy. Když se zdá že není něco v pořádku, určitě se vyplatí vyšetřit io štítnou žlázui. V l.éčbě se pak využívá vše, co je schopní potlačit tu mnohdy šlílenou agresi imunity,. kortikoidy, imunoúpresiva a biologická léčba, jako nástroje nejmodernější medicíny.

ECHO VYŠESTŘENÍ POMÁHÁ

Jaké jsou hlavní příčiny infarktu u mladých lidí? Příčinou infarktu u mladších kategorií bývá zpravidla významná rodiná zátěž, přítomnost inmfarktu v rodiném kruhu v mladém věku, ( u riodiču, prarodiču a sourozencu), dále s tím souvisí vysoká hlůadina cholesterolzu, mastných kyselin v krvi. Případně pak další rizikové faktory, jako je vysoký krevní tlak, obezita nebo cukrovka. Ale ta genetická zátěž v tom hrahe rozhodující roli.

Jsou u mladších věkových kategorií patrnáí jiná onemocnění srdce, než bylo třeba v minulosti? tĚŽKO ŘÍCT,  zde se vyskytuje jiná onemocnění srdce, u mlasděích vzhledem k tomu., že dřív nebylo tak dobrých vy\šetřovacích metod, které by je odhalili. Vzhledem k tomu že dnes je ECHO vyšetřením běžnbě dostupným, jsou včas diagnostikována běžná některá onemocnění, které mohou být geneticky púodmíněná, jako Maranuv syndrom, kdy dochází u mladých lidí rozšíření vzestupné aorty, největší tepny v těle, která vystupuje ze srdce a vede krev do celého těla.

Tito pacientu dřív umírali ve věku 35let na roztržení této tepny. Nyní vzhledem k těmto vyšetřením,.  je onemocnění diagnostikováno včas a včas operatiovně vyřešemno.

 

 

 

NEŽ CHRUPAVKA ZAČNE UBÝVAT                           12.2.2018

Lidské tělo je tvořeno více jak 200kostí, které spojují klouby. Jejich povrch pokráývají chrupavky. Ty umožnují, aby spoje při každékm pohybu fungovaly jako dobře promazané soukolí.

Chrupavka má také ulohy tlumiče, který kosti chrání a tlumí zátěž,. Při pohybu vylučuje do kloubní štěrbiny tekutinu, která se v klidové fázi nasaje zpět do chrupavky jajko do houby. Na tvorbu látky má vliv glukosamin, jež je pomáhá spojit a výce pohybovat,.

mnoho lidí si myslí, že prob,lémy s klozby jsou spojeny výhradně se stářím. Bolesti třeba s kolenou či v kyčlích,. tedy ve velkých klopubech nohou, pocitují nejen vrcholový sportovci, ale také ti, kdo nosí nadváhui nebo celé dny jen sedí., Je proto prozíravé se o stav svých chrupavek začít starat dřív než začnou ubývat, )

Začít je nutné u chodidel- především u bot a zpusiobu chuze, ploché nohym,, vybočené palce,

 

 

PŘEDSEVZETÍ PLNIT S MÍROU                          7.2.2018

Začátkjemj roku zažívají žně fitnecentra i prodejci zázračnýczh hubnoucích přípravku. mnozí z nich vyrážejí do boje nejen s přitěžky vánočními, ale i těmi dlouhodobými. Kdy jindy také začít než od nového roku?

Každé rozhodnutí hubnout nadbytečné kila je chvályhodné, na druhou stranu je důležité, jakým zpusobem se rozhodneme cílem dosáhnout.

Nebezpečí oxidačního syndromu- odborníci se vesměs shodují v tom, že jakákoli překotná dieta, tedy dočasné omezení energetického příjmu, či dočasná změna životního stylu, je nezdravá a přináší sebou mnoha zdravotní rizika. po jejím skončenáí se většina lidí navrátí k původnímu životnímu styluj, tím dojde k obnově nadměrných tukových zásob v těle,. Nastane jojo efekt.

Zhubnout a následně znivu přibrat je pro organismus přitom větší zátěží než samotná nadváha. Rychlá dieta zapříčiní nerovnováhu látek v našem těle a může nastat procest zvaný oxidační stres., Ten probíhá v těle každého z nás, podílá se na stárnutí organismu, a na vzniku mnoha závažných chorb. Ačkoli naše tělo k životu kyslík potřebuje, při mnoha chemickýcfh reakcích probíhajících v těle .)

Práce kvapná málo platná- pokuid trvá oxidační stres příliš dlouho, objevíli se ruzné chronické nemoci zánětlivého charakteru či se projeví jinak, třeba unavoáu nebo depresí, zhoršení kardiovaskulárních orgánu, či autoimunitními diagnozami, a mnoha jinými nemocemi.,

Každou plánovanou dietu a snahu snížit potřebnou váhui bychom měli předem konzultovat s lékařem či diabetologem, nebo se alespoň obrátit na výživovéhjo poradce, Ti dobří vám určitě vysvětlí, že předsevzetí máte skvělé, jen je potřeba nebýt uplně hr.

Je mi 65 let a vždy jsem ráda lyžovala. Je pro mně lyžování i v tomto věku vhodné? 

Lyžování je vhodné i pro lidi nad 60let s dobrou zdravotní kondicí. Samozřejmě přizpusobením jejich možnostem. Pro starší lidi je určitě vhodnější běžkování, založené na klouzavém pohybu, kde si intwnzitu volíme sami.

 

 

RAKOVINA PRSU NENÍ VÝSADOU JEN ŽEN                      26.1.2018

Rakovina prsu je celosvětově méně častí u mužu než u žen, přesto i tato forma onkologického onemocnění, zustává pro muže nebezpečím. O to větším že bývá odhaleno většinou pozdě.

Rakopvina pru u mužu se projevuje bulkou u bradavky nebo u dvorce. Dochází ke vtažení nebo deformování bradavky. Muži často přichází již s pokročilým prsním nádorem ve formě kožního vředu,.

Rakovina prsu u mužu se léčí stejně jako u žen operací a následnou onkologickou léčbou. V případě rakoviny prsu u mužu hraje významnou roli genetické vyšetření. Muži se na rozdíl od žen nemusí pravidelně sami vyšetřovat., Je ale důležité, pokud byla pozitivní jejich matka, nechat se také geneticky vyšetřit, protože je gen, které muže za rakovinu prsu nejen u žen, ale i u mužui.

Nemoc se většinou neprojevbí v mládí, postiženáí bývají středního nebo vyšího věku, nejčastěji okolo šedesářtky. Diagmostické vyšetření je podobné jako u žen, sono či mamograf.

 

 

ZAPOMENUTÁ INHALACE

Kýcháme a kašleme, škrábe nás v krku, nermáme sice horečku a chřipka to není, ale i tak za naše potíže mohou nejspíš viry. Atibiortika v tomto případě nepomohou. Ideální je zustat doma a virózu vyležet,. U přechozené virozy hrozí zápaly plyc, ledvin či dokonce srdečního svalu.

K léčbě přispívají přírodní přípravky. Osvědčení při onemocnění dýchacích cest, krku či hlasivek je Vincentka, zvlhčuje sliznice umožnbuje rozpoustění hlenu v dýchacích cestách. Doporučuje se také ke kloktání, výplachum nosních dutin a nosohltanu a nebo k inhalacím. Prvě tato dnes opomíjená metoda je velmi účinná.

Mám cukrovku a nadváha se už začíná blíýit k obezitě. Hrála jsem dřív tenis, ale to mi ortopéd kvůli artroze nedoporučuje.

Zvoůlte aktivitu která nezatěžuje nosné kloub\, Optimální je jízda na kole nebo rotopedu kde je zatížení koleních a kyčelních kloubu mnohem menší. Pohyb v kloubech je velmi žádoucí, vzniká při něm synoviální tekutina, čímž dochází k jejich promazávání, a často ke zmírnění bolesti. Vhodná je chuze v pohodlné obuvi bez dopasdu či doskoku.

Muj karadiolog chce, abych se víc hýbal. Já ale deně cvičím 15inut kvůli páteři to nestačí?

Z kardiologického hlediska je to málo. pohybová aktivita pro zvýšení zdatnosti je potřební minimálně každý druhý den, 40-60minut, při prob,lémech s páteří jwe vhodný třeba walking.

 

 

PROBLÉM NEJEN Z NACHLAZENÍ                       24.1.2018

Infekce močových cest je hned po infekcích dýchacího ustrojí nejčastějším ionfekčním problémem. v období viroz, cřipek a bronchitid zažívá doslova boom.

Ačkoli vina je přitom většinou přičítánba nachlazení, za nepříjemností stojí zpravidla přemnožení bakterií. Ačkoli je v podvědomí lidí toto onemocnění zejména ženským, muži ve vyším věku trpí nemocí skoro stejně často jako ženy. Prevence je přitom jednoduchá- především dostatečnmý pitný režim v čele s minerálkou.

minerálky tvoří vhodnou součást každodeníého pitného režimu, který je nezbytný v prevenci celé řady onemocnění, včetně těch velice závažných.

V případě zánětu močových cest jde o množství vypitýxch tekutin. Před vznikem a rozvojem infekce chrání dolnmí močové cesty samotná moč, jejiž proud brání kolonizaci samotné moči moových cest bakteriemi. Ke správnému proudu moči dostatečný příjem vhodných tekutin, to je takový, který umožní vymočit za 24hodin 2litry. Koncentrovbaná moč dráždí močové cesty a její kyselé PH je dobrým mediem pro rozvoj bakteriální infekce,

lidi ke sklonem infekce močových cest by však také měli dbát na upravu jídelníčku. Rozloučit by se zejména měli s hodně kořeněnými jídly vedoucími k dráždění močového měchýře, podobně i třeba s bílím vínem, respektive tříslovinami v něm, a především tvrdým alkoholem. vhodné je nasadit probiotika. pokud není infekce močových cest dobře zaléčená, hrozí její postup do horních močových cest a ledvin,. což už jsou astavy vyžadující i hospitalizaci, a intenzivní antibiotickou léčbu.

 

 

NEJVĚTŠÍ DIETNÍ LŽI                         17.1.2018

K snídani musli a vynechat večeře. Jíst jen ovoce a zeleninu. Anebo tmavé pečivo a licht potraviny. Opravdu tohle všechno platíé aby jste zhubli.

Ideální dietní snídaně z musli- Musli je poměrně zdravé, dietní ale zpravidla není. S vyjímkopu neochucených cereálí obsahují většinou furu cukru. Po sladkém křupavém cukru musli dostanete navíc brzy hlad., Kalorií mají přirom kolikrát mnohem víc než tabulka čokolády. A třeba kukuřičné lupínky obsahují nadměrné dávky soli, v tomhle ohledu dokonce trumfnou i čokoládové čipsy.

Musli tyčink\ ale jsou dietní- v obchodech se najdou v regálech se zdravou výživozu, a často mají název licht.

Jezte ovoce a zeleninu- ovoce má furu vitamínu a téměř žádný tuk,. ae obsahuje horu rychlých sacharidu., fruktóza ovocbý cukr, kterou hned nespálíme při výdeji energie, se přemění v tuk a skládá v tukových tkáních.

Čerstváý ananas ale pomáhá-. sice se traduje, že obsahuje enzym bromelin, jako enzyn štěpící bílkoviny nedokáže prostupovat skrz stěnu střeva a na podkožní tuk nemá žádný vliv. Za SNÍŽENÍ  hmotnosti při ananasové dietě může hlavně výrazné snížení energetického příjmu ( povolená je totiž jen konzumace ananasové štávy a dužiny), tělo sice dostane vitamíny, ale při nedostartku bílkovin hrozí ztráta svalové bílkoviny.

Nejhorší je vepři knbedlo zelo- dvacet deka vlůašskéhob salátu se dvěma rohlíky má v sobě mnohem víc kalorií nežv vepřií knedlo zelo, nebo svíčková omáka s pěti knedlíky,.

Když vynechám tuk zhubnu- určité množství správného tuku ( nenasytných mastných kyselin, rybá tuk a rostliné tuky), je pro tělo důležité- brání cévním a srdečním chorobám. A navíc- ve většině nutričních alicht dietách. je tuk nahrazen cukrem.

Grepy dokážou spalovat tuky- Neexistují bohužel žádné zázračné potraviny, které by magicky rozpiuštěli tuky, ( kromě grepfujtu, citronu či celeru, se často uvádějí i mořské řasy. Ano mají nízkou hladinu kilojoulu, a dky nahořklí chuti grepu, i lépe

 

 

 

V LÁZNÍCH SE PROHŘEHJETE                     15.1.2018

máte už zimy plné zuby, bolí vás záda,. klouby a svaly se bouří a jsou ztuhlé zimou. Neexistuje jednoduší řešení, než se zajet zahřát do lázní.

Lázně Slatinice se nacházejí v malebné Hanácké krajině u Olomouce. Tato oáza klidu patříé k té menší svou rozlohou i počtem lůžek, ale co do půéče o své hosty stojí na špičkové urovni. jako uplně prvné české lázně v české republice získali akreditaci pro zdravotnické zařízení, která ofilciálně potvrzuje vysokou kvalitu a bezpečnost poskytpovaných služeb. Je pro nás nesmírně důležité, abychom pro naše hosty měli připraveny kvalitní služby a každému se v co nejvyší míře mohli věnovat, individuálně a vstřícně. Díky léčivému sirovodíkovému pramenmu se tady specializují na léčbu pohybopvého aparátu, nervových, kožních, cévních a onkologických onemocnění. najdete zde přes 100léčebných a relaxačních procedur, mnoho z nich je zcela ojedinělých. Mezi luxcusní masáže patří metamanoa a tokoriky prováděná horkými lasturami a mušlemi.

Zimní novinky- pro studené zimní období pro vás v lázních připravili velmi zajímavé pobyty. Nechte o sebe pečovat na zimním odpočinku, neby vyrazte s kamarádkou, sestrou či maminkou na dámskou jízdu a užijte si relaxaci, a ničím nerušenou pohodu. Nabídce naleznete také nabídku nejen pro učitele na období jarních prázdnin.- pobyty si můžete okořenit procházkou i výšlapem, posezením v kavárně nebo večerním pořadem.

EdukaČNÍ POBYTY- Špičkovou péči zde odvádějí rehabilitační pracovníci a fyzioterapouti. používají nové moderné metody a cvičení, které jsou hlavní náplní nového typu pobytu.

Příkladem muže být lonská novinbka- edukační pobyt na odstranění bolestí pohybu pohybového aparátu, který je zaměřen na to, aby se lidé naučili správně zapojovat svaly v těle, naučili se cvičit a protahovat, ay zmírnili své potíže. Skupinový adukační pobyt je kapacitně omezen pouze pro osm osob, proto se ternmíny velice rychle obsazují. Pro klienty kterým termíny nevyhovují, je připravená také individuální variantaw pobytum, unikátní pobyty budou přibývat. NA LETNÍ OBDOBÍ JE PŘIPRAVEN POBYT,  který dá nahlédnout do tajemství čaker a esoteriky. Kdo si bude chtít odpočinout od dětí ale mít je nablízku, může vyzkoušet kombinaci relaxace pro dospělůé, a příměstského táboru pro děti na červencovém, pobxytu odpočinek pro děti.

Kulturní akce- Po celá rok probíhají tradiční i netradiční akce. Zahájení sezony s příjezdém hostorického kočárui s hulány je naplánovano na 31března.

 

 

LĚKY MAJÍ SVÉ NEBEZPEČNÉ VZTAHY

Vzájemnbé pusdobení léku, kteří pacientum předepisují ruzní specializovaníé lékaři a jejich případné nežádoucí učinky vlastně vůbec nikdo nekontroluje,. Jak vyplynulo z pruzkumu, která si nechala zpraCOVAT SÍT LÉKÁREN benu?  víc než pětiny lidí  si tento alarmující fakt neuvědomuje.

Společně s užíváním některých léku může znamenat vážná zdravotní rizika a muže být dokonce u životu nenbezpečná. Ideální případem je pokud pacient užívá pouze jeden lék. Léčivá látka má pak v organuismu předpokládanáý učinek.

zejména starší či hodně nemocní lidé se však užívání více léku nevyhnou. Od mnoha ruzných lékařu, kteří od ově nevědí, se k nim mohou dostat léky, jež se současně brát nesmějí nebo léky, kteří mají stejnou účinou látku, a pak nevědomkly přijímají její mnohonásobnou látku.

Lékarenský řetězec BENU, proto nabízí řešení v podobě BENU lékové karty, díky které má lékarník medikamentu svých zákazníku plně pod kontrolou. Na tuzemském trhu jde o exkluzicvní formu, která umí nevhodnbé kombinace léku pohlídat, a upozornit na možná rizika i s ohledem na dlouhodobé historii nákupu.

Jsem velmi ráda, že mohu v zájmu našich zákazníku, jí využívat v každodení praxi . Uvádí konkrétní případ ze své lékárenské praxe.

Pacietka si přišla vy\zvednout lékl na ředění krve poté co jsem do počítačového programu načetla její Benu lékovou kartu a sejmula kosd léku, mně systém upozornil na možnou historickou lékovou interakci  závažnosti stupně 5,  což je jedna z nejvyšších. Interakci jsem zanalyzovala a zjistila jsem, že pacientka užívá lék na ochranu žaludku, tzv. inhibitor protonové pumpy obsahující učinou látku omeprazol. V tomto případě by u pacientky hrozila závažné kardiovaskulární příhoda. Porté se spojila s ošetřujícím lékařem, který předepsal na žaludek jiný lék, který tuto interakci nevykazoval.

 

 

STŘEVA SE BOUŘÍ PROTI STRESU                         4.1.2018

Břicho a hlava spolu velmi uzce souvisejí- top ví téměqžř každý z vlastní zkušenosti. Přesd zkouškou, duležitým mítingen nebo soudním stáním, se mnohým nejen potí ruce ale i bouří střeva,

Dlouhodobé potíže s trávením, častéb průjmy či zácpu, nadýmání, jer diagnoza dráždivého tračníku.

Život však těm kteří jsou jim postiženi, dovede notně komplikovat. Navíc bývá spojený i s dalšími příznaky, jako je chronická unava, poruchy spánku a bolesti hlavy, svalu a zad nebo výkyvy nálad, které nemoc jako v začAROVANÉM KRUHU DÁLE ZHORŠUJÍ.  Přesto se nemocní málokdy svěří svému okolí a k lékaři se diostane pouhá necelá z nich.

Příčina vzniku onemocnění není jen jedna. Muže to být narušení mikrobiolární sliznice střeva, jeho větší délka, zvýšenáí ciltlivost mozku na některé podněty,. v minulosti prodělůaná infekce trávicího traktu, nebo některé potravinové alergie, vedoucí ke změně fungováání imunistního systému ve střevech.

Mezi nejduležitějšív duvody syndromu dráždivéhjo tračníku pastří dlouhodobý stres. Při něm se totiž organismu přepne do obraného systému a vzniklpé napětí se u mnohých lidí přenáší do trávicíé soustavy, Diskonfort a nepříjemné příznaky a strach z potíží vedou další stresovou zát+ž. Ataky nemoci narušují dení režim, lidé se omezují v jídle a kvůli obavě z nepříjemných situací se vyhýbají společenskému životu.

Kvuli ruznorodosti syxmptomu dráždivbého tračníku je složitáí i diagnoza. Ta spočřívá v první řadě ve vyloučených jiných závažných onemocnění. Podobné projevy jako dráždivý tračník mohou doprovázet řadu onemocnění, jako jsou střevní záněty, celiakie, divertikulární choroba nebo rakovina tlustého střeva. Správná diagnoza proto musí vyk,oučit řadui chorob, t především v situaci, kdy se projeví některé alarmující projevy, nechutenství, hubnutí, krvácení do stlolice.

pokud vbyšetření tyto nemoci vyloučí, je pro diagnostikování syndromu dráždivého tračníku duležitáí doba trvání. Bolesti břicha provázené nadýmáním,. průjmem nebo naopak zácpou, by se měli projevovat nejméně třikrát měsíčně šestkrát za sebou.

PATERO PROTI IBS

1) Vedte si deník o jídelníčku, pohybu, stresových situacích a poznámku, zda se v daný den objevili nechtěné příznaky.

2) Vytipujte jídla- spoustěče problému.

3) Jezte probiotika podporují správnmou funkci střev.

4) pOHYB JE DOBRÝ PRO TĚLO,  pro hlavu i pro trávení.

5) Zpomalte naučte se relaxovat.

OTÁZKY

1) Mám potíže se zády a na rehabilitaci mi doporučili cvičit. Mohu před spaním.?

velmi záleží na tom o jaké cviky se jedná. Silové cviky nebo cviky se zátěžíé zpusobují, žec tělu trvá dlouhou dobu než se uklidní. Neurologocvé doporučují docvičit nejpozdějií tři hodiny před spaním. Pokud se všaqk jední op strečin- protahovací cviky, pak si můžete zacvičit i 20minut před ulehnutím.

2) Partner spí zásadně na boku, protože jinak chrápe a já na zádech, Můžeme mít postel s jednou matrací?

Pořidte si matraci s duálním komfortem,.

 

 

PŘED 10 LETY NEZNÁMÁ DNES ZABIJÁK Č.4                       24.12.2017

Relativně nová nemoc- diagnmoza chronická obstrukční plycní nemoc, vznikla až v roce 2006, je dnes již v podvědomí lidí zapsaná. Je čtvrtou nejčastější příčinou umrtí doma i ve světě. A plicnmí lékaři odhadují, že se brzy posune na třetí místo pomysleného žebříčku smrti.

Na nemoc která postihuje především kuřáky, zemře hromada lidí. Vzniklne v dusledku dlouhodobého pusobení zevního škodlivin na dýchací ustrojí člověka. CHOPN má ale i vliv na jiné orgány a tělesné funkce. U lidí kteří touto chorobou trpí, se častěji projevují srdeční a cévní komplikace, zejména vysoký krevnbí tlak. Jsou více ohroženi srdeční ischemickou chorobou, infarktem myokardu,. arytmií nebo cevníé mozkovou příhodou. Někteří lidé o své nemoci nevědí. Přestože jim není dobře tak k léjaři nejdou. trápí sče a zhoršují si nemoc špatnáými životními návyky, pobytem v prašném prostředím nebo kouřením.

léčba je přitom v česku na vysoké urovni.

 

 

JOGOU PROTI NÁVALUM

Monopouza ačkoli to není nemoc, dokáže svými příznaky otravovat ženě život., Nepříjemné symptomy, jako jsou návaly horka, pokles libida a další, je možné krotit upravou životního stylu.

 

 

VODA V TĚLE MUSÍ BĚHAT                       20.12.2017

Lidské tělo je z velké části tvořeno vodou. Stejně jako v celé přírodě i v lidském organismu by však voda měla opbíhat. Její zadržování odborně retenze, zpusobuje problémy.

Přebytečná voda a ne vždy jen tuk, může být za pneumatikami na břiše a jinde. Omezit přísun energie v tomto případě nepomáhá. Spíš začít méně solit a vynechat uzeniny, některé sýry, konzervy a další hodně slané potraviny, jako jsou růžné čipsy a oříšky. Jednou z hlavních příčin nadměrného zasdržování vody v těle bývá sůl.

Může je zpuisobovat také užívání antikoncepce, může rovněž signaliozovat některá vbážná onemocnění, jako jsou jaterní, ledvinové či srdeční poruchy, obtííže zpusiobuje i vysoký krevní tlak, cukrovka a užívání některých léku.

Zadržování vody se projevuje otoky. Máte po ránu nafouklá víčka, jako by jste proflámovali noc? Otékají vám prsty a kotníky? Objevila se nebo se u vás zhoršila celulitida? MŮŽE BÁT ZA TÍM ZADRŽENÁ VODA.  lymfatické otoky mohou být bud primární, díky genbetické dispozici má voda tendenci se ukládat na některých místech těla, nebio sekundárních po operacích, úrazech apodobně. Opakované lymfatické masáže přinášejí úlevu.

Chybným řešením je omezení přísunu vody nebo nasazení diuretik,, zsačnete změnou jídelníčku, pomocníkem v boji proti otoku je draslík ( merunky, banány, brambory), rovnovbáhu v těle pomuže udržet vápník ( mléko a mléčné výrobky, mák  brokolice). Odchod vody podporují močopudné potraviny ( zelenáý čaj,, petržřel nebo okurka). nebo diruetické bylinky ( .

Vodní dispečink organismu rozhýbe rychlý pohyb, vhodný sporty jsou hlavně ty, kde se dbá na správné dýchání, joga nebo plavání.

 

 

Po autohávartii mám na obličeji jizvy. Je možné je nějak zahladit?

Jizvy lze odstranit pomocí lazesu či pomocí metody dermabáze., Ošetření se dá provést již za čtrnáct dní po úrazu. Nezbytná je osobní konzultace, potéb se stanoví přesný druh zákroku.

Po napadení mám zkřivený nos, pomohla by operace?

operace se prováídí v celkové anastezii-. klient zustává na klinice přes noc. pomocí operace docílíme narovníní nosní přepážky, zároveň dojde k upravě zakřivení nosu. Vždy je duležitáí osobní konzultace, kdy bude nos pečlivě vyšetřen-

 

 

 

 

 

PODVYŽIVENÍ SENIOŘI                     13.12.2017

Pětinu obyvatel České republiky tvoří osoby 65 let, čtyři procenta z nich mají za sebou dokonce osmdesátku.

Prognostici předpovídají, že v roce 2060 bude osmdesátníku 10procent. Rubem faktu, že se ve vyspělých zemích délka života prodlužuje, o tři měsíce je, že společnost zatím stále fandí mládím. O životních podmínkách senioru se nemluví, zdravotnictví a sociální péče na péči o stále rostoucí a stále náročnou skupini nejsou připraveni. Posun za poslední léta nenastal ani ve stravovacích návbycích seniopru.

Zhruba do 7é let bývají senioři často obézní a mají nadváhu. Nad sedmdesát pak většina z nich trpí podvýživou, protože tuk se přestává již ukládat a ubývá jim tuková hmota. Nemají chut k jídlu, nedostatečně pijí a jejich strava bývá jednotvárná. Odhaduje se, že téměř poliovina z nich trpí pokročilou podvýživou.

Staří lidé mají problémy s chrupem, a mnohé potraviny protop nejedí. Musí také často řešit, zda strava není v rozporu s jejich předepsanými léky. V neposlední řadě také bývá osamocenost a také to, že jídlo pro ně není již společenskou událostí, protože je většinou nemají s kým sdílet.

Podvýživa senioru je velmi nebezpečná. Snižuje výrazně  imunitu, hojí se kvůli ní špatně zraněnií, muže vážně komplikovat pooperační stavy, spolupodílet se na vzniku proleženin.

 

 

GEN RAKOVINY PRSU MOHOU ZDĚDIT I MUŽI

Nejčastější onkologické onemocnění žen- rakovina prsu- může postihnout i silné pohlaví. Jední se sice o vzácnou diagnozu., ročně je u nás hlášeno okolo 40případu. ale na nebezpečnosti jí to neubírá.

Bohužel muži přicházejí často už s pokročilým nádorem ve formě kožního vředu. Léčba je stejná jako u žen- operace s následovným ozářením nebo chemoterapií.

Po úraze mi zjistili osteopenii a měla bych prá pít hodně mléka, ale nedělá mi dobře. Jak jinak dodat tělu vápník?

Ostupenie je jednoduše řečeno přestupen ostorepozy. K nám většinou přicházejí pacientky již s osteropozou. Pokud nejde o pokročilou osteropozu, nabízíme jim výběr z ruzných medikamentu. V poslední době volíme často Biomin H, protože jde o biopreparát s vysokým obsahem biologického vápníku. Je to přírodnbí produkt připravených ze skořápek konzumních slepičích vajec, bohatého zdroje přírodního vápníku. Aby se kalcvium lépe vstřebalo, je vhodné doplnit vitamínem D3.

Prý má dnes skoro každý nedostatek vitamínu D. Chodím pravidelně do solária pomuže to?

Nedostatek vitamínu D je nyní celosvětový problém zvláště ve starších věkových skupinách. Neuvádíte svůj věk, ale čím starší jste, tím méně se vitamín D tvoří. Doplnkem vhodného přípravku s vitamínem D nic nezkazítel.

 

 

PAMATUJTE NA PAMĚT                     5.12.2017

V české republice je asi 15% obyvatel zhruba milion z nich trpí demencí, tedy poruchou paměti a dalších mozkových funkcí, která je takového stupně, že narušuje běžné dení fungování. Přibližně každý pátý má mírnou kognitivní poruchu, tedy lehký stupeň zapomínání.

Tato porucvha neovlivnuje nijak výrazně fungování člověka, ani jej neomezuje v dweních aktivitách., Muže však ohlašovat aktuvujícízí nemoc mozku. Komu hrozí toto riziko, přitom jednoznačně nelze určit,. vhodné je proto dukladné vyšetření, dodržení pravidel životního stylu zdravého, se zaměřením na pamětové funkce.

Jak chcete stárnout? Senioru přibývá, lidé se díky kvalitní medicínské péči i jiným faktorum dožívají vyašího věku. Dulwežitá je ale jejiech kvalita existence. Nejde o to přidávat roky k životu, ale život k rokum.  Lékaři hovoří o uspěšném stárnutí. nornmálním stárnutím a chorobném stárnutí.-

Aktivita je lék- co dělat pro to aby stárnutí bylo vlídné. Genetické dospozice ovlivnit nemůžeme, ale zbývá široké pole, kde se muže projevit chut a vule něco pro sebe ( i své blízké kterým pak zustaneme na krku) udělat. Nejduležitější je být aktivní, snažit se vidět svět pozitivně.

PATERO LÉKU PROTI VĚKU

1) Pohyb- stačí 30-45minut rychlé chuze deně nebo alespoň třikrát deně. Vhodné jsou i polohovací cviky i leghké poailování.

2) Duševní aktivita- univerzita 3 věku, ruzné kurzy nebp luštění křížovek sudoku je trénink paměti, ta podobně jako svaly nepoužýíváním afrodotuje.

3) Sciální kontakty- komunikace s oatatními a vzájemné sdílení, stále víc senioru je proto aktivní na sociální sítch, in když ty pravidelná setkání s přáteli a rodinou, společné výlety, náivštěvy kulturních akcí nenahradí.

4) Zravá výživa- důležité je zejména dostatek zeleniny a ovoce, vlákniny a báíílkovin, dobrý pitný režim.

Trápí váš zažívání? Časté bolesti břicha nebo zácpa, prujem a nadýmání, jsou příznaky syndromu dráždivého tračníku. pro mnoho lidí jsou střevní problémy stále tabu, před rodinou i před lékařem.

 

 

LÉČIVÉ OLEJE

Srdečněcévní onemocnění jsou v dnešní době největším zabijákem, Medicína má stále lepší diagnostické a terAPOUTICKÉ METODY  víc učiných léku, přesto ale lidé umírají.

Lepší než řešit následky kardiovaskulárních onemocnění, je jim předcházet nebo alespoň zpomalit jejich vývoj. To je v zásadě možné dodržování zásad zdravého životního stylu.

Zjednodušeně řečeno- stále platí, že v našich končinách se mahjí v jídelníčku hlídat v jídle živočišné a tropické tuky ( v čele s kokosovým), a potraviny tyto tuky obsahující, .

¨Konopný olej- je nejlepší za studena lisovaný ze semen konopí šetrným zpusobem, k tomu aby všechny cené látky zustaly zachovány, přispěje neníli filtrovbaný. Zlepšuje hladinu cholesterolu v krvi, snižuje krevní tlak,

 

METASTÁZY NOVÁ LÉČBA ODDALUJE ROZSUDEK                         2.11.2017

Slovu rakovina se nevyhýbáme a nebojíme se ho tolik jako dřív, už nezní jako ortel. Víme že není jen jedna, že mnohdry objevený karcinom m,á nemalé šance na vyléčení. Jiné však je když onkolog vysloví slovo metastáze.

Metasdtatické onemocnění je 90% umrtí všech púacientu s rakovinou. Ale i pro tyto nemocné a jejich blízké se v posledních letech lecoa změnilo k leopšímu. Moderní onkologická terapie umožnuje mnohým z těch, pro nichž tato diagnoza znamenala přežití v řadě týdnu, maximálně měsícu, prožít měsíce i roky prožít ve slušné kvalitě života. Ještě nedávno bylo pro pacienta zhoubné onemocnění ve stavu metstáz většinou jednoznačným rozsudkem smrti. V současné době máme k dispozici takové léčebné metody, které nejed zásadně prodlužují život těchtop pacientu., ale zachovávají i jeho kvalitu.

Rakovina prsu je po rakovině kuže druhým nejčastějším onkologickým onemocnění u žen.

Pro uspěch lůéčby je kromě moderních léku duležitá také uzká spolupráce a otevřená komunikace mezi pacientem a lékařem. A hlavně vzájemná důvěra. Významnou roli také hraje psychika nemocného.

Pavientské orfanizace vytvářejí vlastně most mezi pacientem a zdravými lidmi a tím, se šíří povědomí o nemoci a hájí práva pacientu. Zásadní je, aby byl nemocný o svých možnostech dostatečně informován.

 

 

NOVÁ ANTI- CHŘIPKOVÁ ZBRAN CHRÁNÍ PROTI VIRUM A I B                         25.10.2017

Chřipku a běžnou virózu nachlazení, si lidé často pletou- obnojí je sice nepříjemné, ale jen chřipka hrozí vážnými kompluiklacemi, jen na chřipku se muže i umřít, jen pouze chřipce je jen možné se bránit očkování.

Chřipka je vysoce nakažlivé onemocnění dýchacích cest, zpusobené chřipkovými viry typu A a B Od nachlazení se liší vysokou teplotou, bolestmi hlavy, svalu a kloubu výraznou vyčerpaností. rÝMA A KAŠEL,  typické příznaky nachlazení naopak chybí. Pro chřipku je také typixcký výskyt v epidemiích, v Evropě nebezpečné odbdobí začíná na přelomu roku, zpravidla trvá 4-8 týdnu. V ordinaci lékařu je plnmo, školy dávají dětem volno a rozumný člověk vychází jen tam, kam nezbytnbě musí. I tak ho ale virus snadno dostihne. 

 

OTÁZKY

Mám často výtok k lékaři se mi s tím nechce.

Výtok je vedle pálení, svědění, bolestí v podbříšku, bolesti při močení či bolestivém pohlavním styku, nejčastějším projevem vaginální infekce. Eliminovat rioziko vaginálníchj infekcí je správnou hygienou . Problému se dá i předejít používáním probiotik. Vyvarujte se také nošení neprodyšného spodního prádla, používání běžných sprchovbých gelu a mýdel.

Po přechodu mám při sexu potíže se suchou sliznicí.

Léčbu konzultujte s vašim gynekologem. Je třeba vyloučit zánět rodidel, poranění či jinou patologii. Pokud lékař neshledá kontraindikaci hormonální léčby, lze přistoupit k lokální estrogénové léčbě formou gelu.

 

KOUPEL JEN KDYŽ JE TŘEBA                          3.10.2017

U malých dětí se obranyschopnost vůči vnějším vlivum, imunita teprve vyvíjí,. Také první obraná linie pokožka- je velice citlivá. Ve srovnání s kuží dospělých je totiž tenčí.

Chybáí jim ochraný kožní film, který je složený z mazu, potu a jiných látek. Miminka jsou termolabilní- huře udržují svojí teplotu, nwezbytnou součástí péče o každého novorozence je proto krém.

Nejvíc zatíženou částí těla je ta spodní. Ani zázračné stále suché plenky nesníží význam hygiena, nezbaví rodiče nutnosti omývat miminiku genitálie a zadeček. Přestože se změnila doporučení a pediatři už zavrhli každodení koupací rituál, třikrát až čtyřikrát týdne a vždy, kdy je to potřeba, by rodiče miminko vykoupat měli. Po omytí a osušení pokožky je nutné na opruzená a podrážděná místa nanést přiměřenou vrstvu krému. dení omývání a promázávání se praktikuje pouze v místech zapářky- především ve faldičcích, pod krkem či pod plenkami.

Pečlivé promazávání je nutné zpravidla v případě, že se u dítěte začne projevovat atopický ekzém. Toto chronické, neinfekční zánětlivé onemocnění kuže alergického puvodu trápí nejčastěji právě malé děti, ložiška ektému se objevují především v podkoletnmích a loketních jamkách, na hřbetech rukou nebo na zápěstí, ale mohou být i v obličejích na tvářích ve vlasech a jinde. Drobné pupínky a puchýřky se posrtupně mění na mokvající pokožku, stroupky a šupinatopu kuží. Ekzém navíc provází velmi upoprné svědění, které zpusobuje dětem i rodičum bezesné noci a proplakané dny bez ulevy. Nutí děti se prakticky neustále škrávat, což zhoršuje pruběh celého onemocnění.

Dít+ě se totiž pohybuje v začarovaném kruhu- kuže se škráváním opět podráždí, ekzém se zhoršuje, svěděbní narůstá a bludný kruh se uzavírá. Scovat miminku ruce do speciálních návleku sice škrábání znemožní, ale podstatu to neřeší.

Hlavní je omezit všechny alertgeny v okolí nemocného a dle rozhodnutí dětského dermakologa nasadit léčbu. Podpurnou léčbu zklidnuje nasadit zklidnující krémy mastmi a koupelemi. Blahodárně na jemnou pokožku dětí působí i olivový olej.

 

 

POHYB JE LÉK KTERÝ ZABERE

SedVÝ způsob života a nedostatek pohybu, který by jeho následky kompenzoval, je jedním ze spoustěčí bolestí kloubu. Rozumný, dobře vybraný a správný pohyb je zároveň také lékem, který u každégho zabere,

Příčinou potíží je většinou erozpad chrupavčité tkáně která pokrává kloub\. Artroza je jedním z projevu přirozebého stárnutí, organismu a regenerace tkání klesá., Kromě nedostatku pohybu tento oroces urychluje i nadváha a přílišná zátěž,

Ke zmírnění prijevu artrozy významně pomáhá vhodný akticvní pohyb, uprava životního styl včetně stravování. Sem patří vhodné doplňky stravy určené k výživě, regeneraci a ochráně tkání.

Klouby postižené artrózou již každou sportovní aktivitu neuvítají. Třeba tenis nenbo košíková jim mohou uškodit, Velmi vhodný je walking, Tato disciplína která vznikla ve Finsku, jako letní tréninková metoda pro běžce na lyžích, je stále populárnější. K severské chuzi potřebujete minimální vybavení- stačí dobré boty, pohodlné oblečení a speciální hulky., můžete se jí věnovat v jakémkoli věku.

Pro kyčelmí io kolení klouby lékaři doporučijí také jízdu na kole, to at už doma na rotopedu nebo venku v přírodě. Aby při jízdě netrpěla páteř, je dobré nastavit řídítka a sedadlo. Mezi doporučované aktivity pro ty, kteří mají problémy s páteří patří plavání. Je skbvěloé pro zlepšení kondice a také během něj dochází k minimálnímu zatěžování kloubu. Velmi vhodná je rovněž aqagymnastika. Cvičení v teplém bazénu je v mnoha lázních indikovaných pro léčbu pohybového ustrojí jednou z hlavnmích procedur., V teplé vodě se uvolní svaly a vazy a při cvičení se dosáhne většího rozsahi pohybu.,

Mezi nejoblíbenější druhy cvičení patří v poslední době pilates. Oblíbili si ho zejména ženy, pro které je nejen příjemným zpusobem posilování, ale učí je zejména správnému dýchání, a prácí s pánevním dnem. Mimo to zlwpšují flexibilitu a držení těla. Díky pilates aktivujete střed těla a hluboké svalstvo, které drží kostru pohromadě. Zlepšuje se koordinace a aktivují podpurné svaly, které se běžně nezapojují, to vše pomáhá zmírnit nebo odstranit bolesti.

Aktivní pohyb posílí tělo a zpevní důležité svaly. ale k redukci hmotnosti, kterou klouby jednoznačně přivítají, je nutné změnit jídelníček. Měl by obsahovat i látky podporující i výživu chrupavky. Jako prevence a taklé zpomaleníé degerenaticních procesu je vhodný především zvýčená příjem některých pojivových bílkovin, jako třeba kolagenu.

 

 

KDO JSOU NEJVĚTŠÍ ZABIJÁCI IMUNITY                    2.10.2017

Provázejí vás často mírné nachlazení, občasná zvýšená tělesná teplota či jste tak nějak stále unaveni? Duvodem může být oslabená imunita. Víte kteří zabijáci mohou stát v pozsdí? Možná vás překvapí nejčastější duvody prohřešku proti životosprávě.

Faktoru které ovlivnují obranyschopnost našeho organismu, je hned několik. Ty nejčastější a napravitelné, tedy námi relativně často uváděné ovlivníme.

Hodně bílkovin- všeho moc škodí, platí to i pro nadměrný přísun bílkovin ze stravy, především z masa,. Je nutné jíst zdravě a dbát na to, aby byli potraviny které přijímáme, svým složením pestré a vyvážené. Nadmíru živočišných bílkovin je vhodné  zčásti vymanit za rostliné, nacházející se zeljména v luštěninách a ořeších. Masožravci by měli zkusit naghradit vepřové a hovězí maso nahradit kuřecím, krutím nebo rybymi.

Pomáhá pohyb- pokud patříte k lidem kteří mají sedavbé zaměstnání, je velmi pravděpodobné, že třetinu dne prosedíte. Tak dlouhá doba sedění má za následek zpomalení činosti metabolismu, tedy zpomalení absorce látek, kteří mají posilovat imunitu. Jeli to váš případ, alespoň jednou hodinu vstante a trochu se rozhýbejte, aby se vás metabolismus opěšt fungoval správněš a trchu se rozhýbal.

Vyvarujte se stresu- většina z nás se pohybuje ve stresu a dom,nívá se, že pod tlakem podává lepúší výkony, ale to není tak uplně pravda. Ono tělo začřne tak trochu čarovat, zvýší hladinu korizolu,. stresového hormonu, který zvýší pohotovost v stresových a vypjatých situacích. Ten se podílí také na obraných reakcích organismu azároven potlačí propdukci jiných hormonu. Tím dojde k nabourání rovnováhy,.  Pomoc není složitá, chce to se vyvarovat nadbytečnému stresu, kterým si doopravdy uškodíme.

Nedostatek spánku- kvalita a nedostatek spánku se často podcenují. Je proto nezbytvé vyhradit asi 6hodin na kvalitní spánek a odpočinek, i když v podstatě víc tělu prospěje 7hodin. pokud spíme méně, tělůo nevytváří hormon melatonin, podporující náš imunitní systém.- Dusledkem toho je, že se neprodukuje dostatek bílích krvinek, které by odrážely viry a infekce, kterým kasždodeně čelíme.

Kouření- cigarety jsou jedním z dalších faktoru., kteréí oslabují imunitní systém. pokud váš od tohoto zlozvyku neodradí ani pokačšlůávámí a dušnost, je tu také obrovské riziko, že u mužu zasáhne impotence a tím spojená méněcenost,  ale zvyšuje se i riziko rakoviny plyc.

 

 

KDYŽ NÁS NEUSTÁLE BOLÍ ZÁPĚSTÍ

Máte nepravidelné bolesti zápěstí, které vystřelují k palci a ukazováku. Pak je pravděpodobné, že se u vás začíná rozvíjet symbol karpálu.

Bolest kterou vám mohou způsobit bolesti karpálu, muže být opravdu urputná. Rozvinutáý syndrom se projevuje především nočními záchvaty bolesti, kdy se přidává nesnesitelné brnění prstu u rukou, které muže vést až k jejich znecitlivění. A to už kje náznak, že by jste s tím měli něco rychle udělat. Kdo by si měl dát největší pozor?

Koho postihuje.- ztrpčovat muže kohokoli, dokonce i velmi mladým lidem i těhotným ženám v posledníkm trimestru,. Nejčastěji bývají postižení manulálně pracující, jako jsou horníci, šičky a jiné, a sportovci. Jako epidemie postihují ty, kteří trává většinu dne u počítače.

První pomoc- Co vám pomuže ze všeho nejrychlejiM? Známe pár tipu- při akutní bolesti v noci pomáhá, když se změní poloha, to když vstanete a postavíte se, končetine svěsíte nebo je protřepete. Tm se uvolnují utlak periferních nervu, které vweškerré potíže zpusiobuje,. 

Duležitá je všek prevence,. které spočívá v protahování paží a pravidelném masírování prstu. Hýbejte zápěstím nahoru a dolu a svírejte dlaně v pěst,. Pomáhá i oblepení tejpy, To jsou pásky které pomáhají nejen sportovcum,

 

 

JAK NA DOMÁCÍ POPÁLENINY?

Kdo z vás se ještě doma nepopálil či neopařil? Věděli jste, že mezi nejčastější urazy patří ty, které se přihodí u vás doma.

Zpusobu jak se můžete doma zranit je celá řada, Velmi časté= jsou právě opúasřeniny ři popáleniny, ale i polpůeptání. 

Kdy jsou opravdu nebezpečné? závažnost popálení určuje celkový stav zdraviotního stavzu člověka, ale především jejich rozsah, hloubka a věk. Riziko vzniku popáleninového šoku, kteráý je život ohrožující, je tyto dzraněnu důležité, co nejrychleji dopravitv do nemocnice.

Jak ošetřit malé popáleniny? Ńejedná li se o rozsáhlé a hluboké popálení, je velice učiné, když hned započnete s chlazení studenou vodou, ještě lépe fyziologickým roztokem. Míeto by mělo být nezakryté tak 3-4hodiny a až poté by se mělo překrýt sterilním pokrytím, aby do rány nevnikla nákaza, která by léčbu velmi zkomplikovala,. U rozsáhlých zraněních neváhejte a zavolejte záchranku.

Rizika popálenin? Největšíom rizikem je již zmíněnmý popáleninový šok, v dusledku ztráty tekutin. Otevřené rány jsou vstupní bránolu infekce, která komplikuje jejich samotné hojení. Vždy v místě hojení zustávají kožní defekty, které mohou vyvolávat psychickou ujmu. Pladstickjé operace ovšem dokážou zázraky a zdaleka to neplatí jen pro oblast obličeje. Navíc když se jedná o uraz, lecos muže hradit pojištovna.

Jaké jsou stupně popálenin?

První stupeň- místo je zarudlé, oteklé a bolestivé.

Druhý stupeň- na zarudlé a oteklé kuži se vytvářejí puchýřky.

Třetí stupeň- netvoříb se již puchýřky, rány kjsou otevřené, okrje již mohou být otevřené a vytvářejí se příškvary. Je zde už nutná medikace.

Čtvrtý stupeň- Stav kdy dojde k poškození tuku těla, svalu i kostí.

 

 

ČASTÉ NEMOCI PŘENOSNÉ ZE ZVÍŘAT NA ČLOVĚKA

Bojíte se nákazy nemocí které přenášejí zvířata? Velice aktuální orázka. Kdybychokm měli všechny vyjmenovat a popsat, tak nám nebude stačit celý časopis. Připomenme jen ty kteří se vyskytují nejčastěji.

Málokdy by hádal, že infekčních nemocích přenosných ze zváířat na člověka, je zhruba 150_ Jejich pruvodcio bývají bakterie, viry a parazité, které se většinou nepřenášejí z člověka na člověka.

Jak se nákaza dostane do těla?

 

Snadný vstup infekce do těla umožní ruzné oděrky. Dobné ranky, které vzniknou při neviné hře, je vhodné vždy vydezinfikjovat.

Do těla však muže infekce vniknout vdechnutím i polknutím. Uklízíte li zvířecí klec, pelíšek či jejich záchod, umyjte si ruce. Dělejte to i po vymývání misky na jídlo. Ovbzvláště zvláštních pravidel hygiény dbejte, pokud čistíte zvířecí kožich, ale především když je zbavuhjete klíštat,

Jak se projevují- první příznaky zoones, snadnbo zaměníte za chřipku. Charakteristické je zvětšení lymfatických uzlin v blízkosti ranky. Přidáli se horščka, malátnost a unava, jedná se především o tulamérii, kterou ještě provázejí potíže s dýcháním.

Jsou li zvětšené uzliny i jinde na místě, pak se muže jednat o lymskou boreliózu. bolesti břicha mohou způsobovat psí škrkavky, které se usídlí ve střevech. A pozor salmonela je přenosbná i ze zváířecích výkalu.-

 

 

NOSÍTE SI DMU VIRY?

Až si přečtete co vše jsome si pro vás zjistili, už určitě nikdy neodlůožíte kabelku, ai batoh na kuchyňskou luinku. Divíte se a ptáte proč?

Dovolte jen malou rekaputializaci. ve které se zcela jistě najdete i vy. Cestou do práce odložíme zavazadlo na sedačku MHD, když nakupujeme tak si jej odlehčíme tím,  že ho o cokoli opřeme, někdy se potřebujeme nutně zastavit na toaletě a tašku položíme na zem. V neposlední řadě můžeme hledat klíče od domu, tak tašku položíme na chodník.- Už je vám to jasné žeM? Na povrchu spočívahjí veškeré nečistoty a bakterie, které mohou způsobit i několik vážných onemocnění.

Jako je třeba žloutenka typu A, stačí však málo, otřete tašku teplou mýdlovou vodou, a nejlépe ubrouskom napuštěným dezinfekčním prostředkem.

 

BUDME DOBŔÍ HOSTITELÉ SVÝCH BAKTERIÍ                     13.9.2017

Každý parazit není zavrženihodný. Bwez bakterií které sídlí ve střevech, bychom nemohli žít.

Střevní bakterie se podílí na trávení živin, chrání střeva před vlivem nežádoucích látek, stimuluje imunitní syopvnostém. zajistuje množství dalších čiností.,

 

 

INHALACE URYCHLUJE LÉČBU

Podzimní virozy se blíží, vhodné je proto posilování imunity, pokud i tak přijde rýma i kašelm není dobré hned nasadit silné léky. Při váýběru léčbu je velmi důležité neřídit se pouze V obndrychlou učiností, ale přwenmýšlet i o tom čím zatěžujem tělo.

V období chřipkových epidemií, nejčastěji volíme vitamín C, zinek echinaceu, hlívu ustřičnou a mnoho dalších. Obl.íbené jsou i bylinkové čaje,

 

 

ÖD dětství mám křivé zuby.  V mém věku mi přijde nevjhodné si zuby nechat rovnat rovnátky na pevno. Existujwe jiná možnost.

Kromě klasických fixních rovnátek existují neviditelná rovnátka. Lze si je představit jako tenkou pruhlednou folii, kterou si můžete z ust sami vyjmout a znovu nasadit,. Nošení neviditelných rovnátek je bezbolestné a pohodlné, prakticky o nich nevíte. Jsou diskrétní a téměř neviditelné. Můžete je tak nosit bez obav celý den. Neomezují vás ve výběru jídla, a navíc vám umožnují dokonalé čistění zubu,. Doba léčby je pomocí neviditelných rovnátek stejná nebo kratší než s klasickými fixními rovnátky.

Dcera má bohužel malou čelist a nové ziby jí rostou přes sebe. Bude nutné je vytrhnout.

V devíti letech lze již většinou rozhodnout, zda se všechny stálé zuby vejdou. Někdy je třeba vytrhnout méně duležitý zub,. aby se vešel víc duležitý zub.

 

 

 

RAKOVINA NENI KONEC ŽIVOTA                          2.9.2017)

sLOVO METASTÁZY JEŠTĚ DNES DĚSÍ NEMOCNÉ LIDI AŽ K SMRTI. Díky součaqsným lékum je ale možné žít i s touto diagnozozu víceméně normální žiovot.

Matasstáza je jakési odstěhování buněk nádor na jiné místo do tzv. dceřiného ložiskla. bunky z nádoru se oddělí, uchýlí na daném místě a vytvoří si nové vyživující cévy.

Zpočátku nepusobí nemocnému žáídné obrtíže, nicméně metastáza stále narůstá, pak potíže přicházejí. Muže jít o bolest, krvácení. Asi nejvíc zákeřné je, že se matastázy mohou projevit po mnopho letech po vyléčení puvpdního nádoru, klidně 16-20 letech. Rzhodně tedy neplatí, že s postupujícími se roky mohou pacienti přestat chodit na pravidelné kontroly, protože už se nemužře nic stát. Zákeřný je také fakt, že třeba u kostních metastáz příznaky často vypadají jako banální příznaky, související s věkem.

Prto se třeba bolest zad u člověka, který prodělal onemocnění zhoubným nádorem, musí řečšit uplně jinak než u doposud zdravého. Koastní metastázy se nejčastěji objevují u mužu u nádoru perostaty, nebo u žen u nádoru prsu. pokud má muž problémy s močení spokené s bolestmi zad, je to důvod k nácvštěvě lékaře. Pokud má žena hmatný nález prui nebo zvětšenou uzlinu a bolí jí záda, měla by jít co nejčív k doktorovi. I když samozřejmě ne každá bolest v zádech znamenbá hned onkologickou diagnozu.

Karcinom prsu taklé rdr metastázuje do mízních lymfatických uzlin  což je pod paží nebo nadklíček,

 

 

STRES U LÉKAŘE ZMÍRNÍ DOPROVOD

Nemocný člověk je někdy tak vystresovaný, že není s to dopbře komunikovat s lékařem.  Zvlášt když má neobvyklé problémy, které ho děsí, nebo existuje podezření na vážnější diagnozu. Pokud je to jen trochu možné, vezměte si do ordinace nebo do nemocnice doprovod. I kdyby měl sedět v čekármně vítwe, že je blízko někdo, kdo vás podpoří třeba dobrým slovem. Pokusd ale chcete, muže ale jít svámi skoro ke všem výkonum a vyptat se na všechny detaily léčby a vysvětlení diagnozy, když se sami na kladení otázek necítíte. Většinou nemocní doprovázejí jejich blízcí, ale muže jít i o profesionální doprovod ze strany některé asistenční služby. tito lidé samozřejměj nesmějí o tom co se dozvěděli nikde mluvit., Určitou výhodou je, že nejsou citově angažovány, takže budou jednat racfionálněji než vyplačšený příbuzný. Na druhou stranu ale doprovod blízkého člověka znamená ale pochopitelně větší emocionální podporu.

Většinou pomocí při pobytu v nemocnici jsou dobrovolníci, kteří se věnují pacientum. V případě, že se na lužku ocitnete na delší dobu nebo s vážnější diagnozou, určitě se na dobrovolníky informujte, dokážopu nemocného člověka opravdu hodně psychicky podpořit. Děti rozhodně ocení přítomnost rodiču. Pokud není možné být s nimi v nemocnici, je dobré je alespoén deně navštěvovat., Ubytování ale ruzné asistence, ba i nákupy pro nemocné, se také dají zajistit pomocí pojištění.

 

 

ŽÁDNÝ STRACH Z PŘECHODU                       26.8.2017

I když v naší kultuře nepovařžujeme období menstruace za čas, kdy je žena nečistá, většina bere měsíčmí krvlenácení jako trochu obtěžující. Hygienick,é potřeby stojí peníze, člověku není uplně do skoku, Když ale pravidelný cyklus ustane, žádné nadšení to také nevzburlu, Stím souvisí i vzestup hladiny cholestodí. Přechodu se většina žen bojí.

Monopouza se obvykle dostaví kolem 50roku. Přesný věk je velm,i individuální, závisí na genetických faktorech, na kontituci i na zpusobu života. Stejně se také liší pocity, jalk žena přechod prožívá. Některé ženy nemají žáídné potíže, jibné si stěžují na návaly horka, pocení a naspavost, větší unavnost a snížení chuti sexu. Častým prob,lémem je také inkontinence.

Pokles tvorby ženských hormonu muže mít i jiné následky. S monoupouzou je třeba spokjena i změna procesu ukládání tuku. Významně přibáývá obézních žen. S tím přibývá i vzestup hladiny cholesterolu, a ostatních tuku v krvi, což zvyčuje riziko srdečních a cévních onemocnění.

Ženy by se ale o to co je čeká, měli zajímat i před samotným příchodem hormionálních změn, Snížit toto nebezpečí přechodu lze molžno i bez asistence lékařu dietou a pohybovou aktivitou. cvičení zaměřené na posilování svalu pánevního dna, pomuže oddálit i další společensky nepříjemnou hrozbu přechodu- inkontinenci.

Prevenci možných dusledku hormonálních tzměn, v přechodu spočívá v upravení jídelníčku. Je dobré zvýšit podíl zeleniny a ovoce, vyvarovat se příliš ostrých a tučných jídel, dodržovat vydatný pitný režim. Lékaři doporučují rovněž omezit konzumacvi alkoholických nápoju, kávy a uplně přestat s kouřením. Pero zmírnění nepříjemných projevu klimakterias excistuihí na trhu volně prodejné nehjormonální výrobky.

Velmi zásadní ropli v tom jak žena přechod snáší, hraje psychika. Žena po padesátce by si měla uvědomit, že přechod není nemoc ale nové období. Už jen to že se ho dožuije je důvod k radosti.

V hiostorii se o přechodu mluví velmi málo i proto, že jen málo žen svou poslední menstruaci přežilo. Ty dnešní ale po monopouze žijí stekjn+ě aKTIVNĚ,  mnohé díky tomu že děti jsou již odrostlé, ješt+ě aktivněji než před ní.

 

 

 

V LÁZNÍCH LÉČÍ I TICHO A POMALOST                   

Přírodní zdroje, jako jsou termální i studené minerální vody, peloidy, slatina, rašwelina nebo bahno, přírodní plynmy nebo klima, stejně jako fyziklální a jiné metody léčí. Balnoterapie mná u nás staletou tradici a českíé lázenství má i v zahraničí vysoký kredit.

Moderní lázeňská léčba je komplexní- využívá púroéstředky balneoterapie, klimatoterapie, fyzikální terapie, elektroterapúie, a mechanoterapie, kinezioterapie nebo psychoterapie. Významnou roli má samotný lázenský režim. Podstata léčby spočívá v přeladění organmismu vlivem sérií nových podnětu v novém prostředí. Spojením lékařské vědy se silou přírodních zdroju u nás vzniklůa celá řada unikátních lázní a léčebný pobyt v nich se stal nepostradatelnou součástí modernmí medicíny. Lázenská péče vbýrazně napomáhá zlepšení zdravotního stavu, posílení imunity a regeneraci organismu.

na místo chemických léčiv nabízí lázeňská péče návrat k přírodě a jejímu bohatství. Blahodárné pusobení lázenské kury přetrvává po delší dobu jejího ukončení. Navíc v porovnání s klasickými chemickými léky nehrozí negativní vedlejší učinky.

do láízní také stále víc lidí nejezdí kvůli léčbě svých chronických chorob nebo rehabilitovat a regenerovat po operacích ale za prevencí, regeneraci nebo omlazení organismu. Mýtus že lázně jsou vhodné jen pro nemocné a seniory, je už překonaný. Hektické tempo dnečšního života a vysoké nároky na výkon nutí lidi věnovat čas i prostředky k tomu, aby si kondici udrželi.- Lázně jim nabízejí spoustu welnes programu, mnohdy i cíleně zaměřeny na m,anažery nenbo pro lidi se sedavým zaměstnáním nebo pro ženy.

Klíčový význam pro učinek lázeňských procedur má i pozitivní změna prostředí,. Už za branami lázeňského areálu, zejména v těch menších lázních, člůověk vnímá zcela kjiný rytmusl. Léčí tu nejen ticho ale i pomalost. V mnohých je též součástí terapie i okolí, lázně bývají zasazeny v krásné krajině a procházky a výlety přispívají k krásnému vyladění. Třeba v Jánských lázních je možnoé ke svým lůázenským procedurám vypořítat i pusobení horského vzduchu a výlety k vrcholkum Krkonoš.

Navíc výlet krásnou krkonošskou přírodou doplní masáže nebo boleti zad. Při procházce s holemi se protáhnou nejen svaly, rozhýbou zatuhlé klouby,. ale vyvětrá se i hlava. Ta přetížená starostmi a napětím, totiž lázně mnohdy potřebuje nejvíc.

 

 

KLUCI SE ZRANÍ ČASTĚJI

Rozjíévené děti se po prázdninách obtížně adaptují na svěrací kazajku- školního režimu. I proto roste počet urazu.

 

 

BOMBA V KRVI

Porucha srážlivosti krve je jako nášlapná mina v organismu, může způsobit třeba plicní embolii. Každý rok umírá v Evropě 500000lidí. Zac těmito prob,lémy mohou být vrozené mutace., přítomné v koalitačním programu V, ktwerý se na procesu srážení krve významně podílí.

Včasné vyšetření dědičných mutací faktoru V, které zvyšují riziko žilní a plycní trombozy, plicní embolie, může opdhalit riziko krevních sraženin. Riziko dále nepříznivě ovlivnuje především těhotenství, operativní zákroky, imobilizace a kouření, obnezita nebo užívání hormonální antikoncepúce-.

 

Když se napiju alkoholu zrudnu v obličeji?

Alkohol a jeho metaboliky vyvolávají rozšíření kožních cév v obličeji, proto dochází k začervenání,. jež je přechodné a zcela vymizí. Výrazné tendence k zarudnutí na ruzné podněty mají lidé s diagnozou růžovky.

Princip je obdobný- v rozšíření kožních cév. Léčba je obtížná, doporučují se krémy z řad léčebné kosmetiky pro plet se sklonem k začwervenání a zmírnění projevu též poskytuje ošetření cévním laserem.

 

 

DOSTATEČNÝ SPÁEK I V KRÁTKÉ NOČI                      20.8.2017

At je letní noc pod hvězdami jakkoli krásná, do postele musíme. Spát je pro normální fungování organismu normální a nutné. Bez spánku vydrží moze 2-3dny, potom prostě vypoví službu.

Celosvětvé výzkumy dokládají, že se lidstvu spánek trvale zkracuje. Spíme málo a to se odráží na našem zdraví, kromě psychika trpí zejména imunita, na výkonu,m v práci, i na vztazích.

Příčinou nespavosti může být stres dlouhodobé psycvhické problémy, ale takmé chronická unava a špatná životospráva. Nespavost také muže být zpusobená nadužívaním určitých látek, jako je třeba kofejn, léky nebo alkohol. Problémy se spánkem však mohou signalizopvat, případně doprovázet i některé závažné problémy a choroby, třeba roztroušenou sklerzu nebo Parkinsonovu chorobu.

Na probdělé noci si stěžují hlavně starší lidé. S věkem totiž v těle postupně klesáí hladina hormonu melatinov. Ten řídí biologické a především hormonální funkce oranismu a chrání tělo vůči stresu. Tvoří se za tmy a jeho produkce je nejvyšší o pulnoci. Idešální čas spánku je od 22hodin, kdy nejvíc regenerují nadledvinky, tedy orgány, ktrér jsou odpovědné za tvorbu stresových hormonu, a vůbec se významně podílejí, na regulaci hormonálního systému. Dostatečný spíánek v tuto dobu zvyščuje odolnost vůči stresu a snižuje jeho vliv na organismus.

Duležité je ulehat pokud možno vždy ve stejnou dobu. V létě i v zimě. ve všední dny a o víkendu, stejně jako na dovolené. Pravidelnost je jedno ze základních pravidel spánkové hygiény. Mezi mylné domněnky patří, že dobrým zpusobem, jak se před spaním uvést do klidového režimu, je večerní sledování televize.

Ke sloánkové hygiéně patří i dobře vyvětranáí místnost, postel s roštwem, vhodná matrace a výběr lužkovin. Hlavně v létě nesmí být moc vedro.

Klidnému usáínánmí často brání plný žaludek, jíst bychom proto měli 1-2hodiny před spaním. také poctivě vybírat potraviny a nápoje. Pokud se najíme na noc, udržujeme v chodu trávicí trakt včetně jater, což se muže nehgativně projevit na regeneraci. Alkoholm i proto spánku rozhodně nepřeje.

Hrnek na dobrou noc- babské recepty na dobré usnutí radí vypůít hrnekl teplého mléka třeba i s medem, nebo bylinkový čaj.

Desetiměsíční syn, se nmarodil s ohněm na levé tváří. Tchýně říká,. že na operaci je času dost, že to samo zmizí ale já se bojím, že by ho to mohlo psychicky poznamnenat.

Že se malým dětem kožní problémy ztratí samy řešení je proto možné odložit, je bohužel rozšířený mýtus. Ve skutečnosti je to právě naopak. Čím dřív vaše dětátko uvidí dermatolog, tím lépe pro všechny. A žádnmé operacve se nebojte, ohen se dnes odstranuje lejsrem maximálně šetrně.

po dovolené se mi v dekoltu objevili hnědé skvrny. Je to nebezpečné? Jde nejspíš o pigmentové skvrny vyvolané slunečním zářením. Nem izící flíčky ale muže způsobit i hormonální nerovnováha nebo vyší věk. Tyto skvrny sice nevypadají hezky, jsou alůe zdraví neščkodné. Nejlépe je odstraní leser., Podzim a zima jsou pro to ideálním obdobím. Doporčuji ay jste si všechna, stará i nová znaménka nechala po létě zkontrolovat.

 

ČEKÁ VÁS OPERACE LÉKAŘUM NELŽETE                       12.8.2017

Když musíme pod kudlu, naopadají nás snad všechny možné katastrofy. I těm se ale dá i z většíé části vyhnout. Poradíme vám, jak na to.

Zdraví je to nejcenější co máme. I když se snažíme dělat vše pro to, abychom si je udrželi občas nastane situace, kdy se musíme svěřit do rukou chururga, v tu chvíli se začneme bát. Vždy se totiž jedná o zásah do přirozeného chodu organismu, což má svá rizika. Rozhodně váas ale nehodláme strašit spíš naopak. Když dopředu víme co nám hrozí, mlůžeme n+ěkterá rozika z nich minimalizovat. Určitě nepodlehnete strachu aTchbýně říká,  nersnažte se operaci vyhnout. Vždyt je od toho aby vám ulevila.

Komplikace mohou nastat při anestezii, kdy dojde k vdechnutí tekutiny nebo části potravin do pliy. To pakl muže mít vážné až fatální následky. Tomuto roziku se u všech plánovaných operací vyhýbáme tím, že po jisrtou dobu před zákrojem je zakázáno jíst a pít.

Problém mužou mít kuřáci- pokud máte křečové žíly, lékař vás upozorní na riziko pooerační žilní trombozy, jedná se o tvorbu nebezopečných krevních sraženin. Možnost jejího vzniku se dá snížit nejen podáním správných léku před operací a po operací. nohy se také bandážují nebo používají kompresní ponožky. Není to sice žádný modní doplněk, o komfortu nemluvě ale pokud vám lékař řekne, že jsou ve vašem případě nutností neasymluvejte,

Bojíte se infekce? Dnes se opravdu uzkostně dbá na sterilitu, používaných nástroju a také se, během operace používají antibiotika. Tkm se léjaři snaží snížit její vzniku na minimu. co se vám ale muže přihodit je, že se vám po procitnutí bude huře dýxchat. Zvláště kuřáci s tím mívají problém, musí býrt proto po operaci ponecháni delší dobu na plycním ventilátoru. Kouření proto v žádném případě nezapírejte,.

Velkým šokem pro lidi bývá to, že po zákroku postižené místo necítí nebo je nepříjemně brní. Je to zcela normální a nemusí vás to ani trochu vyplašit. Závisí to na typu a závažnosti operace, Znecitlivění v místě řezu a jeho okoláí po nějaké době vymizí. Existuje také možnodst že malý, ale opravdu jen hodně maklý kousek kuže zuatane necitlivý pořád. Není to nebezpečné a  nemělo by vás to niak omezovat.

V neposlední řadě je nutné zmínit otoky, modřiny a jizvy, které se vám po operaci vytvoří. I ty jsou zcela běžné. Pomohou vámn s nimi studené obklady,. Na jizvy existují masti, které vám zcela jistě lékař doporučí.

Shrnuto a podtrženo- operace potká nejednoho z nás. lékařum ale vždy řeknete všechno,.  nic nezastírejte a poslouchejte všechny rady a zákazy.

 

 

SPOLKNOUT TABL"ETKU NWENI SNADNÉ

Polykání pilulekj dělá problém nejen dětem, ale i mnohým dospělým. jENŽE CO DĚLAT,  když je prostě do sebe nějak dostat musíte. Máme pro vás několik rada tipu.

Pokzud to děláte tak, že jí rozdrtíte a spolknete,

 

 

JAK SI ZVYKNOUT NA ZUBNÍ NÁHRADU                        8.8.2017

Když vám někdo řekne že potřebujete zubní náhradu, pravděpodobně vás to nepříjemně překvapí. Není se ale třeba obávat. Zubní náhrady používají miliony lidí a žijí plnohodnotný život. Stačí mít jen ty správné informace.

Ztráta zubu je sice nepříjemná., ale dá se elegantně zvládnout. Díky nabídce kvalitní materiálu a doplnku můžete v krátké době pokračovat v aktivitách. které máte rádi.

Není se čeho obávat-  Co všechno vás při přechodu na umělý chrup čeká? Zubní lékař se s vámi teprve domluví, jaký typ náhrady se pro vás hodí. Někldo potřebuje částečnou, někdo uplnou zubní náhradu. V každém případě zubní technici vyrábějí zubní náhradu podle otisku dásní. V ustech nesmí nic tlačit anmi překážet. Přesto se raději připravte na to, že si na náhradu můžete zvykat i několik týdnu.

V prvních dnech si lidé často stěžují na podrážděmní dásní, nadměrnou tvorbu slin nebo horší výslovnost. Ze začátku se proto doporučuje nosit ho co nejčastěji. Aby jste si na nové vjemy co nejrychleji zvykli. Vhodné je jíst měké potraviny a teprve postupně zařazopvat tvrsdší kousky. Také dávat pozor na teplotu jídla, již jde obtížněji odhadnout.

Pokud huře artikulujete, čtete si nahlas nebo nacvičujte těžší slova před zrcvadlem.

Fixační krém je základ- při přechodu na zubní náhradu můžete vnímat i potíže s upevněním zubní náhradym  která se při jídle nebo smíchu uvolnuje, dostávají se pod ní zbytky jídla. Což je nepříjemné především pro dásně, jež se tam mohou podráždit či otlačit. K tomu aby jste se na náhradu mohli plně spolehnout, vám mohou pomoci fixační krémy. Zubními lékaři je nejdoporučovanější Corega.  Aplikuje se v malém množství na očistěnou, a suchou zubní náhradu a pak 12hodin pevně drží v ustech.

Každý umělý chrup je třeba správně vyčistit. Zbytky jídla odstzraníte měkým kartáčkem, následně ostatní nečistoty včetně veškerých bakterií, zpusobující zápach z ust pomocí čistících tablet, které rozpustíte ve sklenici teplé vody. Náhradu v ní nechte po dobu doporučenou výrobku.

I když vaše pocity ze zubní náhrady mohou být zpočáítku rozporuplné, věřte že brzy oceníte komfort., který nová situace přináší. O všem se můžete poradit se svým zubařem.

 

 

EOTIKA NENÍ PRO MIMINA                            29.6.2017

Dovolená v cizině nezřídka i v exiotcké, je u nás stále častější. Loni se tam vydalo strašně moc lidí. Nebuidou mezi nimi zřejmě chybět ani rodiny s malými dětmi. 

Nesporný přínos poznávání cizích zemí, pobytu u mořwe nebo v horách v případě kojencu a batolat lékaři zpochybnují. Kromě unmavného cestování jim totiž v exotické cizuině hrozí riziko nákazy. Z minulích let jsou bohužel známé i případy umrtí. Nejčastějšími zdrAVOTNÍMI  problémy u dětí jsou ( podle frekvence výskytu) akutní prujem, kožní problémy, horečky, nemoc dýchacích cest, chronický prujem a infekce močových cest. Čím nižší věk, tím vyší výskyt nemoci.

Stupe rizika a pravděpodobnost nákazy nezávisí jen na navštívené zemi, ale i na dalšíách faktorech, jako jsou délka a učel pobytu, plánované výlety a aktivity, způsob ubytování a stravování se, míra kontaktu s místní populací, roční období a samozřejmě zdravotní stav cestovatele a jeho věk.

I když mužer být cestování pro dítě bez zdravotní problému velmi pozitivní zkušeností, musí mít svá pravidla. V úvahu je třeba vzít pruběh těhotenství a porodu, přesný věk dítěte, aplikované vakcíny a stav imunity, užívané léky, předchozí nemoci a další faktorty.

Když cestujete s malými dětmi!!!

s dětmi mladšími jak pul roku nelétejte letadlem.

Na cesty se vydávejte s dětmi očkovanými všemi hrazenými vakcínami, využijtwe i nepoviné pneumokokové vakcíny a co nejvíce počet vakcín hraszenými rodiči.

destinace v exotické cizině vybírejte po konzultaci s odborníky na cestovní medicínu tak, aby malé dítě nebyklo vystaveno rizikum nákazy.

Prop cesty s dětmi volte země a oblasti, kde je uroven akutní pediatrické péče alespoň přibližně porovnatelná s Českou republikou.

Před cestou a během ní dávejte dětem užívat probiotika, aplikujte dětemn i v evropských destinbacích, účiný repelent. .

 

LÁZENSKÉ PŘELADĚNÍ                    28.6.2017

Zvyk králu, knížat a jejich dvoru a později také společenské smetánky bez modré krve pobývat v létě v lázních se znovu ujal. nejsme sice tolik zdevastovaní zhýralím životem, ale k duvodu k relaxaci máme i tak dost.

Příroda a její zdroje, minerální prameny a rašelina, slatina a bahno, i příjemné klima českých lázní, poskytuje nejen možnost zlepšit zdravotní stav mnoha chronických nemocných, ale mají také preventivní učinky. Lázenská péče výrazně pomáha k posílení imunity a regeneraci organismu. její posílení přetrvá delší dobu po ukončení, mnozí proto pobyty opakují. Navíc s porovnámí s klasickými chemickými léky, nejhrozí negastivní vedlejší účinek.

Vedle využití síli přírodních léčivých zdroju, které se v jednotlivých lázních léčí, tuzemští a zahraniční návštěvníci ocenují, vysokou odbornost profesionálního personálu. púoziticvně na psychiku a tak i na stav těla působí také utěšené prostředí lázní a celkové zklidnění životního tempa. ˇAS tu plyne pomalu a už po pár dnech člověk cítí, že se přeladil na jinou frekvenci.

Lázně v Čechách léčí nemoci pohybového aparátu, trávicího systému, poruchy močovbého ustrojí a gynekologické potíže,. Přispívají i ke zlepšení stavu onkologických onemocnění, potížích oběhového systému, kožních nemocech, nervovbých opnemocnění a obezitě. Významnou roli hrsjí při léčbě a prevenci problému dýchacího ustrojí.

Lázenské pobyty také řeší nemoci civilizační, jako je třeba obezita dospělých a dětí.

 

 

BĚHÁNÍ S BYLINKAMI

Nejčastější onemocnění, se kterým se potýkáme o prázdninách a dovolených, jsou střevní potíže. Mají dokonce zvláštní označení, cestovní prujem.

Faraonova kletba- postihuje 40-60% turiustu směřujících do troppu asuptropu. mnohdy ale není potřeba cestovat někam daleko. Prujem muže vzniknout i v hygienických berzpečných zemích nebo dokonce i v domácích podmínkách. Stačí změna denního režimu, stres a jiná strava.

Za cestovní prujem se označují 4 a více řídkých stolic provázejích alespoň jedním z dalších příznaku střevního onemocnění, jako je nevolnost,. zvracení a horečka-. Rozdílné příznaky závisejí na pruvodci. Vážnější průjmy jsou zpuisobeny bakteriemi, viry nebo parazity. U cestovních prujmu a funkčních střevních poruch dochází vlivem abnormální střevní pohyblivosti v sekreci v tlustém střevě a druhotné poruše bakteriálního osídlení, proto dlouhodobé podávání antibiotik není na místě. Dostateční příjem tekutin  a šetřící dieta jsou základním prvkem léčby cestovního prujmu tradičně SE OSVĚDČILA  fotofarmaka.

 

 

MÉNĚ KOUPAT A VÍCE MAZAT

Dětská pokožka je často užívané synonum hebkosti, ale také citlivosti a zranitelnosti. Poškodil je jí snadné.

Typický kojhenecký problém jsou opruzeniny. Snadno vzniknou a huž se likvidují. Maminky na netu vedou vášnicé diskuze, kteráý z mastí je nejlepší. Pomáhá nechat miminko co nejdéle bez plenek, třeba ve velkém tričku a v postýlce s několika ochranými vrstvami. Nepoužívwst vlhčené ubrousku a postižená místa umývat jemně, vlažnou vodou.-

 

 

 

CM A UC- ZÁKLADNÍ POJMY                       10.5.,2017

Pod pojmem idiopatické střevní pzáněty rozumíme postižení střeva, která jsou zpusobená zánětem. postihují bud sliznici ulcerozní kolitida, nebo cekou střevní stěnu crhnova choroba, jen konečník a tlusté střevo UC, nebo kteroukoli část trávicí trubice od jícnu po konečník MC, příčinu těchto onemocnění neznáme, ( proto idiopatické- neznámého puvodu). Jisté je že předpoklady pro vznik těchto chorob jsou vrozené.  K propuknutí potom vedou faktory zevního prostředí- diení, infekční, pschické třeba stres, případně jiné onemocnění které muže pacienty oslabit.,

Crhnova choroba.- je zánětlivé onemocnění, které se vyskytuje nejčastěji v oblasti tenkého či tlustého střeva nebo která z konečníku, může všakj postihnout i kteroukoli část trávicí trubice i mimostřevní orgány. Toto postižení je segmentální, střídají se zdravé a nemocné useky střeva. Crohnova choroba postihuje celou střevní stěnu po celé její šíři, z tohoto duvodu muže dojít ke vzniku spojek mezi střevními kličkaMI NAVZÁJEM  a střevními kličkami s povrchem těla či jinými orgánypíštělemi, mlhou vznikat i abscesy.

Ulcerozní kolitida- jedná se o zánětlivé onemocnění tlustého střeva, která postihuje vždy konečník a přidruženou ruzně dlouhou část tlustého střeva, tenké střevbo nepostihuje. Šíří se vždy kontinutálně, nestřídají se zdravé a nemocné useky jako u criohnovy choroby.  Toto onemocnění postihuje střevní sliznici, netvoří se proto píštěle a abscesy, Projevuje se většinou s průjmy s příměsí krve, u těžkýxch forem bolestmi břicha, horečkou a schváceností.

ZÁKLADNÍ INFORMACE O IDIOPATICKÝCH STŘEVNÍCH ZÁNĚTECH PRO PACIENTY:

Crophnova choroba a ulcerozní kolitida jsou idiopatické střevní záněty to znamená zánětlivé onemocnění trávicéí truibixce, jejichž příčinu neznákme idiopatické. Tím se liší od střevních zánětu specifických, které mají známou příčinu. Dalšími onemocněními, které mohou tyto záněty napodobovat, může báýt celiakie, která vzniká pusobením lepku na sliznice tlustého střevam, poistižením tenkého a tlustého střeva ozářením, 7

Skutečnost že neznáme přesnou příčinu onemocnění však neznamená, že neznáme ani lék, který by tyto choroby uspěšně léčil. Naše léčba neléčí příčinu, ale symptomatická to znamená, že léčíme pouze příznaky onemocnění, případně jeho následky čři komplikace. Idiopatické střevní záněty jsou onemocnění, kteří se medikamentozně nedají zcela vyléčit, ale lze dosáhnout dlouhodobé remise, která prakticky odpovídá vyléčení. Obě choroby mají mnoho společného ale liší se tím, kterou část střeva postuihují, do jaké hloubky postihují střevní sliznici.

Crohnova chorovba- postihuje celou trávicí trubici od ust po konečník, ale umístění v ustech a jícnu je velmi vzácné, Crohnova chorova byla poprvé popsána v oblasti napojení tenkéhjo a tlustého střeva na konci tenkého střevam Typůické pro tuto chorobu je, že postihuje vždy pouze určitý usek tenkého či tlustého střevam useky mezi jednotlivými segmenty mohou být zcela zdravé, ( tím se v typických případech liší od UC).

Pro crohnovu chorobu je typické také to, že zánět postihuje střevo do hloubky, v celé šířce stěny, proto má sklon k tvorbě píštělu a abscesu ( to je další odlišnost proti UC).

Píštěli jsou spojky mezi střevem a dalšími orgány, mohou spojovat jednotlivé střevní kličky mezi sebou, dále střevo a kuži, ustí na povrchu těla, močový měchýř či pochvu. )

Abscesy jsou dutiny vyplněné hnisem, kterčímž vznikají srusé mohou vznikat v celém těle, nejčastěji však mezi střevními kličkami., v břišní dutině a okolo konečníku. Mohou být prvními příznaky crohnovy choroby.

Vzhledem k tomu, že zánět prochází celou střevní stěnou, po léčbě má sklon k jizvení, dochází ke zužení prusvitui střebva v možnosti vzniku střevní nepruchodnosti. Střevní kličky postižené zánětem mají tendenci se spojovat, číémž vznikají srůsty mezi jednotlivými střevními useky tím roste možnost dalšího spojení střevního prusvitu čí píštělí. 

 

 

ZAČÍT VČAS S INTENZIVNÍ LÉČBOU CUKROVKY                      27.4.2017

Čestí cukrovkáři se o svůj stav zajímají velmi málo. Často ani neznají hodnoty svého krevního cukru. Vyplynulo to z aktuálního výzkumu mezi pacienty. o

Výsledky výzkumu ukazují, že prvě nedostatek informací bývá důvodem, proč mnozí diabetici nevyužívají moderní zpusoby léčby. Cukrvka přitom patří mezi nemoci, jejichž léčba postupuje mílovými kroky vpřed. Ještě před pár lety si lékaři nevěděli rady s neustálím kolísáním cukru u diabetiku. Moderní inzulíny t řeší za ně. Poslední dva roky mají nový lék, u něhož se inzulímn uvolnuje postupně, a tím se postupně minimalizuje riziko hy\peglimií. U pacientu tyto léky dostali, soro o polovinu dostali hypogly\kemické příhody,.

Nemocní se podílejí na léčbě- možnosti léčby nejsou rto jediné, o čem čestí diabetici nevědí. mnozí netuší, že na uspěšnosti léčy se sami výrazně podílejí.

klíčová je kompezace- Cukrovku zatím neumíme vy,léčit, prto je klíčoví je správně kompenzovat. z našich dlouhodobých šetření prospívá,

Př nedostatečné léčbě hrozí komplikace.- komplikace spojené s nemocíé dokáže, mnohdy až o desítky let, podržet spolu s individuální léčebných cílu také změna životního stylu, zejména unytek váhy. Přesto víc než třetinu diabetiku přiznává, že se léčebnými doporučeními svého lékaře řídí jen částečně, nebo se jimi neřídí vůbec,. Doporčuje se začít s léčbou co nejdřív.

Zjistilo se totiž že i intenzivní léčba cukrovky, pokud s ní pacient začne hned v počátku nemoci, odsaluje vznik komplikací, jako kjsou slepota, nemoci srdce a ledvin. nebo dolmní ampuřtace dolních končetin. Největší rizika cukrovky spočívají prvě v pozdních komplikacích. Velmi přitom zákeží na tom, jak dobře cukrovku léčíme v posledních letech.

tělo si to pamatuje a podle informací se pak komplikaceprjeví více nebo méně. Prto se snažíme pacienty zachytit včas, začíét je hned léčit. pokud se pacient neléčí, objeví se komplikace projeví velmi brzo.

Inzulín nové generace- Zejména novbá generace inzulínu život pacietu vyrazně usnadnuje. Inzlínj se z nich pozvolnaq uvolnuje po dobu 24hodin, tkže paciet nemusí stále řešit komprmis mezio svým léčebným cílem a roizikem hypoglykemie jako při klasické léčbě.

Nedávné vývoje v léčb+ě cukrovky zároveň dokázaly, že inzulín zdaleka není řešení jen pro těžké diabetiky. Odborníci nyní doporučují zahájit léčbu inzulínu dřžív neponechávat pacienty na lécík v situaci, kdy tato léčba nijak neprspívá. k dosažení jejich léčebných cílu.

Co dělat při hypoglykemii- Diabetik, který sio všimne příznaku hypoglz provozu poykemie, ( pocení, třčest, nebolnost, bolení hlavy, uzkost a závratě), by měl nejdřív zamířit ke glukometru. Zjistit, zda je hodnotza cukru skutečně nízká. pokud ao pomuže vypít sadký čaj,. Sladký čaj dodá energii než čokoláda, která se v žaludku rozpustí dlouho.

Při těžké hypoglykemii, muže nastat porucha vědomí nebo uplné bezvědomí-. Pak mozek diabetika vypíná, prtože nenmá palivo cukr. Stzejbně tak je vyřazen z provozu polykací reflex, tajže už v tét fázi už sladký nápoj nepomuže. Zavolejte záchranku.

můžete také vložit mezi tvář a dásen kostku cukr. Bude však trvat déle než se rozpustí. A pozorna vdechnutí. Dýdchací reflex totiž zustal nma rozdíl od polykacího zachován.

 

ALERGIE                           18.4.2017

Alergie není onemocnění dětí, může propuknout kdykoli.

Kýchání, smrkání, vyrážka, dušnost, stažení průdušek, pokles krevního tlaku. to jsou jen některé z projevu alergie, kterou v dnešní době trpí stále více lidí. Co se pod pojmem alergie stále skrývá?

Alergie je chybná, nepřímá reaklce imunitního systému na podněty vnějšího prstředí, které jsozu za normálních podmínek neškodné.

imunitní systém má za úkol nejen obranui organismu proti infekcím, a rozpoznání a likvidace starých, či janak změněných buněk v organismu, ale též toleranci proti strukturám k tělu vlastním nebo látkám z prostředí, které organismu neškodí. pokud je míra této tolerance porušena, organismus reaguje nepřiměřeně a dochází k chybným imunitním reakcím. Jsouli namířené proti vlastním strukturám tělu, vzniká autoimuní onemocnění, jako třeba artrozam, lupénkam a jiné nemoci.

Jsou naopak imunitní reakce nanměřené proti běžné látce z běžnoého prostředí, na kterou by organismus nepřiměřeně reagovat neměl, hovoříme o alergii.

Co je antigen? Anbtigent je jakákoli látka, která je schopný vyvolat v těle imunitní reakci. Alergen je antigent, které v těle působí alergickou reakci, tedy antigent pro zdravou populaci neškodný, ale pro alergika vyvolává reakci.

V souvislosti s potravinami je třeba zmínit, že někdy se potravinová alergie chybně zaměnuje za potravinovou nesnášenlivost ( třeba nesnášenlivost na mléčnou laktózu). Rozdíl je v tom, že alergie hje vždy vyvolána iminitní reakcí, zatímco nesnášenlivost vzniká na základě jiných mechanismu.

za nejčastější potravinové alergeny- jsou pokládány- mléko, vejce, lepek a jiné. Mlékoé jako alergen působí zejména u kojencu a malích dětí. Pokud mléko nesnáší dospělí, většinou se nejedná o alergii na mléčnou bílkovinu, aler intoleranxci laktozy.

Aereny mohou být často zkřížené to znamená, že třeba člověk alergický na mléko má alergii i na soju. Zkříženy mohou být i alergie i na některíé druhy pylu.

Alergická reakce nikdy nepropuká s prvním styku s alergenem. Nejprv totiž musí dojít k sentzibilizaci. Setkáli se jedinec s alergenem poprvé, jeho imunitní systékm ho nejprve musí vyhodnotit jako nebezpečný, poté se připraví na reakci, která nastane až při dalším opakovaném styku s ním.

Jaká jsou nejčastějščáí alergická onemocnění? Alergická rýma- může být sezónní, ale časztěji se vrací v pruběhu roku. Nebo je chronická. Vyznačuje se čirým výtokem z nosu, opakovaným kýcháním a ucpaným nosem. Příznaky mohou být ruzně siolné, někdy může být přítomen společně s rýmou i zánět spojivek. Alergická rýma se většinou nevyskytuje u malých dětí, nejčastěji propuká v pubertě nebo rané dospělosti. Rýmu je vhodné nepodceňovat, , protože neléčená alergická rýma může způsobit vznik astmatu,.

Astma- je zpusobeno stažením hladkých svalu průdušek,  otokem sliznice dýchacích cest a tvorbou hustého hlenu. To všechno ztěžuje dýchání zejména výdech, při kterém  se objevují pískoty a chronický kašel. Neléčené astma muže vést i k ohrožení života. Výskyt astmatu se bohužel v poslední době vyskytuje častěji u dětí i dospělích, a to zejména ve městech se znečistěným ovzduší.

Kopřivka- je krátkodobé poškození kůže projevující se zarudnutím a poupínky a může být doprovázeno také otoky. Pokud je poškození kuže dlouhodobé a chronické, jedná se o atopický ekzém. Ekzékm bývá z jedním prvních příznaku alergie u dětí. Kůže je velmi suchá a pokrytá červenými, silně svědivými pupínky, puchýřky až šupinkami. Škrábáním se příznaky zhoršují. u dětí začímá ekzém nejčastěji na tvářích nebo na bradě, ale může se rozšířit po celém těle.

 

 

DIGITÁLNÍ ÚNAVA OHROŽUJE MLADÉ                         7.4.2017

Ještě před několika lety byl pojem digitální unava zraku neznámí. Dnes ale většina lidí u počítače nejen pracuje, ale také se u něj vzdělává, komunikuje s přáteli a rodinou a baví se,. tento nový oční pojem se projevuje opálením a řezánbím víček, pocitem unavených očí, rozmazaným viděnmím, potížemi se zaostřováním a bolestmi šíje, ramen a hlavy. Zatímco riziko běžných očních vad, jako jsou dalekozrakost a jiné, se zvětšuje věkem, u digitální unavy jsou nejvíc ohroženi mladí do 35let.

Duvodem jsou také velké nároky na akomodaci oka- tedy

na blízko, nepřirozený jas a absence mrkání, kteríé jsou se sledování monitoru a displeyu spojený, pomoci mohou časté přestávky.

Mám nízký tlak a při změně počasí mně bolí hlava. Možná by pomohl alkohol ale já nepiju. Existuje na to nějaký přírdní prostředek?

Zatímxco na vysoký krevní tlak existuje spousta léku, nízký tlak se řeší medikamentozně spíše výjimečně. Měla by jste dbát na pitný režim, s kávou ovšem opatrně,. vhodnější je slabý černý nebo zelený čaj. Z doplnku stravy mohu doporčit ženšen, nebo guranu.

Mám artrózu v koleni mazaT chladivým, nebo zahřívacím gelem?

Při artrozwe je dobré kažřdý rok púrodělat kuru chondoprotektivy kloubní výživou. Dbejte na přísun vitamínu C, kteráý zlepčšuje funkční vlastnosti kolagenu. Mazání muže zmírnit příznaky onemocnění, doporučeuji hřejivé byliné masti ( konská nebo konopná mast).

 

 

SLADKÝM ŽIVOTEM PROTI SLADKÉ NEMOCI                          23.3.2017

Dobře jezdte, nestresujte se, hýbejte se a odpočívejte.

Cukrovka. Na to se neumírá, mávne hodně lidí rukou. Neuvědomují si totiž, že toto chronické onemocnění, provází velké riziko komplikací. A mnozé z nich jsou smrtelné.

Cukrovka je nevyléčitelná, ale udržovat jí v normě lze. Základní terapeutické opatření je důležité dodržovat diabetologickou dioetu.

 

 

RESTART NA DLOUHOU TRAT

S letošním nachlazením, virozopu nebo chřipkou se hodně lidí potýkalo týdny a nekonečné týdny kašlání a smrkání nakonec skončilo předepsáním anrtibiotikem. Jarní restard si tak často ordinují ti,. kteří jinak detoxikaci považují za zbytečnou.

Léky totiž akutní chorobu zdolají, ale na druhé= strANĚ ZATĚŽUJÍ JÁTRA A JINÉ ORGÁNY  už beztak dostatečně zmožené. Imunita dostává na frak. Ale nejde o jen o toxiny z léku. Nezdravý životní styl, chemisxcky upravená strava a škodliviny z ovzduší vytvoří oxidační stres, který vede k unavě a předčasnému stárnutí.

Jarní detox by tak měl být měl být nejen pár opatření slouží k okamžitému nakopnutí organismu po zimě ale ideální začátek trvalých změn v životním stylu.

Poznat co škodí- Metod, které mají zaručenmě zbavit tělo toxických látek, existují na internetu stovky. Při jejich výběrem je však nurné zapojit mozek- Několik drastické postpy, jAKO TŘEBA NĚKOLIKADENÍ PUSTY,  by mohli spíš uškodit. Naopak vyloučení alkoholu a cigaret, duraz na pitný režim, zdravá plnohodnotná strava a dostatek pohy\bu na čerstvém vzduchu jedině prospějí. Primárním cílem detoxu je naučit se co našem,u těli škodí, a co ho naopak uzdravuje. Někdio se bude cítit lépe už po týdnu někdo po měsíci, někdo třeba až za pul roku. Záleží hlavně na psychice člověkA,  jak ke změně životního stylu přistoupí a jestli jí skutečně chce.

Síla bylinek- K zlepšení samočístících mechasnismu těla mohou pomoci bylinkové kur\.

 

ANTIKONCEPCE                             17.3.2017

Lékař má léčit nme poškozovat.

I v české republice narazíte na gynekoliogické ambulance, kde vám hormonální antikoncepci nepředepíšou. Jedna z nich je součástí Brněnského centra a naděje. proti početí nabízejí třeba metodui symptoní. pokud se kjedná o jiné duiagnozy,. pero které je antikoncepce předepisiována, vše můžeme řešit jinak, s využitím upravy životosprávy, potravinových doplnku nebo léku, které léčí skutečnou příčinu potíží. V naší ambulanxci se řídíme zásadou  že lékař má léčit, ne poškozovat zdraví svých pacientek. Proto u náís se ani hormonální antikoncepce, an i léky na stimulaci ovulace záísadně nepředepisují, mimo jiné poukazuje na to, že umělé hormony naruší cévní výstelku, dochází k poškození mnoha cílových oránui-ů

I když poškozování bývá pomalé, příznaky u mnohých přicházejí jen pozvolnas jsou ženy,  který je vnímají velice brzy- pocittěžkých nohou, migrény, zhoršení jaterních funkcí, problémy s aplikací kontaktních očních čoček. mnoho žen k užívání antikoncepce má větší sklon k zánětum. a to nejen pohlavních a močových cest. Ale co vidí,m nejzávaqžnmější, i když ne tak časté, jsou potenciálně smrtelná rizika. obeně je známý fakt, že užívání antikoncepce zvyčšuje riziko rakoviny púrku a děložního čípku zyčuje riziko embolie. Každá žena která užívá antikoncepci, je vystavena zvýšenému riziku mimoděložního těhotenství.

 

 

RIZIKO JE U JEDNÉ Z DESETI DÍVEK

Jak vnímáte případná rizika žilní trombozy následkem antikoncepce u mladých dívek? Jsme opatrní. Větině pacientek dporučujeme genetické testy. Nehradí je sice pojištovnaq, ale nejsou zase tak drahé. Základní vyšetření stojí kolem 600korun. Za jistotu že celoživotně vím, zda patřím či nepatřím do rizikové skupiny, pro niž nemusí být ohrožující pouze antikoncepce, ale třeba i gravidita to není tolik.

Setkáváte se s případy, kdy se riziko skutečně proláže? Jistě. Tak u jednbé z deseti testovaných dívek.

Co potm můžete dělat? Jakou atikoncepci doporučíte? Je více možností. Volíme gestagení tabletky, nově máme i pro mladá děvčata i k dispozici nitroděložní tělíska.

Co jsou to gestagení tabletky?: Minipilulky které neobsahují estragony. ty jsou právě tím rizikovým faktorem, pro embolii a trombózu. Gestagační antikoncepce se musí brát pravidelně opravdu na hodinu, aby byl antikoncepční učinek zachován, na rozdíl od klasické antikoncepce neléčí akné, naopak ho v některých případech muže zhoršovat.

Pominemeli rzika žilní, má antkoncepce u mladých dívek i jiná nebezpečí? Můž spiustěta to dost často spoustí, záněty typu mykózy, u někoho snuižuje sexuální touhu. Občas musíme antikoncepci vysadit z duvodu nepravidelného krvácení nebo proto, že dívkák, mění nálady.

Někteříé odborníci poukazují na to, že v mladém věku není dokončený hormonální vývoj anasazení anbtikoncepce vyvolá v organismu zmatek. Rzhodně bychom nepředepisovali antikoncepci na upravení cyklu. pokud pzubertální systém není ještě vyzrálí, antikoncepce ho muže zabrzdit,. Do budoucna to muže přinész potíže s otěhotněním, zvlášt dnes, ženy berou antikoncepci deset patnáct let, první miminko chtějí ve třiceti, diví se že to najednou nejde.

Pokud začne dívka v patnácti letech sexuálně žít, dopúorčít jí hormonální antikoncepci? Určitě jí nevnbucuji. A každopádně si myslím,. že se má na prevenci podílet i muž. Byt dívka bere tabletky, kondom by měl býrt samozřejmostí, protože antikoncepce nechrání proto pohlavně přenosným nemocem.

Kolik bylo nejmladěší dívce které jste předepsala antikoncepci? Měla krátce před patnáctýma naropzeninama. A bylo to spůíš na dporučení dermatologa KVULI VÝRAZNÉMU,  ale opravdu velmi výraznému akné.

 

 

JAK ŘEŠIT PROBLÉMY S NADMĚRNÝM VYPADÁVÁNÍM VLASU?

Během života vypadne člověku zhruba několik 10000vlasu,. Zní to děsivě ale není třeba se obávat, protože je tento jev přizpusoben přirozenou fází obnovy vlasového cyklu. Zbystřit bychom měli v okamžiku, kdy vlasy vypadávají delší dobu a ve velkém.

Dalo by se říci. že kvalita a zdraví vlasu zrcadlí stav celého organismu.  Na vlasech se projevuje nedostatek vitamínu a minerálu, hormonální nerovnováha či začínající nemoc. A mnozí odborníci jsou schopni, dle stavu vlasu daného člověka určit, v jakém fyzickém a psychickém rozpoložení se nachází.

Snad každý člověk na sobě někdy zpozoroval, že mu vlasy vypadávají. Během dne můžete zrrarit až 100vlasu, ale pokud nám v rukách čři hřebenu, zuatávají celé chomáče vlasu považujte padání vlasu za nadměrné a začněte to řešit. Oslabené vlasy a jejich předčasné vypadávání je v dnešní době běžným problémem,. který se projevuje u čím dál mladších lidí. Může to být zapříčiněno podrážděnou pokožkou hlavy, torbou stroupku, lupu či vlivem suchýxch a lámavých vlasu, nebo nedostatečným prokrvením pokožky hlavy a výživových váčku. Samozřejmě že na stavu vlasu se podepisuje také zrychlené životní tempo, stres a zvýšené nároky v práci.

Kdy vlasy padají ženám a mužm- Padání vlasu je zpisobeno u žem a mužu jinými faktory. U žen většinou vypadávání vlasu souvisí s hormonálními výkyvy ( v těhotenství, po porodu nebo v období monopouzy). U žen i mužu je však NEJČASTĚJÍM DUVODEM DĚDIČNOST,  ŠPATNÁ KRWEVNÍ OBĚH, akutí onemocnění, ubytek hmotnosti, diabetes, poruchy štítné žázy, strés, chemoterapie. Mužská plešatost je z 90% dána genetikou, pokud už jí někdo má ve své genetické vývavě, tak pro zabránění jejího vzniku příliš udělat nemůže.

Navíác ztráta vlasu muže mít negativní vliv na psychiku a na svůj osobní život. Ženy osobnmě nesou vypadávání vlasu mnohem huž než muži. Zatímco plešaqtí mužiu na své atraktivitě neztrácí, na ženy je pohlíženo jinak a problémy s vypadávání vlasu jsou pro ně opravdovou psychickou záítěží.

Když za vypadávání vlasu muže testosteron- Velmi často se také stává, že vyší hladina testosteronu v krvi, ničí vlasové kočřínky a vlasy začnou vypadávat. Vlasová cibulka je totiž velmi citlivá na testosteron, .

Stop vypadávání vlasu- pokud již vlasy vám již vypadávají nebo tomu chcete učině předcházet, je vhodné o vlasy začít pečovat kvalitním přípravkem,

 

 

ZODPOVÉDNOST ZA OČKOVÁNÍ MÁ STÁT                     17.3.2017

sále intenzivnější diskluzí o tom, jak dalece je poviné opčkování potřebné a do jaké míry zodpovídá za autismus a jiné postižení, pratalio ministerstvo zdravotnictví. Vzniká tu zákon, který má stát nutit k zodpovědnosti za nežádoucí učinky očkování.

Je to pochopitelné. Pokud rodiče, kteří své dítě nechtějí dát očkovat, je přesto naopčkovat dají, protopže to je zkrátka jejich povinnost, měli by mít záruku, že stát se nějakým zpusobem za bezpečnost vakcín zaručí. A pokusd ona bezpečnost selže, že se k problému postaví čelem. Odškodnění, které by mělo v případě povinných vakcín následovat, zdraví malému pacientovi nevrátí. Ale jde alespoň o vstřícné gesto, které muže zvýšit i nalomenou důvěru lidí k očkování.

Námstek ministerstva zdravotnictví Prmula a vakcinolog dokonce prohlásili, že byt je sepisování zákjona teprve na začátku, je po něm takový hlad, že by měl být schválený i ve zrycfhleném režimu. Není divu. Na rizika očkování poukazují i někteří odborníci.

Očkováním pouze vyměníme nejistou ochranu dočsnou proti pár vybraných nemocem výměnou za sníženou obranyschopnost proti všem infekcím, rziko alergie a imunity, u poškození nervovbého systému. To vše je totiž součásti mechanismu učinosti vakcín- Já osobně se nehodlám očkovat proti ničemu. Jediná nemoc kde bych váhala, je vzteklina v případě púoranění.

Na druhou stranu je jasné,. že v současném světě, připomínajícím stěhování národu, jsme nemocemi ohroženi víc než dřív. Letecká doprava rozšířila spetrum nemocí ze zemí, kde se lidé standartně neočkují. Jsme pouze jediný let letadlem vzdáleny od mnoha smrtelných nemocí.

Odpovědnost státu za případné nežádoucí účinky vakcín  by mělo být samozřejmostí. Je to věc, která není v právním řádu evropských zemí ničím zvláštním. Když stát převezme na sebe tuto zpdpovědnost, může to i zvýšit důvěru v samotné očkování. Je to tajkový totalitní relikt v našem právním řádu, který říká občane konej musíš. A pokud tě top že musíš, někjakým zpusobem poškodí tak se starej.

České děti jsou povině očkované proti devíti nemocem.

 

 

PROSTATA NEPOTŘEBUJE SAMOLÉČBU                   16.3.2017

Rakovbina prostaty se v posledních letwech stala nejčastějším zhoubným onemocněním u mužu v ČR.- Podle odhadu bude vzrůstat počet nemocných i v budoucnu.

Nemoc nemá v počátcích žádné příznaky a odhalit jí mužem, pouze vyšetřením, příznaky, jako jsou zdánlivě běžné bolesti zad či potíže při močení, provázejí prostatu rakoviny až v pokročilých stádiích. Je tedy zcela nutné, aby se muži nebáli vyšetření podstoupit v případě, že ještě nemají žádné potíže.

již vznikpé potíáže s močením však mužui často bagatelizují, přestože kromě zvětšení a karcinomu prostaty mohou signalizovat řadu dalších onemocnění. Místo konzultace s lékařem volí při urologických potížích volí nákup dostupných preparátu a doplnku stravy.

Problém je, že správná diagnoza tak nemusí být určena včas. Což zvláště u rakoviny prostaty může znamenat, že promeškáte možnost léčby lokalozopvaného onemocnění, a to přejde do stádia mwetastáckého nádoru, který jíž nemá šanci na uplné vyléčení. Podobně si můžete nechat i nezhoubné zvětšení prostaty pokročit do vcysokého stádia, kdy třeba městná odtok z ledvin a zpusobí jejich selhání.

Internet, zkušenosti kolegu z práce a kamarádu nelze brát za bernou minci. ASprvnou diagnozu přinese jen odborné vyšetření. To je také v případě rakoviny prostaty jedinmou prevencí.

 

 

PIZZA- JEDNOU SI ŠLEHNEŠ A UŽ V TOM JEDEŠ                     7.3.2017

Mezi potravinjy s nejhorší pověstí patří i jedna z nejvíce používanějších palmový olej. Němectí vedci nyní zjistili, že už jediné jeho použití, muže v těle rozjet řadu nežádoucích procesu.

pokud jde o levnější pokrmy, je palmový olej takřkja všudypřítomný. Má totiý spoustu dobrých vlasžtností. Dobrých z hlediska výroby pokrmu a smažení, jeho trvanlivosti apod. Nikolií všwak z hlediska zdravotního.

Co víme už dlouho ale jaksi na to nedbáme- potravinovcým straŠÁKUM UŽ TADY BYLIO TOLIK  že jeden navíc velký dojem nevzbvudí.

To je aleš škoda, Protože právě palmocvý olej má při předávjkování ze všech znmonovanbých potavin nejhorší následky.

Zjistili jsme že i jedna velká dávka palmového oleje muže náš oranismus přestavět, snížit jeho citlivost na inzukín, zvýšit ukládání tuku, snížit využívání cukru v kosterním svalstvu a změnit energetixcký metabolismus v játrech to vše jsou indicie vedoucí k obezitě a závažným metabolickým poruchám, včetně vážných chorb jater.,

 

 

 

ČISTÉ STŘEVO VÝBĚR STRAVY- ZÁKLADEM JE ZDRAVÍ                            28.2.2017

Normálně fungující střeva jsou kořenovým sysdtémem lidského těla. Tlusté střevo je místem konečného využití potrav\,. Prakticvky beze změn sem pčřichází vláknina, Vláknina zajisdtuje pohyb střeva v jeho horní části, většina pak prochází hydrolýzou, astává se palivem pro naše vnitřní vyhřivné těleso, kolem něhož se hřejí všechny orgány v břiše. V čistém tlustém těle je teplota o dost vyší než v ostatním tělwe. Jako na vyhřártém plotně je na něm uloženm žaludek. Těsně k němu jsou přitisknuty i další orgány, . Tlusté střevo vytváří optimální teplotní režim prop jehjiczh činnost. Avšak tlusté střevo plné kalových kamenu má teplotu nižší a u orgánui kolem něj dochází k poruchám.

Navíxc naše tlusté střevo napěchovaníé zbytky potravy a kaly nabývá na objemu, vytlačuje ze svých místních orgány a tlsačí na bránici., hlavní dýchací sval, a vyřazuje jí z procesu dýchání. Pak jen působí jen mezižeberní svaly a objem plyc se prudce zmenšuje.

Kalové kameny vytlačují játra, tlačí na ledviny,. tvrdě sevřou močový a pohlavní systém rozložený mezi hladkým střevem konečníkem a kostrčí. Zejména trlůí dolní část hlasdkého střeva- žíly jsou přiskrčeny a začínají se tvořit hemeroidy, nemoc velivce nepříjemná zejména pro muže.

Nelze ani vypočítat množství symptomu nemocí i samotných neduhu vyvolaným permanentně zASNESENÝM TLUSTÝM střevem. Člověka sice léčí, ale je to marný boj v začarovaném kruhu, protože hlavní příčinou všech problému je zšpatná činnost tlustého střeva, To nás totiý nejen zásiobuje živinami, ale poskytuje nám i imunitu před nemocemi, a zabranuje otravě organismu před jedovatými látkami z hnijící potravy. Pokud je čisté.

 

 

 

NENECHTE SE OTRÁVIT PMS                    21.,2.2017

Máte stracvh že někoho pokoušete, když se blíží vaše dny? Všichni vás štvou? Možná trpíte premenstruačním syndromem.

Nebojte se nejste v tom sama. PMS komplikoje žiovot většině menstruujících žen a dívwek. Prjeváí se obvykle několik dní před menstruací a znmizí když menstruace začne. PMS je otravný, psychicky a fyzicky. Cítít výkyvy nálpad, deprese, uzkosti a podrážděnost, můžou vás bolest prsa a jste nafouklá, jste oteklá a máte pořád hlad,

Muže být huř- V podatatě jde o to že všechny příznaky, které PMSprováízejí, jsou mProč nohonásobně horší a mnohonásobně naručují život žem,. které toputo porucjou trpí. Pro obě diagnozy platí, že příznaky nejsou známkou psychického nebo jiného onemocnění.

CO zpusobuje PMS? CVlastně to pořáed není uplůně jasné. Proč máme před takové stavy, zkoumají lékaři už hodně dlouho, pJak vás moc PMS trápí- ořád se ještě nedobrali jednoznačného výsledkui.

PMS je spojený s velkými výkyvy hladin hormonu během menstruačního cyklu jakmile se tělo připravuje na menstruavci, hladinua horminu estrogenu a progesteeonu se mění. Jak vás moc trápí- hodně záleží na vašem životním stylu, také na rodiné anamnéze. pokud vašče matka nevbo sestra vaše přiznaky mají, tak je budete mít pravděpodobně také.

 

 


LEPEK NA PRANÝŘI                           20.2.2017

S celosvětovým trendem, který volá po zdravém životním stylu, stoupá i poptávka po potravinách bez lepku.

Potíže s trávením, únava, nízká soustředěnost, ubytek váhy, chudokrevnost, zvýšená tvorba aftu, kožní problémy ale i častá bolest hlavy, hormonální nerovnováha, zánětym, řídnutí kostí, neplodnost. I to mohou být symptomy nevyléčitelného autoimunitního onemocnění zvaného celiakie.

Nemáte jí? Trpí jí skoro 50000nemocných. Svou diagnozu ale zná necelých 20% z nich. protože je nenapadmne spojovat sv= potíže právě s touto nemocí. Při celiakii dochází ke zeslabení sliznice tenkého střeva a poruše vstřebávání potravin. Po nasazení bezlepkové diety přichází pocit ulevy a velký příval energie. Nový impuls pocítí i ten kdo nemocí netrpí.

Alergie na lepek- zatímco celiakie je nevyléčitelným chronickým onemocněním, Exisuje ještě alergie na lepek.

Lepe při této alergii vyvolá otok siznice tenkého střeva a následně bolesti a průjmy. Někdy jde jen o citlivost na lepek, kdy pak stačí při potížích držet dietu jen dočasně.

Co jíst a nejíst- jediná cesta, jak se vyhnout problémum při celiakii, je bezlepková dieta,. Jež není zpočátku vůbec jednoduchá. nemusí se cháopat jako nutné zlo, ale třeba jako pozitivní změnu životního stylu, i když je zkouškou silné vule. Stravování bez lepku muže být pestré.

Skvělou a plnohodnotnou náhražkou může být - pohanka, amarant, quina,a jiné, nebo kukuřice jejichž zrnka se dají konzumovat i syrové, nebo vařená, některá ale i naklíčená nebo pufovaná. celiaci by neměli zapomínat na zeleninu., luštěniny a semínka, protože poskxytují cenný zdroj vlákniny, ani na ovoce nebo přírodnbě upravená či grilovaná masa a ryby. V sozučaqsné době vzrůstá počet seciálně vyráběných bezlepkových potravin, které jsou označené speciálním symbolem, přškrtutého klásku. Navštívit můžete stále mnohem víc stánku a internetových obchodu na bezlepkové potraviny.

Dobré rady- požádejte rodinu o spolupráci, aby jste zamezili dvojitému nákladnému vaření. Příklasdem je zahustování omáček či polévcek bez lepkovou moukou. Vašim blízkým takováto změna jen prospěje.

Pozorně čtete etikety. Dávejte přednost balenému zboží, kde musí být vždy uvedeno přesné složení.

Pokud se necítíte v kondici, můžete díky upravě jídelníčku zjistit celiakii.

 

 

POČÍTÁNÍ OVEČEK

Neosatek spánku nikomu na náladě nepřidá. Navíc oslabuje i imunitu.

Jestliže nemůžete v posteli dlouho usnout, spíte jen lehce a ráno se cítíte unaveni, nesahejte hned po prášcích. Raději vyzkoušejte naše rady.

Bez vína- jestliže jste zvyklí dát si večer kávu nebo víno, odpustte si je, protože jde o výrazné stimulanty. A povečeřte jen lehká jídla, tučná by jste dlouho trávili. K dobrému spánku vám naopak pomohou banány a hrnek mléka vlažného se lžičkou medu. Nezapomente ani na osvědčené bylinky, ze kterých si můžete uvařit čaj. Na spůánek zabírá extrakt z kozlíku lékařského, čili Valeriánské kapky, které měli k oblibě už naše babičky. Krásně vás zklidní i meduňka, jež snižuje krevní tlak, uklidnuje i nervy a zabírá i na žaludeční neurózu. deprese pak zahání třezalka. Můžete si poříádit také doplňky stravy, které obvykle, kromě již zmíněných bylin, obsahuje i extrakt z mučenky a z heřmánku a jiných.

V ložnici- snažte se vytvořit v místnosti naprostoáu tmu zatažením závěsu, otočte i displex budíku ke stěně. Duševní pohody by měli pomoci navodit některé minerálxy, zkušte si něco dát pod polstář.

V ložnici je ideální teplota na spaní 18stupnu v posteli nedělejte kromě spánku a společných radovánek nic jiného. Odstrante všechnu elektronuku včetně mobili.

 

 

MYOMY LÉKY NAHRAZUJÍ SKALPEL                            16,2.2017

Až 40%žen v plodném věku musí řešit nepříjemný problém děložní myom. Ne každou ale čeká chirurgická léčba, a to i díky novým hormonálním lékum.

Myomy jsou nezhoubné děložní nádory, dokážou způsobit mnoho nepříjemností- silným a nepravidelným krvácením počínaje, přes větší menstruační bolesti až třebva po tlaky v břiše. Bývají tajké příčnou neplodnosti ženy nebop příčinou ženy donosit dítě,. Jen v ojedinělým případech myom vyrustající z děložní svaloviny nečiní ženě žádné potíže.

Každá žena si muže postup své lůéčby sama zvolit. Gynekolog nabídne jak konzervativní léčbu, tak operaci dlw stavu myomu, bud jejich laparoskopické vyjmutí nebo odstranění celé dělohy. Většinu pacientek tvoří ženy po čtyřicítce, jsou již matkami a leckdy ani děti neplánují. Odoperování dělohy by tedy neznamenalo překážku. Zachovalé vaječníky by dál produkovaly pohlavní hormony a žena by zustávala uplně ženou. Přesto raději volí konzervativní léčbu. Ačkoli jsou dnes operativní zákroky minimálně invazivní, je s nimi vždy spojeno větší riziko, bolest i nějaké dočasné omezení.

Terapii za pomocí nového hormonálního léku který před pár lety přišel na trh, využívá stále víc žem.

 

 

NENIČTE SE STRESEM A TLAKEM OKOLÍ

Také se neumíte bránit nešvaru moderní doby a jste víc na internetu a pomalu nikdy nepřestáváte pracovat,. Pokud je pro vás navíc doévolená za trest a každý, a každý kdo vás odvádí od práce je nepůřítel, vítejte ve světě workoholiku. Zaděláváte si však na nespavost, vztahové problémy, alwe hlavně vás muže dostihnout syndrom vyhoření.

Když vás partner vymění za práci. Díky zrychlení a zdokonalení komunikace musíme udržovat rodiné a partnerské vztahy s rodinou a přátelé na dálku, ale v tomto ohledu se potýkáme s nárustem psychických problému. Délka pracovní doby v posledních letech neustále stoupá a my pocitujeme čím dál větší tlaky ze strany okolí rodiny a zaměstnavatele. Navíc pracovitost byla vždy považována za pozitivní vlastnost, ale jak najít unosnou hranici, abychom nepropadli workoholismu, a kromě práce nedělali nic jiného.

Jestliže se práce stane duležitější než partnerka a děti, rodina i vlastní zdraví, pak se jedná o workoholismus, závislost jako každou jinou a podobně závažnou.

Workoholismus- v Japonsku si přepracování vyžádá mnoho obětí za rok, je viník mozkových příhod a srdečnáích infarktu.

Workoholici čaqsto trpí nespavostí a bolestí hlavy, obcvvykle mají žaludeční problémy a jsou impotentní. Objevují se u nich uzkosti a deprese, kjsou náladový a podrážděný. Nedokáží se soustředit, odpočívat nebo mít z něčeho radost. Mohou být závoslí na lécích a alkoholu, nikotinu či jiných stimulačních látkách. Workoholici nepatří z dlouhodobého hlediska k nejproduktivnějším pracovníkum. Nikdo toptižý není schopen dlouhodobě dosahovawt vysokých výkonu. A když se stres a unava začnoáu projevovat zvýšenou chybovostím, tento člověk ztrácí pro svou organizaci cenu,

Jak předejít syndromu vyhoření- k vyhoření zpravidla needochází naráz, ale jsou znatelné dlouhodobější příznaky. Dlouhodobý pocit napětí a nervozity, pokles schopnosti soustředění., trvalá unava. Pokuud se rozhodněte dás se do boje nebo předcházet vyhoření, dodržujte pár hlavních principu.

Naučte se mluvit o jiných věcech než o práci. Dodržujte pracovní dobu, jezděte na dovolené, udržujte své společenské kontaktsy naučte se odpočívat.  Pokud se necítíte na to aby jste zvládli, fyzické vyčerpání a dlouhodobý stres vlastními silami, vsadte na pomoc z příroédy,.

 

 

PREVENTIVNÍ PROHLÍDKY PRODLUŽUJÍ MĽÁDÍ                           9.2.2017

K lékaři většinou chodíme, až kd\yž nám je opravdu zle. Preventivní prohlídky zanedbáváme- přitom screningové programy dokazují, že odhalení závažné nemoci v raném stádiu, výrazně zvyšuji šanxi na uzdravení. Sprvná zdravotní péče také  prdlužuji biologické mládí.

U praktika by jsme se měli na poreventivní prohlídku ohlásit každý druhý rok, ke stomatologovi dvakrát ročně. Na prevenci se klade duraz i na očním. V dospělosti se vyšetřením očníkm lélařem doporučuje minimálně jednou za čtyři roky, do 45let věku, a po 45letech jednou za dva roky. Preventivní prohlídka sloužýí nejen k vyšetření dioptrií, ale také k odhalení závažných očních chorob, které dlouho prbíhají nepozorovaně a člověk si jich nevšimne, třeba u zeleného zákalu. Pokud se v takovém případě léčvba promešká muže být pozdě.

 

 

Má trasdiční čínská medicína nějaké bylinky nebo postupy proti Alzhajmrovi. Tatínkovi je 70a byla bych štastná, kdyby postup nenmoci něco pomohlo alespoň zbrdit.,

Čínská medicínma používá na zlepšení kognitivních fuinkcí a paměti byliné směsi, které vyživují a zklidňují ducha, ROZHÝBAJÍ STAGNACE,  prměnují hleny a otevírají smysli. Ecistují studie, podle kterých má byliná léčba velmi dobré výsledky.

Moje fyzioterapeutka používá bankování. Je správné, když mám potom na zádech modřiny?

Závisí to na tom, jak velké usilí k tomu musela vynaložit.

 

 

 

ŽENY SE BOJÍ NÁVALU RIZIKO JE JINDE                              9.2.2017

Přechod není nemoc. Přesto se ale v životě ženy pojí s tímto obdobím řada obtíží a ty, kteří do něj vstupují do něj se ho obávají.

Podle výsledku nedávného pruzkumu fora zdravé výživy mezi ženami ve věku mezi 45-65 let, největším strašákem je rakovina prsu, návaly horka nebo psychické potíže. Největší ohrožení se všaqk skrvá jinde, Nemoci srdce a cév jsou nejčastější onemocnění a smrti. V nižším věku postihují nemoci srdce a cév častěji muže, po padesáítce však ženy skore s muži vyrovnávají, v konečném součtu na toto nemoc umírají častěji než muži.

Naspavost, podrážděnost, ztráta libida a další psychiocké problémy klimakteria, stejně jako návaly horka, nadnměrné pocení nebo vbušení srdce je možné zmírňovat.

Ženy kterým odrůstají děti, manželé je nezřídka vyměnují za mladší modely, nebo se věnucvjí více svým koníčkum či kariéře, se často cítí osamoceně, a ztrácejí motivaci pečovat o sebe. Navcíc hormonální změny ovlivnují i chutové preference, stoupá obliba sladkostí- k dalším nepříjemným příznaku,m přechodu patří zadržování vody v organismu a vysychání sliznic, vedoucí nejen k obtížíém při sexu, ale také problémum s trávením až k zácpě. Rovněž pohybová aktivita, která by zlepšovala energetickou bilanci, je u většiny žen v přechodu nízká. Čím dříve začnou ženy s ozdravováním svého životního stylu, tím lépe ideálně ještě v doběm, kdy si příliš ruiziko neuvědomují, tedy okolo 40roku.